Οι έλληνες εφοπλιστές άνοιξαν πανιά για τα… ελληνικά media. Δύο εντυπωσιακές εξαγορές πριν από λίγες ημέρες, η εξαγορά του 33,45% της εκδοτικής εταιρείας Imako Media του κ. Π. Κωστόπουλου από τον εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη και η εξαγορά του 25% του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι από τον εφοπλιστή κ. Ε. Μαρινάκη, καθώς και η είδηση για τις επενδυτικές κινήσεις του εφοπλιστή κ. Ν. Πατέρα στον χώρο των ελληνικών περιοδικών εκδόσεων, ήρθαν να ταράξουν τα νερά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, προαναγγέλλοντας ίσως την πιο «καυτή» περίοδο για τον χώρο από την εποχή του «βασικού μετόχου». Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εφοπλιστές δείχουν την προτίμησή τους στον χώρο της ενημέρωσης. Εχει προηγηθεί η οικογένεια Αλαφούζου, ο Μίνως Κυριακού αλλά και η οικογένεια Κουλουκουντή με τον πάλαι ποτέ Seven Χ.


Η εισβολή νέων κεφαλαίων στα ελληνικά media θεωρείται από πολλούς φιλί της ζωής σε έναν χώρο οι αποδόσεις του οποίου τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ανάλογες αυτών του γενικού δείκτη, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να φαντάζουν ελκυστικές ευκαιρίες. Οπλισμένοι με μεγάλα κεφάλαια και μεγάλη ρευστότητα, οι έλληνες εφοπλιστές φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα των εγχώριων μέσων ενημέρωσης, ενώ ανάμεσα στα σχέδιά τους είναι και η επέκταση στη βαλκανική αγορά, η ανάπτυξη της οποίας ως σήμερα χαρακτηρίζεται – το λιγότερο – υποτονική.


* Το ντιλ με την Imako


Είναι άγνωστο τι ήταν αυτό που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον του κ. Ρέστη στην εταιρεία Imako, πάντως όλοι συμφωνούν πως η απόβαση του έλληνα εφοπλιστή στο… λιμάνι του κ. Κωστόπουλου ήταν το πρώτο βήμα στο ντόμινο των εξελίξεων. (Σ.σ.: «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Ρέστη και τον κ. Κωστόπουλο, αλλά δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις.)


Οι δύο επιχειρηματίες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία του εκδοτικού ομίλου με μια δισκογραφική εταιρεία, η οποία περιλαμβανόταν στον ιστό των επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο, τον οποίο είχε κληρονομήσει ο κ. Ρέστης μετά τον θάνατο του πατέρα του Σταμάτη, πριν από τρία χρόνια.


Κανείς όμως δεν φανταζόταν πως πολύ σύντομα η συνάντηση αυτή θα κατέληγε σε μια επιχειρηματική συνεργασία τέτοιας έκτασης. Την αρχική συνάντηση ακολούθησαν και άλλες όπου, αφού διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών, διαμορφώθηκε η τελική συμφωνία σύμφωνα με την οποία ο κ. Κωστόπουλος θα διατηρήσει το management της επιχείρησης, ενώ ο κ. Ρέστης θα τοποθετήσει δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.


* Τα παιχνίδια με το Χρηματιστήριο


Λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας στις 19 Απριλίου, ένας άλλος εφοπλιστής, ο κ. Ν. Πατέρας, ανακοίνωσε την αγορά 48.257 μετοχών της Imako διαμορφώνοντας τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στο 5,02% από 4,44% που κατείχε πριν, καθώς επίσης και την αγορά μετοχών της εκδοτικής εταιρείας Λυμπέρης, διαμορφώνοντας τη συμμετοχή του στο 5,01% από 2,18% που κατείχε ως τότε.


