Αντανακλαστικά μηδέν μετά τον νέο εντοπισμό τοξικών ουσιών επικίνδυνων για την υγεία των εργαζομένων σε εργαστήρια και μονάδες του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα» στο φύλλο της 13ης Μαΐου, ο αέρας που εξακολουθούν να αναπνέουν οι εργαζόμενοι στα Εργαστήρια Ενζυμολογίας – Κυτταρικής Λειτουργίας και στον Τομέα Μεταβολισμού Μετάλλων είναι «άρρωστος». Με τις νέες μετρήσεις που έγιναν στις 30/3/2007 από ομάδα ειδικών επιστημόνων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Σανταμούρη, ανιχνεύθηκαν ολικές οργανικές πτητικές ενώσεις (TVOC – Total Volatile Organic Compounds) σε αυξημένα επίπεδα. Οι ουσίες αυτές ενοχοποιούνται για την εμφάνιση νευροτοξικών συμπτωμάτων, ερεθισμούς στα μάτια και στον λαιμό, δερματίτιδες, ακόμη και καρκίνους.


Το πρόβλημα, το οποίο παραμένει ουσιαστικά χωρίς λύση την τελευταία τριετία, έχει θορυβήσει τους εργαζομένους του Νοσοκομείου και δη της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, η οποία στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτιρίου Δοξιάδη, πάνω από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό οι διαμαρτυρίες για ζαλάδες, ναυτίες και αίσθημα έντονης κόπωσης έπειτα από δίωρη παραμονή τους στο χώρο ήταν έντονες.


Τριάντα έξι εργαζόμενοι στο κτίριο Δοξιάδη έστειλαν επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Α. Λαναρά, στις 15 Μαΐου, ζητώντας να γίνουν νέοι έλεγχοι παρουσία ειδικού πραγματογνώμονα – τεχνικού συμβούλου, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτές θα γίνουν κάτω από πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των εργαστηρίων. Ειδικότερα αναφέρουν: «Σύμφωνα με το διατακτικό της υπ’ αριθμ. 2723/2007 Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έχετε την υποχρέωση «έγκυρος εργαστηριακός φορέας να πραγματοποιήσει ελέγχους και μετρήσεις στο εσωτερικό τού κτιρίου Δοξιάδη… Οι ως άνω έλεγχοι και μετρήσεις θα διεξάγονται τουλάχιστον μία φορά κάθε είκοσι μέρες και υπό καθεστώς της συνήθους λειτουργίας των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού… μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος». Γνωρίζετε ότι σας κοινοποιήθηκε στις 26/4/2007 ο διορισμός ειδικού Πραγματογνώμονα – Τεχνικού Συμβούλου, από τη λίστα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, εκ μέρους των εργαζομένων της Παιδοψυχιατρικής που θα παραστεί σε όλες τις μετρήσεις που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο που ορίζει η ως άνω Απόφαση. Σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση των ελέγχων και μετρήσεων που προβλέπει η ως άνω Απόφαση και να καλέσετε τον νομίμως διορισθέντα από τους εργαζόμενους Πραγματογνώμονα για να παραστεί στις διαδικασίες αυτές».