Η Αθήνα διεμήνυσε χθες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο στον Μάθιου Νίμιτς, ότι απορρίπτει κάθε πρόταση που θα περιέχει τις ονομασίες «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται προσδιορισμό του πολιτεύματος των Σκοπίων, αλλά μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία, όπως για παράδειγμα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας κ.ά.

Διπλωματικές πηγές από το στενό περιβάλλον της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη χαρακτήριζαν «φληναφήματα» τα δημοσιεύματα περί πιθανής αποδοχής της ονομασίας «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Αθήνα παραμένει αταλάντευτη στη θέση ότι όποιο όνομα συμφωνηθεί, θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι το μόνο που θα αναγράφεται στα διαβατήρια.

Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο ειδικός μεσολαβητής επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις επί των προτάσεών του, με έμφαση στα ονόματα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας». Αυτές θα παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ κατά τις σημερινές χωριστές συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη.

Αύριο το απόγευμα, ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει γραπτώς- σε κοινή συνάντηση- την τελευταία πρότασή του (ή πακέτο ιδεών) επί προεδρίας Μπους, η οποία θα έχει τη μορφή take it or leave it. Αξιόπιστες πηγές υπογραμμίζουν επίσης, ότι ο κ. Βασιλάκης έχει λάβει σαφείς οδηγίες να μην εισέλθει σε συζήτηση περί θεμάτων που εκφεύγουν του ονόματος.

Στα Σκόπια, η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έληξε με αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι επέμεινε στη θέση περί «διπλής ονομασίας» (ένα όνομα για χρήση από την Ελλάδα και χρήση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τους υπολοίπους) και στην υποβολή οποιασδήποτε τελικής πρότασης σε δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι εξέφρασε τη θλίψη του διότι οι διαπραγματευτές της χώρας θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη χωρίς συντονισμένη θέση. Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα χαρακτήριζαν την επιλογή του κ. Γκρούεφσκι «δηλωτική των προθέσεών του να μη διαπραγματευθεί εποικοδομητικά» .