«Ξέραμε ότι αν δεν κερδίζαμε στη Μάλτα δύσκολα θα μπορούσαμε να γυρίσουμε»: λόγια του πρωταθλητή Ευρώπης Μιχάλη Καψή μετά τη νίκη της Εθνικής Ελλάδας. «Το αεροδρόμιο της Τανάγρας είναι ανοιχτό;» συζητούσαν πριν από τον αγώνα τα στελέχη της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διά παν ενδεχόμενο σε περίπτωση «αποτυχίας». Και όλα αυτά για την Εθνική Ελλάδος, για την πρωταθλήτρια Ευρώπης! Εκεί όπου θεωρητικά δεν εμπλέκονται «πράσινοι», «κόκκινοι», «κίτρινοι» και «ασπρόμαυροι». Προτού χυθεί αίμα. Προτού ένας 22χρονος χάσει τη ζωή του χτυπημένος άγρια από μια αγέλη ανθρώπων(!) που φώναζε: «Τελειώστε τον, τον βάζελο». Την ώρα που γύρω τους συγκρούονταν αφιονισμένοι οπαδοί κραδαίνοντας στιλέτα, ρόπαλα, φτυάρια, τσουγκράνες και όποιο άλλο φονικό εργαλείο υπήρχε διαθέσιμο. Ολυμπιακοί εναντίον Παναθηναϊκών αυτή τη φορά, το ανάποδο την προηγουμένη ή την επομένη, ΑΕΚτσήδες την άλλη, Αρειανοί και ΠΑΟΚτσήδες, όποτε βρεθούν απέναντι… Η ουσία είναι ότι οι αγώνες σε όλα τα αθλήματα αποτελούν μόνο την επίφαση για την εκτόνωση της βίας. Και ότι ο αθλητισμός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι η πιο «εύκολη» οδός για τέτοιου είδους φαινόμενα. Ειδικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών έχουν λάβει μορφή μαχών μεταξύ συμμοριών. Μακριά από τα γήπεδα. Με ραντεβού. Και τα «πεσίματα», κατά την αργκό των συμμετεχόντων σε αυτά, δεν γίνονται ούτε για τα λεφτά ούτε για τις ομάδες. Ξύλο για το ξύλο, βία για τη βία.




Οι σχέσεις ομάδων με τους συνδέσμους


Οι παράγοντες και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ασφαλώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς δημιουργούνται οι πυρήνες βίας και εγκληματικότητας εντός και στον «περιβάλλοντα χώρο» των οργανωμένων συνδέσμων. Ξέρουν όμως και αρκετούς από τους επικεφαλής και ορισμένους από τους συνδέσμους, οι οποίοι έχουν και συντονιστικό ρόλο και δράση στα επονομαζόμενα «ραντεβού για ξύλο». Οι κκ. Σ. Κόκκαλης, Ι. Βαρδινογιάννης, Ντ. Νικολαΐδης έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές με εκπροσώπους συνδέσμων για να συζητήσουν μαζί τους. Αλλοτε σε αυστηρό τόνο και άλλοτε σε ηπιότερο. Τις περισσότερες φορές έπειτα από επεισόδια που έχουν κοστίσει παντοιοτρόπως στις ομάδες τους. Ξέρουν ασφαλώς και σε ποιους συνδέσμους δίνονται εισιτήρια από την ΠΑΕ και το μοναδικό «προληπτικό» αποτελεσματικό μέτρο που έχει ληφθεί με κοινή απόφαση της Σούπερ Λίγκας είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών στα εκτός έδρας ματς. Ουδείς έχει πάρει την απόφαση να «αποδυναμώσει» τους συνδέσμους, οι οποίοι εξακολουθούν να παίρνουν εισιτήρια, τα λεγόμενα «φτηνά διαρκείας». Παρ’ ότι το κόστος (και το ρεζιλίκι στην Ευρώπη) και την εφετινή σεζόν ήταν μεγάλο για όλους και πριν από τον νεκρό.


Φασίστες και αναρχικοί: οι «λούμπεν» της κερκίδας


Η κερκίδα συχνά έχει φαιά απόχρωση. Η θλιβερή ιστορία της ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οπότε δρούσε η ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών) και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος (επίσης προσκείμενη στον Παναθηναϊκό). Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο πρόεδρος του ΠΑΟ κ. Ι. Βαρδινογιάννης κήρυξε παράνομες και τις δύο οργανώσεις, ενώ μέλη τους είχαν συλληφθεί και είχαν φυλακισθεί για βιαιοπραγίες. Οι «βετεράνοι» της ΝΟΠΟ έχουν παρεισφρήσει σε παραρτήματα συνδέσμων οπαδών του Παναθηναϊκού. Δεν είναι τυχαίο ότι εθνικιστικού χαρακτήρα σύμβολα έχουν εμφανιστεί την τελευταία περίοδο στις τάξεις του συνδέσμου των Athens Fans, οι οποίοι εδρεύουν στην περιοχή του Ζωγράφου. Το συγκεκριμένο παρακλάδι οπαδών του Παναθηναϊκού έχει μακροχρόνια βεντέτα με οπαδούς της ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι διαθέτουν οργανωμένους οπαδούς στις τάξεις των οποίων απαντώνται και πολλοί από τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» των Εξαρχείων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στον χώρο των οπαδών της ΑΕΚ ένας σύνδεσμος με καθαρά εθνικιστική-ρατσιστική συνθηματολογία, οι Ghetto Boys. Αυτοί δεν πλακώνονται στο ξύλο μόνο με οπαδούς των αντίπαλων ομάδων αλλά και με τα μέλη του συνδέσμου Original 21, οι οποίοι τους θεωρούν ξένο σώμα στην ΑΕΚ. Τη δική της συμβολή στην καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού έχει και η θύρα 7 του Ολυμπιακού. Η πιο γνωστή συμμορία ερυθρών εθνικιστών είναι οι Misfits, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της η Πορφυρά Φάλαγγα, τα μέλη της οποίας δηλώνουν επίσης ένταξη στη Θύρα 7. Οι τελευταίοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι από το σύνολο των οργανωμένων ακροδεξιών οπαδών. Οι «υπερήφανοι λούμπεν» ταιριάζουν καλύτερα στο περιβάλλον της «λαϊκής μαγκιάς».


Το σύνθημα «δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ Αλβανέ» των οπαδών του ΠΑΟΚ προς τον νεαρό άσο του Παναθηναϊκού Σωτήρη Νίνη δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με τα «πιστεύω» τους. Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η Γαλάζια Στρατιά, τα αίσχη της οποίας έγιναν γνωστά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου κατά τη διάρκειας του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδα – Τουρκία το προηγούμενο Σάββατο. Η δράση τους είχε υποδαυλίσει ως και δολοφονία. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004 ένας Αλβανός δολοφονήθηκε στη Ζάκυνθο διότι τόλμησε να πανηγυρίσει τη νίκη της Εθνικής Αλβανίας επί της αντίστοιχης ελληνικής.