Ο Ουμπέρτο Εκο γεννήθηκε το 1932 στην Αλεσάντρια του Πεδεμοντίου στη Βόρεια Ιταλία. Ο πατέρας του τον προόριζε για δικηγόρο, αλλά εκείνος προτίμησε να σπουδάσει Μεσαιωνική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τουρίνου. Εγραψε τη διατριβή του για τον Θωμά τον Ακινάτη, αλλά έπειτα από προσωπική κρίση έκοψε κάθε δεσμό με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και εργάστηκε ως υπεύθυνος για τα πολιτιστικά ζητήματα στο ιταλικό ραδιόφωνο (RAI), ενώ ταυτοχρόνως έδινε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Τουρίνου από το 1956 ως το 1964. Την ίδια εποχή συνδέθηκε με μια ομάδα ζωγράφων, μουσικών και συγγραφέων της ιταλικής πρωτοπορίας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατοπινή εξέλιξή του. Οι γνώσεις του για τον Μεσαίωνα συνέβαλαν στο να αποφασίσει να ασχοληθεί με τη σημειολογία, την πολιτική και τη σύγχρονη οικονομία. Το θεωρητικό του έργο στο σύνολό του μπορεί να θεωρηθεί ως η πληρέστερη ανάλυση του αριστοτελικού χαρακτήρα της Ευρώπης.


Στο μυθιστόρημα στράφηκε σε μεγάλη σχετικά ηλικία. Το Ονομα του ρόδου κυκλοφόρησε το 1980 και τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο. Ακολούθησαν Το εκκρεμές του Φουκό (1988), Το νησί της επόμενης μέρας (1994), Μπαουντολίνο (2000) και Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Το φιλοσοφικό και δοκιμιακό έργο τού Εκο περιλαμβάνει πάνω από τριάντα βιβλία. Ακόμη έγραψε και τρία βιβλία για παιδιά. Εχει τιμηθεί με πολλά ιταλικά και διεθνή βραβεία (ανάμεσά τους και το Premio Strega, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στην Ιταλία, για το Ονομα του ρόδου) και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας σε κάποια από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως της Σορβόννης (Sorbonne Nouvelle), του Μπουένος Αϊρες, της Μόσχας, της Σάντα Κλάρα, του Βερολίνου (FUB), του Κεμπέκ και της Ιερουσαλήμ.


Ο ίδιος θεωρεί ότι οι δύο συγγραφείς που τον επηρέασαν περισσότερο είναι ο Τζέιμς Τζόις και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ο τελευταίος μάλιστα τον ενέπνευσε στο να δημιουργήσει έναν από τους γοητευτικότερους και αινιγματικότερους χαρακτήρες στο Ονομα του ρόδου: τον μοναχό-βιβλιοθηκάριο Χόρχε.


Ολα τα έργα του Εκο στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το σύνολο των μυθιστορημάτων του και πολλά θεωρητικά έργα του.


Ο Θεός, ο Διάβολος και το παγκόσμιο μπεστ σέλερ «Το όνομα του ρόδου», μια γοτθική τοιχογραφία που σάρωσε σε πωλήσεις


