Οταν, τον περασμένο Ιούνιο, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου δήλωνε «και ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα είναι», κάποιοι γέλασαν και άλλοι μειδίασαν. Σήμερα όμως στη Λευκωσία ένας Χρυσόστομος διαδέχεται έναν άλλον Χρυσόστομο. Είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β´ ο οποίος διαδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο Α´. Ο από Μητροπολίτης Πάφου Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πέτυχε το ακατόρθωτο: ανέτρεψε τα προγνωστικά, τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις και κατάφερε, αφού συμμάχησε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, να βγάλει έξω από τη διαδικασία το «μεγάλο φαβορί της κούρσας» Επίσκοπο Κύκκου κ. Νικηφόρο, τον οποίο 24 ώρες αργότερα μετέτρεψε σε υποστηρικτή του και με τις ψήφους του εξελέγη Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Η εκλογή έγινε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και χαρακτηρίστηκε από έντονο παρασκήνιο, μεσαιωνικές ίντριγκες, πολιτικές εμπλοκές, συμμαχίες που δημιουργήθηκαν και έσπασαν εκείνη τη στιγμή αλλά και συμφωνίες.


Το πρωί του Σαββάτου ο προβεβλημένος Επίσκοπος Κύκκου κ. Νικηφόρος ήταν σίγουρος ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, θα εκλεγόταν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Οι σύμβουλοί του, οι οποίοι επί χρόνια πληρώνονταν αδρά για τις υπηρεσίες που του προσέφεραν, τον διαβεβαίωναν ότι όλα θα πάνε καλά. Η είσοδός του στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν εντυπωσιακή. Τα τηλεοπτικά δίκτυα απαθανάτιζαν το κάθε του βήμα, την κάθε του δήλωση. Και επιβεβαιώθηκε η σιγουριά του στην πρώτη ψηφοφορία, όπου στην κάλπη των γενικών αντιπροσώπων, των εκπροσώπων των πιστών, πήρε 46 ψήφους, με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο να λαμβάνει 45 και τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσόστομο 9. Στην κάλπη των εξ οφίκιο εκπροσώπων ο Επίσκοπος Κύκκου πήρε 11 ψήφους, ο Λεμεσού 7 και ο κ. Χρυσόστομος 12. Μόνο που αυτή η πρώτη ψηφοφορία αποτελούσε ουσιαστικά μια καταγραφή δυνάμεων. Οι δύο μητροπολίτες είχαν προβλέψει τα πάντα και είχαν συμφωνήσει στη χάραξη ενός κοινού σχεδίου στρατηγικής το οποίο περιελάμβανε τον αποκλεισμό του κ. Νικηφόρου στη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας.


Ολα έμοιαζαν με μια καλομελετημένη παρτίδα σκάκι στην οποία δεν χωρούσε ο Επίσκοπος Κύκκου – οι παίκτες στις δύο πλευρές έπρεπε να ήταν οι δύο μητροπολίτες. Ετσι οι δύο ιεράρχες φρόντισαν να πριμοδοτήσουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Και τα αποτελέσματα του σχεδίου τους ήταν εντυπωσιακά. Στην κάλπη των γενικών αντιπροσώπων ο Μητροπολίτης Λεμεσού πήρε 48 ψήφους (τρεις περισσότερες από την πρώτη φάση, οι οποίες ήταν από εκλέκτορες που στήριζαν τον κ. Χρυσόστομο) και προκρίθηκε στην τελική φάση της ψηφοφορίας, 46 έλαβε ο Επίσκοπος Κύκκου και ο Μητροπολίτης Πάφου 6, τρεις δηλαδή λιγότερες από τον πρώτο γύρο.


