Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 1998. Λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων επαναληπτικών εκλογών στα Ανώγεια, το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει να τις αναβάλει διότι από νωρίς το πρωί σε όλη την ευρύτερη περιοχή ακούγονται πυροβολισμοί. Οι κάτοικοι του χωριού αρνούνται να εφαρμόσουν τις διατάξεις του σχεδίου «Καποδίστριας», το οποίο προέβλεπε συνένωση με τα γειτονικά Ζωνιανά. Την ίδια στιγμή ο τότε βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ι. Κεφαλογιάννης κατήγγελλε την κυβέρνηση ότι με «γκεμπελικό τρόπο» παραπληροφορούσε τους κατοίκους με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Η ΝΔ τότε είχε εντοπίσει ως ιδανικό πεδίο αντιπαράθεσης την άρνηση ορισμένων κοινοτήτων ανά την Ελλάδα να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του «Καποδίστρια». Με αυτή τη λογική οι γαλάζιοι παράγοντες δεν σταμάτησαν να «καλοπιάνουν» τους Ζωνιανούς, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να κομπάζουν ότι η μετατροπή του χωριού τους σε ανεξάρτητη κοινότητα είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα ο νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος είχε γίνει ο κήρυκας της τότε αντιπολίτευσης, η οποία υποσχόταν στους «εξεγερθέντες» «ανεξαρτησία από τον Καποδίστρια».



Τον Μάιο του 2001 η τότε υπουργός Εσωτερικών κυρία Βάσω Παπανδρέου επεχείρησε να επισκεφθεί τα Ζωνιανά, αλλά οι κάτοικοι τη χαρακτήρισαν ανεπιθύμητη. Τότε η κυρία Παπανδρέου είπε ότι στα Ζωνιανά «υπάρχουν εστίες οργανωμένου εγκλήματος. Δεν μπορούν οι θρασύδειλοι εγκληματίες να κρατούν με τα όπλα τους ομήρους ένα χωριό». Αμέσως μετά την ανάδειξη της ΝΔ στην εξουσία τον Μάρτιο του 2004, ο κ. Παυλόπουλος έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των Ζωνιανών, το χωριό των οποίων από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές αποτελεί ανεξάρτητη κοινότητα.


* Οι «γαλάζιες» υποσχέσεις


Καθ’ όλη την περίοδο που μεσολάβησε από το 1998 ως το 2004 οι Ζωνιανοί έπαιρναν διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ «θα τα βολέψει». Μάλιστα, όπως λέει στο «Βήμα» ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και επί σειρά ετών υφυπουργός κ. Εμμ. Λουκάκης: «Στα Ζωνιανά ο κ. Μητσοτάκης έχει κουμπάρους, και πριν από τις εκλογές του 2004 τους είχε διαβεβαιώσει ότι τα Ζωνιανά θα γίνουν κοινότητα». Βέβαια δεν επρόκειτο για τον μοναδικό. Ολοι οι βουλευτές και οι πολιτευτές του Ρεθύμνου που περνούσαν από τα Ζωνιανά διαβεβαίωναν τους «δημογέροντες» της κεντρικής πλατείας ότι το χωριό θα αποσχιστεί από τον Δήμο Κουλούκωνα, όπου υπάγεται ακόμη η υπόλοιπη επαρχία Μυλοποτάμου. Ο κ. Λουκάκης αναφέρει επίσης ότι είναι λογικό οι πολιτικοί «να θέλουν να έχουν καλές σχέσεις, διότι η περιοχή Μυλοποτάμου είναι πολυπληθής και τις παραμονές των εκλογών κανείς δεν θέλει προβλήματα». Ο κ. Λουκάκης το 1999, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, είχε πει ότι η περιοχή του Μυλοποτάμου μοιάζει με την Κολομβία και είχε ζητήσει να προβλεφθεί η δημιουργία ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, στο ζήτημα του ενδεχομένου να υπάρχει όχι πολιτική ανοχή αλλά κάλυψη, ο κ. Λουκάκης λέει ότι δεν γνωρίζει. Αντίθετα, ο πρώην νομάρχης Ρεθύμνου κ. Εμμ. Λίτινας, θύμα βομβιστικής επίθεσης από τη μυλοποταμίτικη «μαφία», δήλωσε αμέσως ότι έχει καταθέσει στον εισαγγελέα για πρόσωπα και πράγματα.


