Τον Μάρτιο του 2004, όταν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανελάμβανε το υπουργείο Πολιτισμού διόρισε εν είδει τοποτηρητή στη θέση του γενικού γραμματέα έναν άνθρωπο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του, τον κ. Χρ. Ζαχόπουλο. Επειτα από τριάμισι χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, ο θεσσαλονικιός φιλόλογος, την περασμένη Πέμπτη, απελπισμένος πήδηξε στο κενό από το μπαλκόνι της κατοικίας του στην οδό Καρνεάδου 18. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι το πολύβουο Κολωνάκι πλημμύρισε από τον ήχο των σειρήνων του ασθενοφόρου που μετέφερε διασωληνωμένο τον 54χρονο άνδρα, λίγα μέτρα από το σπίτι του στον «Ευαγγελισμό». Ο κ. Ζαχόπουλος λίγα λεπτά πριν είχε βγει στο μπαλκόνι του 5ου ορόφου της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το σπίτι του, για να επιχειρήσει το απονενοημένο διάβημά του. Για τα όσα διημείφθησαν πριν από την πτώση, τα τηλεφωνήματα, τις φωνές, τις συζητήσεις, ακούστηκαν πολλά… Είναι η στιγμή άλλωστε που η αλήθεια και το ψέμα εύκολα μπερδεύονται.


Ο εσωστρεφής πρώην γενικός γραμματέας δεν ήταν ο πιο αγαπητός άνθρωπος που πέρασε από το υπουργείο Πολιτισμού. Ουδείς ωστόσο μπορούσε στο πρώτο ξάφνιασμα της είδησης να πιστέψει ότι ο κ. Ζαχόπουλος θα έπαιρνε τέτοια απόφαση. Ο πρώην καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στο υπουργείο δημιούργησε πολλές αντιπάθειες και ελάχιστες συμπάθειες. Μία από αυτές τις συμπάθειες εξελίχθηκε σε στενή σχέση, η οποία στο πέρασμα των χρόνων προσέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επρόκειτο για μια 35χρονη συμβασιούχο υπάλληλο, την Εύη Τσέκου, η οποία το 2004 προσελήφθη στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), στη συνέχεια όμως κέρδισε την εύνοια του κ. Ζαχόπουλου ο οποίος τη μετέθεσε στο ιδιαίτερο γραφείο του και της ανέθεσε τις δημόσιες σχέσεις του.


* Η ερωτική σχέση


Η στενή ερωτική, όπως περιγράφεται, σχέση μεταξύ του κ. Ζαχόπουλου και της 35χρονης γυναίκας δεν είχε περάσει απαρατήρητη. Συζητιόταν μεταξύ των υπαλλήλων και των στελεχών του υπουργείου. Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΠ κ. Στ. Μαύρος, αφού επισημαίνει ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τον κ. Ζαχόπουλο από την πρώτη στιγμή, λέει προς «Το Βήμα» για την απόπειρα αυτοκτονίας: «Αυτό που προέχει και πρέπει να βγαίνει ως μήνυμα είναι ότι όλα τα πρόσωπα τα οποία παίρνουν αποφάσεις και εκτιμούν διάφορα έργα και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν, πρέπει να κάνουν πράγματα με τα οποία να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια». Ο κ. Μαύρος δεν είναι ο μόνος που αφήνει αρνητικά υπονοούμενα για τη θητεία του κ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο. Ηδη από την επόμενη ημέρα της απόπειρας ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού κ. Π. Τατούλης δήλωνε ότι ο κ. Ζαχόπουλος είχε τεράστιες αρμοδιότητες στα χέρια του και εξουσίαζε το υπουργείο μέσω μιας κλειστής παρέας. Μέλος αυτής της παρέας ήταν και συνεργάτις του η οποία χειριζόταν διάφορα οικονομικά ζητήματα με τον κ. Ζαχόπουλο που αφορούσαν ευρωπαϊκά κονδύλια και αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


* Η άλλη γυναίκα


Η σχέση μεταξύ του πρώην γενικού γραμματέα και της 35χρονης συμβασιούχου διεκόπη απότομα πριν από λίγους μήνες. Αιτία λέγεται ότι ήταν μια άλλη γυναίκα, μια αρχαιολόγος, η οποία επίσης εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο εξωτερικό και όπως είναι φυσικό μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο προς «Το Βήμα» όταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον κ. Ζαχόπουλο. Μετά τη νέα του σχέση ο πρώην γενικός γραμματέας λέγεται ότι προσπαθούσε να περιορίσει – όσο ήταν δυνατόν – τις επαφές του με την πρώην υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων. Στις αρχές του μήνα μάλιστα, η άλλοτε στενότερη συνεργάτις του αποσπάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων, πληροφορούμενη επίσης ότι η σύμβασή της, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Τότε, έχασε την ψυχραιμία της και άρχισε να περιφέρει στους διαδρόμους του υπουργείου Πολιτισμού φωτοτυπίες εγγράφων οι οποίες, όπως φώναζε, αφορούσαν παρανομίες που «έκαιγαν τον Ζαχόπουλο». Το συγκεκριμένο επεισόδιο λέγεται μάλιστα ότι συνδέεται και με την εισαγωγή του κ. Ζαχόπουλου στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», την προηγούμενη ημέρα της παραίτησης του, καθώς ανέβηκε απότομα η πίεσή του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προφανής παθολογική αιτία.


