Στην τουρκική αγορά εισέρχεται ο μεγιστάνας των MME Ρούπερτ Μέρντοκ, με την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού TGRT. Ο τουρκικός όμιλος Ihlas ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει σε κοινοπραξία της News Corporation, του κ. Μέρντοκ, με τον Αχμέτ Ερτεγκιούν, της Atlantic Records, το σύνολο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (56,5%) που κατέχει στον TGRT, αντί 98 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.


H συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση μόνο του τηλεοπτικού σταθμού και δεν περιλαμβάνει τα άλλα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Ihlas: το ραδιόφωνο TGRT FM, το ειδησεογραφικό κανάλι TGRT Haber, το TGRT Pazarlama TV (τηλεμάρκετινγκ), το πρακτορείο ειδήσεων Ihlas και την εφημερίδα «Turkiye». Ο λογότυπος του σταθμού θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του τουρκικού ομίλου, το νέο επιχειρηματικό σχήμα θα μπορεί ωστόσο να κάνει χρήση του για κάποιο μεταβατικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση τηλεθέασης που διεξήγαγε το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, το TGRT παρακολουθεί περίπου το 35% του τουρκικού πληθυσμού.


Τυπικά η News Corporation αγοράζει τις μετοχές του σταθμού μέσω της θυγατρικής της News Netherlands BV, με έδρα την Ολλανδία, η οποία συνεργάζεται με τον Αχμέτ Ερτεγκιούν. Ο τελευταίος είναι ο ιδρυτής της Atlantic Records, της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας με την οποία έχουν συνεργαστεί θρυλικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως οι Ray Charles, Rolling Stones, Bette Midler, Aretha Franklin, Led Zeppelin, Yolanda Adams, Bjork, Tracy Chapman, Phil Collins, The Darkness κ.ά.


H Ihlas Holding, της οικογένειας Ορέν, είχε ενημερώσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από τις 8 Μαΐου ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αμερικανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης για την πώληση των μετοχών της στον τηλεοπτικό TGRT, χωρίς όμως να διευκρινίζει τότε ποιος ήταν ο συνομιλητής της. Σύμβουλοι στο πλευρό του ομίλου κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν οι οίκοι Raymond James και Goetzpartners, ενώ η εταιρεία του κ. Μέρντοκ συνεργάστηκε με την τουρκική εταιρεία συμβούλων Ata Yatirim.


Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του ομίλου Ihlas, εκτός από τα MME, εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: στις κατασκευές, στα ακίνητα, στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στον τουρισμό, στην εμπορία και στη βιομηχανική παραγωγή. Ο όμιλος ανήκει στο λεγόμενο ισλαμικό κεφάλαιο της Τουρκίας, το οποίο θεωρείται από τους κεμαλικούς κύκλους επικίνδυνο για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και παρά τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη διείσδυσή του βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τη δεκαετία του 1980.


Στην αυτοκρατορία του Ρούπερτ Μέρντοκ ανήκουν, ως γνωστόν, οι «Times», η «New York Post», τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky και Fox, η Sun, τα κινηματογραφικά στούντιο 20th Century Fox, η Australian, οι εκδόσεις Harper Collins κ.ά.