«Οι οικοπεδοφάγοι και οι εμπρηστές δεν αναχαιτίζονται


Απορρίπτει μετά βδελυγμίας ο υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού στις μεγάλες πυρκαϊές. Με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επιμένει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία και λέει ότι πρόκειται για «πόλεμο». Υποστηρίζει ότι επιβεβαιώνονται οι υπόνοιες για εμπρησμούς και παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι οι οικοπεδοφάγοι και οι εμπρηστές δεν αναχαιτίζονται. Υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση τον έχει ορίσει ως κεντρικό στόχο της κριτικής της και τονίζει με έμφαση ότι δεν κάνει αγγαρεία στο υπουργείο. Παράλληλα εμμένει ότι δεν είναι ούτε λιποτάκτης ούτε ρίψασπις. Απορρίπτει την κριτική για κομματικές προαγωγές στο Πυροσβεστικό Σώμα, εμμένει ότι προάγονται άξιοι μεταξύ αξίων και απαντά ότι εμπιστεύεται πλήρως την ηγεσία της Πυροσβεστικής. Θεωρεί ότι είναι άψογη η συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Φούρλα και του Αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Ανδ. Κόη και σημειώνει ότι κουράστηκε με τους μυθιστοριογράφους.





– Κύριε υπουργέ,
αναφερόμενος στις πυρκαϊές λέτε συνέχεια ότι έχουμε πόλεμο. Ο εχθρός είναι αόρατος ή ορατός; Ποιος είναι;


«Δεν χωράει αμφιβολία ότι εχθρός είναι τα κλιματικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή. Συνθήκες που αποτελούν μια νέα πρόκληση για όλους μας. Η ερημοποίηση των μεσογειακών χωρών και των Βαλκανίων είναι η ορατή δυσμενής τάση. Το τοπίο του Νότου (Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής) δεν πλάστηκε έτσι όπως είναι σήμερα μέσα σε λίγα χρόνια. Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα είναι το κρίσιμο στοιχείο της περίπτωσής μας. Και αυτά είναι οι 46,4 βαθμοί υπό σκιάν, οι 40 και οι 42 βαθμοί στη δύση του ηλίου και οι άνεμοι 6 ως 7 ή και 8 μποφόρ. Είναι πόλεμος! Η οδύνη μας είναι αβάσταχτη για τους ηρωικούς νεκρούς μας, τους τρεις εποχικούς δασοπυροσβέστες στο Δοξαρό Ρεθύμνου και τους δύο ιπτάμενους αξιωματικούς στα Στύρα της Εύβοιας. Πάντοτε τονίζαμε στην εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις την προτεραιότητα της ασφάλειας για την ανθρώπινη ζωή. Η ορμή και η αυταπάρνηση των ηρώων του αλτρουισμού τούς οδήγησε στην αθανασία. Σε ένα περιβάλλον που δέχεται ραγδαίες τις κλιματικές αλλαγές, σημειώνω ότι εμείς ως πολιτεία δεν ολιγωρήσαμε ούτε κατά κεραίαν όσον αφορά την πρόληψη, την πρόνοια στην ενίσχυση με προσωπικό και μέσα, τον σχεδιασμό και την έγκαιρη λήψη αποφάσεων».


– Εχετε καταλήξει σε συμπέρασμα για το ποιοι βάζουν τις πυρκαϊές; Είναι εμπρηστές από πίσω; Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να πληγεί και η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών;


«Σημείωσα ήδη ότι πρέπει να σεβαστούμε την έννοια της θεομηνίας, το ρεκόρ θερμοκρασιών και τις συνθήκες ανωτέρας βίας, θα έλεγα. Βεβαίως υπάρχουν και οι εμπρησμοί. Οπως, π.χ., στη Ναύπακτο, στις 18.7.07, όπου γεννάται το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να έχεις δύο και τρεις εστίες φωτιάς σε απόσταση 1.000 μέτρων η μία από την άλλη, όταν η θερμοκρασία ήταν κάτω από 30 βαθμούς;». Ή στα Βριλήσια, με πέντε και έξι εστίες την ώρα που «πέφτει» η μέρα και δεν πετούν τα εναέρια μέσα. Σκέπτομαι και την αμέλεια ή ψυχοπαθολογικούς δράστες και γενικά αποκλίνουσες προσωπικότητες. Δεν έχω αποδείξεις δυστυχώς. Εγώ ζητώ ψυχραιμία από όλους και συμπαράσταση στην Πυροσβεστική και σε όλες τις Μονάδες που συμβάλλουν στην υπόθεση της μάχης με τη φωτιά. Μην παριστάνουν κάποιοι τους οδηγούς του πίσω καθίσματος, που λέμε στα αγγλοσαξονικά. Είναι πίσω, κάθεται και λέει: «Στρίψε εκεί, πρόσεξε εκεί, κάνε αυτό» και μάλιστα όχι την ώρα της δράσεως, αλλά κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς».