Οι κινήσεις αυτές του κ. Πατέρα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της μετοχής της Imako, η οποία έφθασε τα 2 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που κατέκτησε τους τελευταίους 30 μήνες. Το γεγονός αυτό δεν φάνηκε να ανησυχεί την πλευρά των κκ. Ρέστη – Κωστόπουλου, οι οποίοι λίγο αργότερα ανακοίνωσαν τελικά πως ο όμιλος Ρέστη εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εκδοτικής εταιρείας Imako με ποσοστό περίπου 33,45%, δηλαδή αποκτά την καταστατική μειοψηφία, ενώ ο κ. Κωστόπουλος μειώνει τη συμμετοχή του περίπου στο 50,30%.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το πακέτο των μετοχών του κ. Πατέρα, όπως ανακοινώθηκε, εξαγοράστηκε μόλις λίγα 24ωρα αργότερα, στις 23 Απριλίου, από την εταιρεία Golden Entertainment Productions Holdings SA, η οποία έχει έδρα το Λουξεμβούργο και ανήκει στον όμιλο Ρέστη. Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατόπιν φιλικών διαβουλεύσεων μεταξύ Β. Ρέστη και Ν. Πατέρα, αποφασίστηκε σε κλίμα συναίνεσης να αποχωρήσει ο κ. Πατέρας από το μετοχικό κεφάλαιο της Imako Media SA». Με την εξαγορά αυτή ο όμιλος Ρέστη ενδυναμώνει τη θέση του στην Imako.


* Τα μελλοντικά σχέδια


Οπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Imako, στην οποία παρατίθενται οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά περίπου 13,7 εκατ. ευρώ, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε «σε κρίσιμο χρονικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας».


Οπως επισημαίνεται στην έκθεση μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης, «προσδίδοντας σημαντική ρευστότητα και ευελιξία κινήσεων στην εταιρεία».


Επίσης με ξεχωριστή ανακοίνωσή της και απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που ήθελαν την Imako να διαπραγματεύεται με το μουσικό κανάλι MTV, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν υφίσταται καμία συμφωνία ή διαπραγμάτευση με το MTV. Διευκρινίζει ακόμη πως «όπως προβλέπεται ρητά στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς που διέπει τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η επιχειρηματική συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε περισσότερες από δύο κατηγορίες (ήτοι τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) απαγορεύεται».


Επισημαίνει πάντως πως στα επενδυτικά πλάνα της περιλαμβάνονται επενδύσεις στον ευρύτερο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων υπό την προϋπόθεση της τροποποίησης του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Αξίζει να σημειωθεί πως στον όμιλο Ρέστη ανήκει επίσης το μουσικό κανάλι MTS της Σερβίας.


* Η συμφωνία με τον Σκάι


Αν η υπόθεση της Imako περιβάλλεται από την αχλύ του lifestyle, η εισβολή του κ. Μαρινάκη στον Σκάι έχει, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, περισσότερες πολιτικές προεκτάσεις. Εξάλλου είναι γνωστό πως ο κ. Μαρινάκης είναι κουμπάρος και στενός φίλος της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ πριν από λίγο καιρό μαζί με τον κ. Πατέρα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του «Ελεύθερου Τύπου», τους πρόλαβε όμως τελικά η «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.


Οπως ανακοινώθηκε από τον Σκάι «από την Παρασκευή 20 Απριλίου ο εφοπλιστής κ. Ευ. Μαρινάκης συμμετέχει με ποσοστό 25% στην Τηλεόραση του Σκάι». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «πρόθεση των κυρίων Ι. Αλαφούζου και Ευ. Μαρινάκη είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο των ποιοτικών στόχων που έχει θέσει και εφαρμόζει η τηλεόραση του Σκάι». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει ότι εφόσον το επιθυμεί, ο κ. Μαρινάκης μπορεί να αγοράσει επιπλέον 8% του τηλεοπτικού σταθμού, οψιόν που αν ενεργοποιηθεί θα κάνει τον κ. Μαρινάκη έναν από τους ισχυρούς παίκτες στον χώρο των ελληνικών media.


Η ταυτότητα των νέων «εκδοτών» Βίκτωρας Ρέστης


Μαζί με τον κ. Ευ. Μαρινάκη ανήκουν στη νέα γενιά των ελλήνων εφοπλιστών. Ο όμιλος του κ. Ρέστη, που κληρονόμησε από τον πατέρα του Σταμάτη, με 90 συνολικά πλοία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες με βάση τον αριθμό πλοίων που διαθέτουν. Ο όμιλος Ρέστη άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός όταν ανακοινώθηκε ότι περιλαμβανόταν μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.


