Να αποσυρθεί η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία ο κ. Σ. Τσιτουρίδης «χαρίζει» την ακίνητη περιουσία του Ταμείου Κληρικών στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ζητεί από τον υπουργό Απασχόλησης η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Με μια «πονηρή» διατύπωση στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου «Σύσταση και καταστατικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης», ο υπουργός Απασχόλησης μεταβιβάζει στην Αρχιεπισκοπή ένα σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ), όπως το εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι στη λεωφόρο Ποσειδώνος αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, ένα οικόπεδο στο Περιστέρι, διάφορα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και μερικά αγροτεμάχια στην Αμαλιάδα.


Τα μέλη της ΟΚΕ επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη πρέπει να απαλειφθεί. Συγκεκριμένα στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η ένταξη του ΤΠΟΕΚΕ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) θα έπρεπε να συνοδευθεί από την καθολική μεταβίβαση της περιουσίας του Ταμείου, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για την κάλυψη των υποχρεώσεων των ασφαλισμένων κληρικών. Οπως σημειώνεται όμως στη συνέχεια «κάτι τέτοιο δεν γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο, αντίθετα αφαιρείται από ένα ούτως ή άλλως προβληματικό Ταμείο σημαντικό τμήμα της ακίνητης περιουσίας του και μεταβιβάζεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ ένα άλλο τμήμα της στο Δημόσιο. Η διάταξη αυτή θα πρέπει να απαλειφθεί».


Από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της πονηρής ρύθμισης ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). «Είναι πρωτάκουστο η Αρχιεπισκοπή να θέλει να ελέγχει την περιουσία του Ταμείου των Κληρικών» τονίζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ πατήρ Ευστάθιος Κολλάς και προσθέτει ότι «για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από την ΟΚΕ την απάλειψη της διάταξης».


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ανθης διαψεύδει ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διεκδίκησε την περιουσία των Ταμείων. «Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η λειτουργία των ναών και των παρεκκλησίων που ανήκουν στο Ταμείο Κληρικών και όχι η περιουσία τους» επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Τ. Ανθης και διευκρινίζει ότι ουδέποτε η Αρχιεπισκοπή ζήτησε από το υπουργείο Απασχόλησης να της μεταβιβαστεί η περιουσία του Ταμείου.


Ωστόσο το θέμα έφθασε ως τη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη έξι βουλευτές του ΠαΣοΚ. Στην ερώτησή τους οι κκ. Μ. Παντούλας, Μ. Καρχιμάκης, Τ. Χωρέμης, Χρ. Χάιδος, Λ. Γρηγοράκος και Χρ. Αηδόνης κάνουν λόγο για «απαράδεκτα ευνοιοκρατική ρύθμιση» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να προσφέρει ένα δώρο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη «Δεξιά του Κυρίου»». Για το θέμα τοποθετήθηκε με δήλωσή της και η αρμόδια τομεάρχης του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Δαμανάκη, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η κυβέρνηση μετά και τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ οφείλει πάραυτα να αποσύρει την εν λόγω διάταξη».


Η περιουσία του Ταμείου Κληρικών


Στη λίστα των περιουσιακών στοιχειών του ΤΠΟΕΚΕ περιλαμβάνονται επτά αυτοτελή ακίνητα, τρεις οριζόντιες διαδικασίες και έξι οικόπεδα και αγροτεμάχια. Βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου Απασχόλησης, η αντικειμενική αξία των ακινήτων αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική τους αξία ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ.


Στην περιουσία του Ταμείου Κληρικών συνολικά ανήκουν: Ενα οικόπεδο 605 τ.μ. στη Γλυφάδα αξίας 384.480 ευρώ, ένα οικόπεδο 295 τ.μ. στο Χαλάνδρι αξίας 177.738 ευρώ, ένα οικόπεδο 278 τ.μ. στο Περιστέρι αξίας 63.310 ευρώ, μια έκταση στο Ηράκλειο Αττικής 1.500 τ.μ. αξίας 520.020 ευρώ και αγροτεμάχια 5.000 τ.μ.


Ακόμη στην κατοχή του ΤΠΟΕΚΕ βρίσκονται το εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι στο Ελληνικό αξίας 1.230.356 ευρώ, το κτίριο της Χαλκοκονδύλη όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΔΕΗ αξίας 926.356 ευρώ, το ξενοδοχείο Ηνίοχος επί της Βερανζέρου αξίας 608.103 ευρώ, το κτίριο του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων αξίας 1.071.541 ευρώ κ.ά. Ακόμη 13 ναοί και παρεκκλήσια στην Αθήνα μαζί με την ακίνητη περιουσία τους.