«Εικασίες κάνω» λέει στο «Βήμα» ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Κ. Μπαντουβάς, ο οποίος μετά τη συμπλοκή στα Ζωνιανά είχε δηλώσει ότι οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να δυσχεραίνουν το έργο της Αστυνομίας. «Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να δρουν μόνοι τους. Κάποιου τις πλάτες έχουν» δηλώνει ακόμη ο κ. Μπαντουβάς. Και συμπληρώνει: «Αδυνατώ να διανοηθώ ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάποια προστασία. Θα πρέπει όμως να τη βρει αυτή την προστασία κάποιος άλλος, όχι εγώ». Ο κ. Μπαντουβάς πριν από έναν μήνα, σε σύσκεψη που έγινε στο Τυμπάκι Ηρακλείου μετά τον τραυματισμό μιας εγκύου γυναίκας κατά τη διάρκεια μιας ληστείας, είχε δηλώσει: «Οι πολιτικοί πρέπει να αφήσουν την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τη δουλειά της». Τη διαπίστωση ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αναμεμειγμένα πολιτικά πρόσωπα και πολιτικοί» έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μιλτ. Εβερτ, ο οποίος – παράλληλα με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Απ. Κακλαμάνη – ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Υπονοούμενα περί πολιτικής κάλυψης άφησε ο πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στον Νομό Ρεθύμνου κ. Κώστας Σχοινάς, ο οποίος έχει ζητήσει από το Εκλογοδικείο την ακύρωση της εκλογής της κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη, θυγατέρας του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι ουδέποτε είδε τον κ. Κεφαλογιάννη και την κόρη του να είναι παρόντες στις συσκέψεις που γίνονταν στο Ρέθυμνο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. «Οποιος κάνει καταγγελίες χωρίς να έχει στοιχεία είναι συκοφάντης» λέει στο «Βήμα», αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Σχοινά, η κυρία Κεφαλογιάννη. «Αυτές οι αόριστες και γενικές κατηγορίες προφανώς υποκρύπτουν άλλα πράγματα. Πρόκειται για καταγγελίες οι οποίες δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και μάλλον εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες» λέει η ίδια και επισημαίνει: «Ως νέα βουλευτής η πρώτη μου συνάντηση έγινε με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Π. Χηνοφώτη, στον οποίο εξέθεσα το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή».


* Ο «κομματάρχης» και οι δικογραφίες


Την ίδια ημέρα ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠαΣοΚ κ. Σ. Βαλυράκης δήλωσε ότι το 1995, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχε έλθει αντιμέτωπος με έναν καταζητούμενο για φόνο εγκληματία, τον οποίο περιέγραψε ως κομματάρχη του κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Βαλυράκης αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα ιδιότυπο καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούσαν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης. Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής Χανίων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε ότι στο Ρέθυμνο έχουν καταστραφεί δικογραφίες προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος αστυνομικός ο οποίος κρατούνταν όμηρος. Οι δηλώσεις και τα υπονοούμενα των πρώην συναδέλφων του εξόργισαν τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος από την Τετάρτη λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα εκτυλίσσονται στον Μυλοπόταμο. Μάλιστα απείλησε ότι όποιος προσπαθήσει να εμπλέξει το όνομά του στην εγκληματικότητα στα Ζωνιανά, θα τον βρει αντιμέτωπο στις αίθουσες των δικαστηρίων.


Κατηγορίες


Στην Κρήτη ορισμένοι εντάσσουν τις δηλώσεις του πολιτευτή της ΝΔ κ. Σχοινά στον… «προαιώνιο» πόλεμο μεταξύ των κκ. Μητσοτάκη και Κεφαλογιάννη. Ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Κ. Σχοινάς είναι γιος του πολιτικού μηχανικού κ. Γιώργου Σχοινά, ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 1989 ως εμβόλιμη υποψηφιότητα στον Νομό Ρεθύμνου από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη για να δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Γ. Σχοινάς δεν κατάφερε να εκλεγεί ποτέ, αλλά ο γιος του φαίνεται ότι συντηρεί την πολιτική «βεντέτα». Η αφορμή δόθηκε στις περασμένες εκλογές, όταν ο κ. Κ. Σχοινάς, ο οποίος επίσης θεωρείται πρόσωπο επιρροής του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη, έχασε την έδρα για 24 ψήφους από την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη. Αμέσως προσέφυγε στο Εκλογοδικείο και άφησε υπονοούμενα για «τις προσπάθειες, τις μεθοδεύσεις κάποιων να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή, να καθορίσουν τις πολιτικές διεργασίες». Ο κ. Σχοινάς ουσιαστικά κατηγόρησε την κυρία Κεφαλογιάννη για νοθεία λέγοντας: «Η ψήφος των Ρεθυμνιωτών ανέτρεψε τα σχέδια ορισμένων που ήθελαν να διαιωνίσουν τον ρόλο που τόσα χρόνια παίζουν. Γι’ αυτό κατέφυγαν σε μεθοδεύσεις και ενέργειες που πλήττουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων». Στα Ζωνιανά πάντως, όπου η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου άγγιξε το 60%, ο κ. Σχοινάς συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς από την κυρία Κεφαλογιάννη.