Το ισχύον ποινικό καθεστώς προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους μέχρι πέντε σε βάρος αυτών που: 1) υποκλέπτουν ή μαγνητοφωνούν τηλεφωνικές συνομιλίες, 2) μαγνητοφωνούν μη δημόσιες προφορικές συνομιλίες τρίτων προσώπων ή μαγνητοσκοπούν μη δημόσιες πράξεις τρίτων, 3) μαγνητοφωνούν ιδιωτική συνομιλία τους με τρίτο πρόσωπο, χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου, 4) κάνουν χρήση των άνω μαγνητοταινιών ή μαγνητοσκοπήσεων. Κατά συνέπειαν η υφισταμένη ποινική νομοθεσία είναι επαρκής.


Είναι δικαιοπολιτικά αναγκαία η κακουργοποίηση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών καθώς και η απόλυτη απαγόρευση της χρήσης των προϊόντων αυτών;


Μια σύγχρονη πολιτεία έχει υποχρέωση να αποτρέπει συμπεριφορές οι οποίες είναι επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο. Η ποινή, η οποία επαπειλείται σε πράξεις που προσβάλλουν έννομα αγαθά, συμβάλλει στην ειδική και γενική πρόληψη. Δίκαιη όμως ποινή είναι η αναγκαία. Η επιβολή της ποινής τότε μόνο είναι δίκαιη, όταν αυτή συνιστά ανάλογα ανταπόδοση σε βάρος του δράστη, για το κακό που διέπραξε σε βάρος τρίτου ή του κοινωνικού συνόλου. Η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αποτελεί τον ουσιώδη περιορισμό της ποινής.


Στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι η υπάρχουσα ποινική κύρωση συνιστά μιαν ανάλογη και δίκαιη ανταπόδοση της πολιτείας.


Η ευκαιριακή και υπό το κράτος δυσμενούς πολιτικής συγκυρίας κακουργοποίηση των πάντων – ίσως – έχει βραχυπρόθεσμα πολιτικά «οφέλη», αλλά στο διάβα του χρόνου θα απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Περισσότερο ανησυχητική είναι η προβλεπόμενη απόλυτη απαγόρευση της χρήσης προϊόντων υποκλοπών.


Αναμφισβήτητα είναι ουσιώδη έννομα αγαθά η ελεύθερη επικοινωνία, η προσωπική ζωή των πολιτών. Η ζωή και η ελευθερία του ανθρώπου – όμως – είναι υπέρτερα αγαθά. Για τον λόγο αυτόν η νομολογία των δικαστηρίων, καθώς και το άρθρο 177 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επιτρέπουν τη χρήση στα δικαστήρια παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων (κασέτες – DVD), όταν με αυτά αποκαλύπτεται, π.χ., ο δράστης μιας δολοφονίας ή είναι το μοναδικό μέσο για να αποδειχθεί η αθωότητα ενός πολίτη.


Αλήθεια, στη ζυγαριά της στάθμισης των εννόμων αγαθών ποιο βαραίνει περισσότερο: η ζωή, η ελευθερία του πολίτη ή οι τηλεφωνικές υποκλοπές;


Η απάντηση είναι τόσο αυτονόητη που καθιστά αναγκαία τη μη θεσμοποίηση της άνω αποδεικτικής απαγορεύσεως ενώπιον των Δικαστηρίων.


Το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο είναι πλήρες. Για να αντιμετωπισθεί το νοσηρό κλίμα των ημερών το μόνο που απαιτείται είναι οι αρμόδιοι εισαγγελείς να πράξουν το υπηρεσιακό τους καθήκον· άλλωστε τα αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως.


Μην επιμείνετε στο λάθος, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης.


Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος είναι δικηγόρος.