Στην κάλπη των εξ οφίκιο, η οποία θα αναδείκνυε τον δεύτερο υποψήφιο Αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενίσχυσε τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσόστομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αθανάσιος, ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία στη συγκεκριμένη κάλπη είχε λάβει 7 ψήφους, στη δεύτερη πήρε μόνο τρεις, ο Επίσκοπος Κύκκου 12 και ο Μητροπολίτης Πάφου 16 από 12 που είχε αρχικά.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τελικοί υποψήφιοι αναδείχθηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού και ο Επίσκοπος Κύκκου έμεινε εκτός εκλογικής διαδικασίας, παρ’ ότι οι 58 από τους 131 εκλέκτορες στήριξαν την υποψηφιότητά του. Αντίθετα, διεκδικητής του Θρόνου αναδεικνυόταν ένας Ιεράρχης, ο Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος είχε μόλις 21 ψήφους.


Η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε σοκ στον Επίσκοπο Κύκκου και ο αιφνιδιασμός που δέχθηκε ήταν τόσο μεγάλος που δεν ήξερε τι εντολές να δώσει στους υποστηρικτές του. «Μπορείτε να φύγετε» είπε απευθυνόμενος στους εκλέκτορές του, η εκλογική διαδικασία όμως έπρεπε να συνεχιστεί προκειμένου να εκλεγεί ο Αρχιεπίσκοπος. Στην αυλή του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί που δήλωναν τη στήριξή τους στον Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος έβλεπε ότι πλησίαζε η ώρα της πραγματοποίησης του ονείρου του. Μόνο που δεν είχε μελετήσει όσο θα έπρεπε τον αντίπαλό του και τοποτηρητή του εν χηρεία Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Πάφου. Βλέποντας ο κ. Χρυσόστομος ότι οι υποστηρικτές του κ. Νικηφόρου αποχώρησαν, κάλεσε και τους εκλέκτορές του να πάνε σπίτια τους και έτσι έθεσε θέμα απαρτίας του εκλεκτορικού σώματος. Μάταια ο κ. Αθανάσιος δήλωνε ότι η απαρτία μετρείται κατά τη διάρκεια έναρξης της διαδικασίας και σε καμία περίπτωση στην τελική φάση της. Ο τοποτηρητής του Θρόνου είχε άλλη άποψη. Συγκάλεσε την Ιερά Σύνοδο και οι τέσσερις ιεράρχες μαζί με τον Επίσκοπο Κύκκου συμφώνησαν με την άποψή του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού μαζί με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Παύλο αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και χωρίς να συμμετέχουν στη συνεδρίαση. Ο κ. Χρυσόστομος κέρδισε και αυτόν τον γύρο αφού είχε μαζί του την πλειοψηφία και όρισε την τελική εκλογική διαδικασία για το μεσημέρι της Κυριακής.


Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Πάφο ήσυχος. Γνώριζε ότι ο χρόνος που περνούσε τον έφερνε ακόμη πιο κοντά στον Θρόνο. Ηξερε ότι οι τρεις ιεράρχες, οι αρχιμανδρίτες και οι μοναχοί που στήριζαν τον κ. Νικηφόρο θα τον πίεζαν να κάνει συμφωνία μαζί του. Επίσης γνώριζε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να δεχθεί την εκλογή του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και θα ζητούσε από τον Επίσκοπο Κύκκου να τον καταψηφίσει.


Ακόμη «πόνταρε» στην ψυχολογία του κ. Νικηφόρου. Κοσμικός ο ίδιος, «μάνατζερ» επιχειρήσεων της μονής, με καλές δημόσιες σχέσεις, δεν μπορούσε να δεχθεί έναν Αρχιεπίσκοπο, τον Λεμεσού Αθανάσιο, που του αρέσει το μοναστήρι, έχει μακριά γενειάδα, καλεί τον λαό σε νηστείες και εξομολογήσεις και προέρχεται από τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους.