Βρισκόμαστε στο 1327. Οι φραγκισκανοί μοναχοί ενός πλούσιου ιταλικού μοναστηριού θεωρούνται από το παπικό κατεστημένο της εποχής ύποπτοι για αίρεση. Τη σχετική έρευνα αναλαμβάνει ο αδελφός Γουλιέλμος του Μπάσκερβιλ που φτάνει στο μοναστήρι στα τέλη Νοεμβρίου συνοδευόμενος από τον νεαρό μαθητευόμενο Αντσο από τη Μελκ, ο οποίος αφηγείται χρόνια αργότερα – και σε βαθιά γεράματα – την ιστορία. Η έρευνα όμως παίρνει άλλους δρόμους, γιατί στο μοναστήρι διαπράττονται επτά ειδεχθή εγκλήματα. Ο αδελφός Γουλιέλμος μετατρέπεται σε ένα είδος ντεντέκτιβ και φτάνει στο τέλος να εξιχνιάσει τα εγκλήματα αυτά χρησιμοποιώντας την αριστοτελική λογική, τη θεολογική σκέψη του Θωμά του Ακινάτη και τον εμπειρισμό του Ρότζερ Μπέικον. Συλλέγει στοιχεία, αποκρυπτογραφεί παράξενες επιγραφές, εξερευνά τον λαβύρινθο του μοναστηριού με την περιέργεια, τη μεθοδικότητα, την ψυχραιμία και το χιούμορ ενός Σέρλοκ Χολμς του Μεσαίωνα. Αλλά στη διάρκεια των επτά ημερών που διαρκεί η έρευνα ο 14ος αιώνας αναδύεται σε όλες του τις πτυχές στο μυθιστόρημα του Εκο: με τις προκαταλήψεις του, τις δεισιδαιμονίες, τα αρώματα και τις σκοτεινές φαντασιώσεις της εποχής για τον Θεό και τον Διάβολο. Το Ονομα του ρόδου, ιδιοφυής συνδυασμός αστυνομικού και γοτθικού μυθιστορήματος, μελετημένο σε όλες του τις λεπτομέρειες, διαβάζεται απνευστί. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Μόνο στις ΗΠΑ, λ.χ., ήταν στη λίστα ευπωλήτων των «New York Times» πάνω από τρία χρόνια. Αλλά δεν πρόκειται απλώς για εξαίρετο αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι και ένα βαθύ κοίταγμα στην Ιστορία, στη μυθολογία, στην ιατρική και στη μαγεία, ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο του Μεσαίωνα που βαίνει προς το τέλος του, του τρόπου ζωής και των ηθών της εποχής, ταυτοχρόνως όμως και αλληγορία για τον σημερινό κόσμο και επιπλέον ένας ύμνος στο βιβλίο, στη γραφή, στη σκέψη και στην ελευθερία.


Χάινριχ Μπελ


Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ


Ο Χάινριχ Μπελ γεννήθηκε στην Κολονία το 1917 και πέθανε στη Βόννη το 1985. Νομπέλ Λογοτεχνίας 1972. Η Χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ εκδόθηκε το 1974.



Μίλαν Κούντερα


Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι


Ο Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας το 1929. Η Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι εκδόθηκε το 1984.



Φραντς Κάφκα


Η δίκη


Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε και πέθανε στην Πράγα (1883 – 1924). Η Δίκη εκδόθηκε το 1924.



Τζόζεφ Κόνραντ


Η γραμμή σκιάς


Ο Τζόζεφ Κόνραντ γεννήθηκε στο Μπερντίτσεφ της Ουκρανίας το 1857 και πέθανε στο Κεντ το 1924. Η Γραμμή σκιάς εκδόθηκε το 1917.



Ουίλλιαμ Φώκνερ


Η βουή και η μανία


Ο Ουίλλιαμ Φώκνερ γεννήθηκε και πέθανε στην Πολιτεία του Μισισιπή (Νιου Ολμπανι 1887 – Οξφορντ, 1962). Η Βουή και η μανία εκδόθηκε το 1929.



Σωλ Μπέλοου


Χέρτσογκ


Γόνος εβραίων εμιγκρέδων ο Σωλ Μπέλοου γεννήθηκε το 1915 στο Λασίν τού Κεμπέκ. Το Χέρτσογκ εκδόθηκε το 1964.



Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ


Ο γέρος και η θάλασσα


Ο Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ γεννήθηκε στο Οουκ Παρκ του Ιλινόι το 1899 και πέθανε στο Κέτσαμ του Αϊνταχο το 1961. Ο Γέρος και η θάλασσα εκδόθηκε το 1952.



Χέρμαν Εσσε


Ντέμιαν


Ο Χέρμαν Εσσε γεννήθηκε στο Καλβ της Γερμανίας το 1877 και πέθανε στο Λουγκάνο το 1962. Ο Ντέμιαν εκδόθηκε το 1919.



Τζον Στάινμπεκ


Τα σταφύλια της οργής


Ο Τζον Στάινμπεκ γεννήθηκε στο Σαλίανς της Καλιφόρνιας το 1902 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1968. Τα Σταφύλια της οργής εκδόθηκαν το 1939.