– Πώς είναι δυνατόν από τη μια πλευρά εσείς να ζητείτε τη συμπαράσταση των κομμάτων και από την άλλη πλευρά συνάδελφός σας να αφήνει υπόνοιες ότι πίσω από τις πυρκαϊές είναι το ΠαΣοΚ; Συμμερίζεστε αυτή τη συλλογιστική;


«Εμμένω στην έκκληση για συμπαράσταση. Το δάσος δεν είναι κανενός κόμματος. Ούτε το σπίτι που καίγεται. Εδωσε ο ίδιος ο συνάδελφός μου επαρκείς εξηγήσεις. Το να τον ρίξουμε στην πυρά είναι άλλη υπερβολή που εκθέτει όσους τη μετέρχονται. Λίγη ψυχραιμία και λογική δεν βλάπτει».


– Μετά τη μάχη εβδομάδων με τις πυρκαϊές τι στοιχεία για εμπρησμούς έχετε συγκεντρώσει;


«Τα στοιχεία μόνο για το τελευταίο εικοσαήμερο επιβεβαιώνουν τις υπόνοιες για εμπρησμούς. Από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στη Ραφήνα, στον Βουτζά και στη Νέα Μάκρη, φωτοβολίδες στη Στυλίδα και στον Υμηττό. Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στις 21 και στις 23.7.07 ένας αλλοδαπός που προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαϊά στο Πεδίον του Αρεως και ένας ημεδαπός που πυρπόλησε αγροτική έκταση στα Μέγαρα. Πριν από λίγες ημέρες είχε συλληφθεί στον Πόρο Τροιζηνίας ένας ακόμη ημεδαπός για εμπρησμούς στο νησί, υπότροπος αυτών των πράξεων. Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί 19 άτομα ως ύποπτοι εγκλημάτων εμπρησμού και δύο άλλα αναζητούνται. Θέλω να σημειώσω ότι μαχόμαστε αποτελεσματικά. Η αγωνία μας δεν μειώνεται. Εντείνεται, έτσι όπως διαμορφώνονται και τα καιρικά φαινόμενα. Και ζητώ και στη Βουλή να συνεννοηθούμε για το πώς θα ενώσουμε δημιουργικά τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε το περιβάλλον και όχι να αντιδικούμε».


– Προ ημερών στη Βουλή είπατε ότι θα μπορούσαμε με νομοθετικές ρυθμίσεις να εξουδετερώσουμε τους οικοπεδοφάγους. Τι εννοούσατε; Γιατί δεν το κάνατε το διάστημα που είστε κυβέρνηση; Τι σας εμπόδισε; Φοβάστε το πολιτικό κόστος;


«Είπα επακριβώς «μακάρι να μπορούσαμε με νομοθετικές ρυθμίσεις να εξουδετερώσουμε τους οικοπεδοφάγους». Εννοούσα ότι νομοθετικές προβλέψεις υπάρχουν τόσο για την αυτόματη κήρυξη των καμένων ως αναδασωτέων όσο και για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Παρά ταύτα οι οικοπεδοφάγοι δεν αναχαιτίζονται. Ούτε οι εμπρηστές».


– Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος, ότι αποστρατεύτηκαν έμπειροι αξιωματικοί και επικράτησε η κομματική λογική. Τι απαντάτε;


«Στους ανώτερους και ανώτατους βαθμούς άξιοι μεταξύ αξίων προάγονται. Στενεύει ο λαιμός της φιάλης για αρχιπυράρχους, υποστρατήγους, αντιστρατήγους. Μπορώ να κατανοήσω προσωπικές πικρίες. Δεν θα δεχθώ όμως ποτέ ότι υπήρξαν κομματικά κριτήρια στις κρίσεις. Και φυσικά κανένας δεν είναι τρελός να μην επιλέγει τους καλύτερους, τους άριστους θα έλεγα. Ετσι, οι σχετικές αιτιάσεις καταρρίπτονται από μόνες τους ως αβάσιμες, για να μην πω ως υστερόβουλες ή ιδιοτελείς».