Στη χώρα μας, εκτός από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις σε ακίνητα, στα Ναυπηγεία του Περάματος και στο Athens Golf Club της Γλυφάδας, του οποίου έχει αναλάβει την εκμετάλλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο όμιλος έχει επίσης μετοχές στην εταιρεία τροφίμων Creta Farm καθώς και σε ιαπωνική εταιρεία που φτιάχνει και εξάγει σούσι. Τον προηγούμενο χρόνο προχώρησε στη σύσταση Join Venture εταιρείας με δραστηριότητα στον χώρο της ενέργειας σε συνεργασία με τον όμιλο Φειδάκη. Επίσης στις αρχές του 2006 εισέβαλε δυναμικά στην αλλαντοβιομηχανία αφού απέκτησε το 6,3% των μετοχών της Νίκας. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ιδρύει στο Μαυροβούνιο επενδυτική τράπεζα με την επωνυμία First Financial Bank.


Ο κ. Ρέστης ήταν παντρεμένος και χώρισε, ενώ από τον γάμο του έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Αγαπημένο του σύνθημα είναι «το όριο για μας είναι ο ουρανός», ενώ του αρέσουν τα ακριβά ρολόγια. Για τις καλοκαιρινές αποδράσεις του διαθέτει μία θαλαμηγό 42 μέτρων με την ονομασία «Blue Bell».


Ευάγγελος Μαρινάκης


Ο 40χρονος εφοπλιστής διαθέτει έναν στόλο που αποτελείται από 38 πλοία, ενώ αυτή την εποχή ναυπηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα 20. Οσοι τον γνωρίζουν από κοντά λένε πως είναι δύσκολος άνθρωπος, με οξύθυμο χαρακτήρα. Στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι ο άνθρωπος που πάντρεψε την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ισίδωρο Κούβελο. Καμάρι του στόλου του είναι τα δεξαμενόπλοια. Μετά την ολοκλήρωση του ναυπηγικού του προγράμματος θα διαθέτει τρία δεξαμενόπλοια και 16 δεξαμενόπλοια-παγοθραυστικά. Τα υπόλοιπα πλοία είναι φορτηγά.


Τόσο ο κ. Μαρινάκης όσο και η σύζυγός του κυρία Αθανασία Κασσιώτη διατηρούν χαμηλό προφίλ, όμως το πάρτι που διοργάνωσαν πέρυσι τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων ήταν το κοσμικό γεγονός της εβδομάδας. Εχουν δύο παιδιά, τον Μιλτιάδη και την Ειρήνη. Το ζεύγος Μαρινάκη προτιμά να πηγαίνει με παρέα σε γραφικά ταβερνάκια στο Πέραμα για φρέσκο ψάρι. Μια άλλη αδυναμία του κ. Μαρινάκη είναι το σούσι. Το καλοκαίρι τού αρέσει να δραπετεύει τα Σαββατοκύριακα με τη μήκους 40 μέτρων θαλαμηγό του. Πέρυσι τον Μάιο αποφάσισε να μπει στην ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού.


Νίκος Πατέρας


Στενός φίλος του κ. Μαρινάκη, ανήκει και αυτός στη νέα γενιά των ελλήνων εφοπλιστών. Λάτρης της καλής ζωής και των ακριβών πούρων, διατηρεί πιο ανεβασμένο προφίλ σε σχέση με τους άλλους εφοπλιστές. Για παράδειγμα το πάρτι που διοργάνωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συζητιόταν για καιρό στην κοσμική κοινωνία της Αθήνας. Παράλληλα έντονη είναι και η φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Το κοινωφελές ίδρυμα «Νικόλας Δ. Πατέρας» διαθέτει κάθε χρόνο ένα σεβαστό ποσό σε διαφόρους φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Θεωρείται επιθετικός επενδυτής και μεγάλο του ατού είναι η μεγάλη ρευστότητα, την οποία απέκτησε πουλώντας πριν από δύο χρόνια τον στόλο του.


Είναι 44 ετών, παντρεμένος με την Τίνα Πατέρα και πατέρας δύο παιδιών. Λατρεύει τη θάλασσα, στην οποία δεν διστάζει να ανοιχτεί με κάθε ευκαιρία με την πολυτελή θαλαμηγό του «Adamas ΙΙ», μήκους 55 μέτρων. Φέρεται να έχει μια αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης, καθώς και μια εντυπωσιακή συλλογή από μοντέλα πλοίων.