Τζακ Κέρουακ


Στο δρόμο


Ο Τζακ Κέρουακ γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης το 1922 και πέθανε στο Σεντ Πέτερσμπουργκ της Φλόριδας το 1969. Το Στο δρόμο εκδόθηκε το 1957.



Ουίλλιαμ Γκόλντινγκ


Ο άρχοντας των μυγών


Ο Ουίλλιαμ Γκόλντινγκ γεννήθηκε στην Κορνουάλη το 1911 και πέθανε στο Φόλμουθ το 1993. Ο Αρχοντας των μυγών εκδόθηκε το 1954.



Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ


Λολίτα


Ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ γεννήθηκε στην Πετρούπολη το 1899 και πέθανε στο Μοντρέ το 1977. Η Λολίτα εκδόθηκε το 1955.



Γιόζεφ Ροτ


Η κρύπτη των καπουτσίνων


Ο Γιόζεφ Ροτ γεννήθηκε στο Σβάμπενχοφ της Γαλικίας το 1894 και πέθανε στο Παρίσι το 1939. Η Κρύπτη των καπουτσίνων εκδόθηκε το 1938.



Ιαν Μακ Γιούαν


Μαύρα σκυλιά


Ο Ιαν Μακ Γιούαν γεννήθηκε στο Αλντερσοτ της Αγγλίας το 1948. Τα Μαύρα σκυλιά εκδόθηκαν το 1992.



Μαρσέλ Προυστ


Από τη μεριά του Σουάν


Ο Μαρσέλ Προυστ γεννήθηκε και πέθανε στο Παρίσι (1871 – 1922). Το Από τη μεριά τού Σουάν εκδόθηκε το 1913.



Ιζαμπέλ Αλιέντε


Πάουλα


Η Ιζαμπέλ Αλιέντε γεννήθηκε στη Λίμα το 1942. Είναι ανιψιά του δολοφονημένου προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η Πάουλα εκδόθηκε το 1994.



Αρτουρ Σνίτσλερ


Ονειρεμένη ιστορία


Ο Αρτουρ Σνίτσλερ γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη (1862 – 1931). Η Ονειρεμένη ιστορία εκδόθηκε το 1926.



Ζοζέ Σαραμάγκου


Ολα τα ονόματα


Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε στην Αζινιάγκα της Πορτογαλίας το 1922. Νομπέλ Λογοτεχνίας 1998. Το Ολα τα ονόματα εκδόθηκε το 1997.



Λουίς Σεπούλβεδα


Το ημερολόγιο ενός ευαίσθητου killer


Ο Λουίς Σεπούλβεδα γεννήθηκε στο Οβάγε της Χιλής το 1949. Το Ημερολόγιο ενός ευαίσθητου killer εκδόθηκε το 1998.



Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ


Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα


Ο Μιχαήλ Αφανάσεβιτς Μπουλγκάκοφ γεννήθηκε στο Κίεβο το 1891 και πέθανε στη Μόσχα το 1940. Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα εκδόθηκε μόλις το 1966.



Τρούμαν Καπότε


Πρόγευμα στου Τίφαννυς


Ο Τρούμαν Καπότε γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη το 1924 και πέθανε στο Λος Αντζελες το 1984. Το Πρόγευμα στου Τίφαννυς εκδόθηκε το 1958.



Μαργκερίτ Γιουρσενάρ


Αβυσσος


Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1901 και πέθανε στο Μάουντ Ντέζερτ του Μέιν το 1987. Η Αβυσσος εκδόθηκε το 1976.



Τόμας Μαν


Θάνατος στη Βενετία


Ο Τόμας Μαν γεννήθηκε στη Λυβέκη της Γερμανίας το 1875 και πέθανε στη Ζυρίχη το 1955. Ο Θάνατος στη Βενετία εκδόθηκε το 1912.



Βιρτζίνια Γουλφ


Στο φάρο


Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1882 και πέθανε στο Ρόντμιλ το 1941. Το Στο φάρο εκδόθηκε το 1927.