Ντοκυμαντέρ, εκπομπές λόγου, μαρτυρίες και φωτογραφίες από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας από το 1900 ως και τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει το ψηφιοποιημένο αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου. Το αρχείο είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσα από την ιστοσελίδα www. ert-archives.gr, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να βρουν υλικό σε βίντεο και φωτογραφίες.


Ως σήμερα έχουν διασωθεί, τεκμηριωθεί και μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή 200 ώρες υλικό από φιλμ, 500 ώρες υλικό από βίντεο, καθώς και χιλιάδες φωτογραφίες από το σπάνιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος του συνολικού αρχείου, η πλήρης ψηφιοποίηση του οποίου υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα χρόνια. Επίσης, εκδόθηκαν 16 DVD με σπάνιο υλικό, τα οποία θα διατεθούν σε σχολεία και σε άλλους φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.


Από τις 5.000 φωτογραφίες οι οποίες έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί οι 1.936 ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελούν την απεικόνιση της πορείας του ελληνικού στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο. Οι υπόλοιπες ανήκουν στη συλλογή του φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη, ο οποίος αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό την Αθήνα στις αρχές του περασμένου αιώνα, τα γεγονότα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης.


Το έργο το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του υπουργείου Οικονομικών, με χρηματοδότηση ύψους 1.950.000 ευρώ, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χ. Παναγόπουλος παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου. Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ «ιστορικής σημασίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή μπήκαν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα θεμέλια της διάσωσης, ανάδειξης, τεκμηρίωσης και αξιοποίησης του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ».