«Στην ώρα τους» απαντούσε με νόημα και πολλά υπονοούμενα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όταν, εδώ και μήνες, τον ρωτούσαν για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δι’ αυτού του ρητορικού σχήματος δημιουργούσε την εντύπωση ότι η επιλογή του χρόνου των εκλογών θα ήταν η καλύτερη δυνατή για την κυβέρνησή του. Αλλά όταν πραγματικά ήλθε η ώρα τους, η συγκυρία απεδείχθη ότι δεν ήταν η καλύτερη για την κυβέρνηση ούτε οι λόγοι προκήρυξης των πρόωρων εκλογών – ο προϋπολογισμός, οι μεταρρυθμίσεις και η αναθεώρηση του Συντάγματος – εκρίθησαν επαρκείς και πειστικοί για αυτή την τόσο εσπευσμένη, εν μέσω των θερινών διακοπών του Αυγούστου, προσφυγή στις κάλπες. Στα όρια του Συντάγματος άλλωστε κινήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός. Αρμοδίως επισημαίνεται ότι το άρθρο 41 του Συντάγματος είναι σαφές και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτεί την ύπαρξη ιδιαιτέρως κρισίμου εθνικού θέματος. Τίποτε από όσα περιέγραψε ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στη συνταγματική απαίτηση, παρά μόνο με προσχήματα φαντάζουν. Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι τούτες οι εκλογές είναι «βουβές». Παρά την εκατέρωθεν εκπεμπόμενη αισιοδοξία, τα προγνωστικά μοιάζουν επισφαλή καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι βεβαιότητες του 2004 δεν υπάρχουν, η «νέα διακυβέρνηση» δεν είναι και τόσο νέα. Εχει πλέον παρελθόν, το έργο της αποτιμάται, οι υποσχέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες, σε νομοσχέδια αδρανή στα ερμάρια της κλειστής Βουλής, το ηθικό πλεονέκτημα χάθηκε στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» των ομολόγων, το ΠαΣοΚ πιέζει, σε ορισμένους νομούς βλέπει μεταστροφή, η νεολαία των αστικών κέντρων δεν νιώθει κανέναν ενθουσιασμό για τον Καραμανλή, τα καμένα επιδρούν και τα ατυχήματα καιροφυλακτούν. Η προεκλογική περίοδος κρύβει κινδύνους και απειλές, όλα μπορούν να αλλάξουν σε 30 ημέρες, το θεωρούμενο νεοδημοκρατικό προβάδισμα μπορεί να ανατραπεί, τίποτε τέλος πάντων δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη, κόντρα στους δημοσκόπους και στους οιωνοσκόπους των καναλιών.


Ατυχώς για την κυβέρνηση η αναγγελία των πρόωρων εκλογών μόνο με την κυβερνητική φθορά και με το πλήθος των απειλών που διεφάνησαν στον ορίζοντα το τελευταίο διάστημα μπορεί να συνδυασθεί.


Τα ελλείμματα αποτελεσματικότητας που οι καταστρεπτικές πυρκαϊές της Πάρνηθας, της Αχαΐας και μόλις προχθές της Πεντέλης ανέδειξαν κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, κυρίως των ευαισθητοποιημένων οικολογικά νέων, οι οποίοι νιώθουν ότι η «νέα διακυβέρνηση» δεν νοιάζεται για το περιβάλλον. Επιπλέον το καυτό πόρισμα Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων, απασφαλισμένο όπως είναι, φαντάζει απειλητικό και ικανό να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.


Ακόμη η διεθνής πιστωτική κρίση άρχισε τις προηγούμενες εβδομάδες να σπέρνει παντού ανησυχίες. Επηρέασε και αυτή την απόφαση του κ. Πρωθυπουργού καθώς, αν δυσκολέψουν οι συνθήκες δανεισμού, το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα αυξηθεί και νέα βάρη μπορούν να αναδειχθούν για τα κρατικά ταμεία.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής προσερχόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέδειξε μείζον θέμα την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η οποία αποτελεί πάγια ετήσια διαδικασία και όχι έκτακτη κατάσταση.


Εναντι αυτών των απειλών θέλησε να καλυφθεί ο κ. Καραμανλής. Κατά την αντιπολίτευση ανέλαβε ρίσκο μεγάλο αποφασίζοντας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές-εξπρές σε περίοδο θερινής ανάπαυλας, προφανώς με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, προβάλλοντας κυρίως διλήμματα για το μέλλον της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να τις περιγράφει, ούτε καν να τις κατονομάζει.


* Σύντομος αλλά σκληρός


Οπως και να έχει, πάντως, από την περασμένη Παρασκευή η χώρα εισήλθε σε εκλογική τροχιά.