Από ό,τι φαίνεται οι απειλές της συγκεκριμένης γυναίκας απασχολούσαν τον κ. Ζαχόπουλο τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μία εβδομάδα πριν από την παραίτησή του, γευμάτισε και συζήτησε σε εστιατόριο του Νέου Ψυχικού με τη στενή από παλιά φίλη του, σύζυγο του Πρωθυπουργού, κυρία Νατάσα Καραμανλή.


Ηδη από την περασμένη Τρίτη, όταν ο κ. Ζαχόπουλος ουσιαστικά αποπέμφθηκε από τον Πρωθυπουργό, κυκλοφόρησαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η 35χρονη συμβασιούχος είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να προωθήσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς κασέτα με ενοχοποιητικό υλικό για τον πρώην γενικό γραμματέα. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων του Mega, η κεντρική παρουσιάστρια κυρία Ολγα Τρέμη αποκάλυψε ότι η πρώην συνεργάτις του κ. Ζαχόπουλου, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της (πρόκειται για τον νομικό σύμβουλο της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Νικολουτσόπουλο, ο οποίος κατά καιρούς έχει αναλάβει υποθέσεις συμβασιούχων που ζητούν να μονιμοποιηθούν) είχε επισκεφθεί τον τηλεοπτικό σταθμό πριν από περίπου 15 ημέρες, υποστηρίζοντας ότι θέλει να κάνει καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια η 35χρονη περιέγραψε το υλικό της συγκεκριμένης κασέτας το οποίο ήταν ερωτικό, γεγονός που οδήγησε την κυρία Τρέμη να αρνηθεί ακόμη και να την παρακολουθήσει. Η 35χρονη απάντησε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία, πέρα από τη συγκεκριμένη κασέτα, σύμφωνα με τα οποία στοιχειοθετείται κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του κ. Ζαχόπουλου. ένα επιχείρημα το οποίο έχει επαναλάβει και σε δηλώσεις της μετά τη σύλληψή της για εκβιασμό την περασμένη Παρασκευή. Παρά την υπόσχεσή της ούτε η 35χρονη ούτε βέβαια ο κ. Νικολουτσόπουλος επανήλθαν στον τηλεοπτικό σταθμό με περισσότερα στοιχεία.


* Το πλασάρισμα της κασέτας


Παράλληλα είχε διακινηθεί και η πληροφορία, ότι η συμβασιούχος είχε επιχειρήσει να προωθήσει την κασέτα που υποστηρίζει ότι διαθέτει και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή του στο Alter, ο κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλος αρνήθηκε ότι έχει φθάσει στα χέρια του τέτοια κασέτα. Την ίδια ημέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ίδιου σταθμού ο κ. Ν. Χατζηνικολάου είπε ότι δεν έφτασε ποτέ στο Alter τέτοια κασέτα. Ο κ. Χατζηνικολάου δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να βρέθηκε στην κατοχή κάποιου δημοσιογράφου που «επιχείρησε να το παρουσιάσει με μη ενδεδειγμένο τρόπο». Επίσης λέγεται ότι η συμβασιούχος ή κάποιο άλλο πρόσωπο φρόντισε το συγκεκριμένο υλικό να φθάσει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας και στο Μέγαρο Μαξίμου.


* Ανεξέλεγκτες διαστάσεις


Οι διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του κ. Ζαχόπουλου βρήκαν απροετοίμαστη την 35χρονη γυναίκα. «Η κοπέλα τρέμει, είναι φοβισμένη» τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο δικηγόρος της κ. Νικολουτσόπουλος. Ο ίδιος σκέφτεται να μη συνεχίσει να καλύπτει νομικά την 35χρονη. «Δεν θα ασχοληθώ με την υπόθεση διότι ξεφεύγει από τα όριά μου. Εχω υπ’ όψιν μου τα διάφορα που ακούγονται. Νιώθω ότι είμαι καλός καρδιοχειρουργός, δεν ξέρω να κόβω πόδια όμως» δηλώνει προς την ίδια εφημερίδα. Ο ίδιος θεωρεί ότι η απόπειρα δεν έχει σχέση με την 35χρονη γυναίκα. «Εντυπωσιάστηκα με τη διάσταση που πήρε το πράγμα μετά την απόπειρα, αλλά δεν νομίζω ότι έχει σχέση απλά με την ιστορία αυτή. Εδώ βγαίνουν σκάνδαλα τρελά, με οικονομικές ατασθαλίες. Κυρίως το οικονομικό σκέλος είναι πολύ έντονο» λέει χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για την επίμαχη κασέτα την οποία η πρώην συνεργάτις του κ. Ζαχόπουλου προσπαθούσε να προωθήσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο δικηγόρος επισημαίνει: «Ούτε κασέτα ούτε τίποτα. Ομολογώ ότι δεν θέλω να έχω εμπλοκή με τέτοιες ιστορίες, διότι είναι έξω από τα πλαίσια που κινούμαι εγώ». Η 35χρονη υπάλληλος το βράδυ της παραίτησης του κ. Ζαχόπουλου είχε δηλώσει σε εφημερίδες ότι δεν την απομάκρυνε ο πρώην γενικός γραμματέας από την προηγούμενη θέση της, ενώ χαρακτήρισε «αθλιότητες» τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες τον είχε κατηγορήσει για ατασθαλίες στους διαδρόμους του υπουργείου. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με τις σχέσεις του κ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού είχαν φθάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ως τη σύζυγό του κυρία Περσεφόνη Αγραφιώτου, η οποία είναι ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας και η κατάθεσή της στην Αστυνομία αναμένεται ότι θα φωτίσει το μυστήριο.