– Εμπιστεύεστε πλήρως την ηγεσία της Πυροσβεστικής;


«Ναι, πλήρως».


– Πολλοί προβάλλουν τη διαμάχη του Αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Κόη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλα. Σας ικανοποιεί η εικόνα εμφυλίου που παρουσιάζεται;


«Κουράστηκα με αυτούς τους μυθιστοριογράφους. Αν εξετάσει κανείς όλα τα θρυλούμενα, θα δει μόνο σεναριογραφικές ικανότητες των ρεπορταζιστών και τίποτε άλλο. Η συνεργασία τους είναι άψογη. Δεν υπήρξε καμία υπόδειξη, ιδέα ή πρόταση του Φούρλα ως συντονιστού Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας που να μην υλοποιήθηκε κατά το δυνατόν αμέσως. Είναι μύθος περίεργος, αλλά άσχετος από την επιχείρηση και αναληθής. Οι επιχειρήσεις έχουν πνεύμα συνεννόησης, συναντίληψης και συντονισμού. Τη διαπιστώνουμε και εγώ και ο Προκόπης. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε αρρυθμία οποιασδήποτε μορφής είτε διαπροσωπικών σχέσεων είτε, ακόμη χειρότερα, υπηρεσιακών. Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και ομοθυμίας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Δεν τα παρακολουθώ καν».


– Οταν είπατε προ μηνών «Αγγαρεία κάνω, ποινή εκτίω», έγινε μεγάλη φασαρία. Νιώθετε τώρα να δικαιώνεστε έπειτα από όσα γίνονται;


«Πρώτον, το Ευαγγέλιο λέει: «Ηγγάρευσαν τον Σίμωνα τον Κυρηναίο» να βοηθήσει τον Χριστό στον δρόμο του Γολγοθά. Να σηκώσει εκείνος τον Σταυρό. Αλλο αγγαρεία κατά διαταγήν, στον στρατό για παράδειγμα, και άλλο ιερό καθήκον. Δεύτερον, δεν κάνει αγγαρεία ένας που δουλεύει 15 ώρες υπό ένταση. Πράττει το καθήκον του. Δεν είναι, φυσικά, ούτε λιποτάκτης ούτε ρίψασπις. Και τρίτον, όλοι συμφωνούμε σταθερά ότι ο άνθρωπος ο καρεκλοκένταυρος, ο κολλημένος με την καρέκλα, ο εξουσιολάγνος, ο αρχολίπαρος και ο μανιακός της πολιτικής είναι κοινωνική απαξία. Τι τους έπιασε όταν είδαν μπροστά τους κάποιον, εμένα, που δεν προσκυνάει και δεν γονατίζει μπροστά στα αξιώματα; Τώρα, στα πολύ δύσκολα που μου τυχαίνουν, δεν νιώθω δικαίωση ή κάτι επιθετικό για όσους μου άσκησαν τόσο ακραία και άδικη κριτική, αλλά ικανοποίηση, αποδεχόμενος την πρόκληση. Ως απόδειξη αξιοσύνης και ικανότητας, με τη βοήθεια του Θεού».


– Αισθάνεστε καλά στην καρέκλα του υπουργού ή θεωρείτε ότι έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο σας; Το ερωτώ, γιατί η κριτική της αντιπολίτευσης αγγίζει και εσάς.


«Επιτρέψτε μου μια διόρθωση. Δεν με αγγίζει απλώς. Με έχει ορίσει ως κεντρικό στόχο. Δεν πειράζει. Δεν ξέρω για κύκλους. Ασε που αυτή η θεωρία των κύκλων με παραπέμπει σε ρητορικές κάποιων που μιλούσαν για το τέλος των κύκλων παλαιών κομμάτων και τα λοιπά. Αυτό που μετράει είναι η ετοιμότητα και η διάθεση προσφοράς. Και το ετοιμοπόλεμο. Κριτήριά μου είναι το εύορκο και το ευ αγωνίζεσθαι. Αλλωστε, πάντοτε τα όνειρά μου ήταν όλα χρωματιστοί συμβολισμοί. Δεν ήταν στοχοθεσίες. Τέτοιες δεν έκανα ποτέ. Είναι ένας πανάρχαιος, πυθαγόρειος τρόπος».