Ο εκλογικός αγώνας θα είναι σύντομος αλλά κατά πάσα βεβαιότητα σκληρός.


Η κυβέρνηση, όπως είπαμε, θα προβάλει το δίλημμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, θα κλείνει το μάτι των πολιτών με τα νομοσχέδια που κατέθεσε μεν στη Βουλή αλλά δεν πρόλαβε να ψηφίσει εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και θα ζητεί ανανέωση της λαϊκής εντολής για «βήματα μπροστά», υπονοώντας ότι η άλλη επιλογή είναι οπισθοδρομική.


Εκτιμούν ότι το κλίμα της εποχής ευνοεί την κυβέρνηση, ότι οι πολίτες έλκονται πια από το όραμα της ανοιχτής φιλελεύθερης οικονομίας και, αντιθέτως, απωθούν καθετί που υπόσχεται κρατικό έλεγχο και κρατική παρέμβαση.


Στην κυβέρνηση, παρ’ ότι ορισμένοι δεν κρύβουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο, υπό ορισμένες συνθήκες, να εκδηλωθεί κύμα μαζικής ψήφου διαμαρτυρίας και να δοθεί μάχη ψήφο ψήφο, μεταδίδουν ότι η νίκη είναι δεδομένη.


Λένε με ένταση ότι η σύγκριση μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου είναι καταλυτική και δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία στο ΠαΣοΚ. Θεωρούν ότι ο Καραμανλής είναι το καλό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας και αυτός που θα δώσει τη νίκη.


Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη προπαγανδίζουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές με διαφορά δύο-τριών μονάδων και ακόμη ότι παλεύουν να θέσουν εκτός Βουλής τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη ώστε να έχουν και την ισχυρότερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


* Η κοινή γνώμη και το μήνυμα


Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιθέτως, πιστεύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έδρασε αλαζονικά όλο το προηγούμενο διάστημα, έδειξε να περιφρονεί το εκλογικό σώμα και ακόμη ότι κορόιδεψε τους ψηφοφόρους με την υπερπαραγωγή νομοσχεδίων που έμειναν στα αζήτητα καθώς η Βουλή έκλεισε. Τόσο ο Κώστας Λαλιώτης όσο και ο Νίκος Αθανασάκης πιστεύουν ότι έχει διογκωθεί η δυσαρέσκεια και υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής μεταστροφής στην ύπαιθρο αλλά και στα αστικά κέντρα. Αναφέρουν ότι στις αγροτικές περιοχές το ΠαΣοΚ ανακάμπτει και ακόμη πιστεύουν ότι οι φωτιές της Πάρνηθας και της Πεντέλης επηρέασαν βαθύτατα τους ψηφοφόρους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικά στη Β’ Αθηνών το ΠαΣοΚ λαμβάνει σήματα μαζικής καταψήφισης της κυβέρνησης από τη νεολαία και τις γυναίκες. Εκτιμούν σε κάθε περίπτωση ότι το παιχνίδι είναι ντέρμπι και ότι μια καλή εκστρατεία, με συνδυασμένη οργανωμένη κινητοποίηση, μπορεί να φέρει τη νίκη στο ΠαΣοΚ. Την αυτή περίπου άποψη εκφράζει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σημειώνει ότι ο κόσμος νιώθει περιφρονημένος από την κυβέρνηση, αισθάνεται τον εκβιασμό της εξουσίας που θέλει να αποσπάσει την ψήφο χωρίς να απολογηθεί για τα πεπραγμένα.


Επίσης στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι το θέμα των ομολόγων θα αναδειχθεί την προεκλογική περίοδο, θα καταδειχθεί γιατί η κυβέρνηση έκλεισε εσπευσμένα τη Βουλή και υπολογίζουν ότι το πόρισμα Ζορμπά θα έλθει με κάποιον τρόπο στο φως της δημοσιότητας. Ιδιαιτέρως οι αναφορές του ότι η συνομολόγηση του κρυφού ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, που επέτρεψε τις υπερπρομήθειες, δεν ήταν σύννομη θα φωτιστούν και θα αναδειχθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις.


Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος για την κυβέρνηση, όπως τις προετοίμαζε ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του. Η αντιπαράθεση θα ανοίξει, το όπλα θα εκτεθούν, η μάχη θα γενικευθεί, ατυχήματα μπορεί να υπάρξουν και ακόμη ουδείς κυβερνητικός μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο λαός νιώθει ενθουσιασμένος με τη «νέα διακυβέρνηση» και με την επιλογή του κ. Καραμανλή για εκλογές-εξπρές. Ισως αυτή η αποστροφή και η βουβαμάρα του κόσμου να αποδειχθούν καταστροφικές για την κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος το ‘παιζε θεσμική και απεδείχθη απολύτως τυχοδιωκτική…