Οι όροι της συμφωνίας Κύκκου – Πάφου


«Τώρα θα τους ψήσω εγώ το ψάρι στα χείλη» φώναζε την ίδια ώρα ο Επίσκοπος Κύκκου. Οι πιέσεις όμως είχαν ήδη αρχίσει… Ετσι ο Χωροεπίσκοπος Αρσινόης κ. Γεώργιος εκ μέρους του κ. Χρυσοστόμου και ο Χωροεπίσκοπος Τριμυθούντος, συνεργάτης του κ. Νικηφόρου, άρχισαν να συζητούν τους όρους μιας συμφωνίας η οποία έγινε αποδεκτή από τις δύο πλευρές και σφραγίστηκε με την επίσκεψη του Μητροπολίτη Πάφου στο Μετόχι της Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, όπου τον ανέμεναν ο κ. Νικηφόρος, οι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Μόρφου κ. Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Τριμυθούντος.


Κατά πληροφορίες η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής σημεία:


* Καταρτισμός νέου Καταστατικού Χάρτη ώστε η Εκκλησία της Κύπρου να αποκτήσει 12 Μητροπολίτες από εννέα που έχει σήμερα. Ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των Χωροεπισκόπων, που σήμερα είναι τέσσερις.


* Να διασφαλιστούν τα προνόμια των Σταυροπηγιακών Μοναστηριών και να μην επεμβαίνει σε αυτά – ακόμη και στην οικονομική διαχείριση – ο Αρχιεπίσκοπος. Γνωστότερο στην Κύπρο από όλα τα Σταυροπήγια είναι το Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου.


* Οι απόψεις για το Κυπριακό ζήτημα να εκφράζονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας στην Ιερά Σύνοδο. Και αυτό διότι ο κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Αναν διαδήλωνε υπέρ του «Οχι» ενώ ο Μητροπολίτης Μόρφου και ο Επίσκοπος Κύκκου δήλωναν «Ναι».


* Να διατηρηθεί πάση θυσία η παράδοση της Εκκλησίας της Κύπρου μακριά από έξωθεν επιρροές. Οι φερόμενες ως επιρροές είναι η δράση που αναπτύσσει η Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους στην Κύπρο αφού ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ και η πλειονότητα των μοναχών προέρχονται από τη Μεγαλόνησο.


Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, ο Χωροεπίσκοπος Κύκκου θα προαχθεί σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Κύκκου και Ταμασσού – πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται έξω από τη Λευκωσία και εκεί βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, που τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη Λεμεσού.


Ο εξ αίματος αδελφός του κ. Νικηφόρου Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος, εγκλειστριώτης που μονάζει στη Μονή του Αγίου Νεοφύτου της Πάφου, φέρεται ότι γίνεται ηγούμενος του μοναστηριού και στη συνέχεια χωροεπίσκοπος.


Σκληρή όμως φαίνεται ότι ήταν η διαπραγμάτευση για τη διαδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου στη Μητρόπολη Πάφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νικηφόρος ζήτησε την εκλογή του εξ αίματος αδελφού του ή την εκλογή του Αρχιμανδρίτη κ. Ησαΐα, στενού του συνεργάτη στη Μονή Κύκκου. Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήριζε το ζήτημα αδιαπραγμάτευτο αφού επιθυμούσε την εκλογή του Χωροεπισκόπου Αρσινόης.


Η συμφωνία όμως επήλθε και από εκεί και πέρα ο δρόμος του ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι αντιπρόσωποι εκλήθησαν στο Μετόχι και χειροκρότησαν την απόφαση του Επισκόπου Κύκκου να στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου. Και στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Χρυσόστομος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Δεν διέθετε συμβούλους και ομάδες εκλογικού αγώνα, δεν πλήρωσε για να γίνουν δημοσκοπήσεις, κι όμως κέρδισε έχοντας τη στήριξη των εκλεκτόρων της μητρόπολής του και μόνον. Οσο για την ψήφο κλήρου και λαού με την οποία εκλέγονται οι αρχιεπίσκοποι και οι μητροπολίτες της Μεγαλονήσου, αυτή τίθεται εν αμφιβόλω και με τον νέο Καταστατικό Χάρτη ο λαός θα πάει μάλλον και τυπικά περίπατο, όπως πήγε άλλωστε και στην εκλογή του κ. Χρυσοστόμου…