Το μεσημέρι της 14ης Δεκεμβρίου 2005 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκης ήταν κατηγορηματικός στη διάψευση των καταγγελιών για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών στην Αθήνα και στα Ιωάννινα από πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη συνεργασία της ΕΥΠ: «Τέτοιο θέμα δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει». Διερωτήθηκε μάλιστα ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης αν το όλο θέμα της απαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών από άνδρες της Ασφαλείας στη χώρα μας ήταν «προβοκάτσια ή φάρσα».


Εναν μήνα αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου 2006, ο κ. Βουλγαράκης προχώρησε παραπέρα λέγοντας στη Βουλή (Επιτροπή Δημόσιας Τάξης): «Θα πέσει πολύ γέλιο όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για τις δήθεν απαγωγές». Και πρόσθεσε: «Οι δήθεν απαγωγές είναι ευφάνταστα σενάρια στυλ «Τζέιμς Μποντ». Πρόκειται για σενάρια με καουμπόηδες, κουκούλες και καραγκιοζιλίκια».


Την ίδια ημέρα στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος έκανε λόγο για «σενάρια και φημολογίες», για να προσθέσει ότι θεωρούσε «εξωπραγματικά τα σενάρια για κουκούλες και ανακρίσεις».


Ωστόσο, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις, την περασμένη Πέμπτη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος άφησαν έκθετους τους δύο υπουργούς που είχαν σπεύσει να προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για τις απαγωγές Πακιστανών στην Αθήνα και στα Ιωάννινα.


Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί επιβεβαίωσαν, ύστερα από διεξοδική έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. N. Δεγαΐτη, ότι όντως έγιναν οι απαγωγές τουλάχιστον δέκα Πακιστανών από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών (ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.) λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο (7 Ιουλίου 2005). Και για τον λόγο αυτόν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου οργάνου των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή, σε βαθμό κακουργήματος. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο αριθμός των απαχθέντων να είναι μεγαλύτερος, αλλά αυτό θα διευκρινιστεί από την ανάκριση που θα ακολουθήσει.


Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας του κ. Δεγαΐτη, από «φορείς κρατικών υπηρεσιών υπήρξαν αποκλίσεις» κατά τους ελέγχους που έγιναν σε αλλοδαπούς και «δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες».


H εισαγγελική έρευνα που έγινε δεν μπορούσε να καλύψει και τον πράκτορα κ. Νίκολας Τζον Αντριου Λάγκμαν, ο οποίος λέγεται ότι ήταν προϊστάμενος του βρετανικού κλιμακίου της μυστικής υπηρεσίας M16 στην Αθήνα. Και αυτό γιατί η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» στη διπλωματική ασυλία που απολαμβάνει ο βρετανός πράκτορας. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Λάγκμαν «δεν κλήθηκε να καταθέσει, δεν μπορούσε να κληθεί». Για τον λόγο αυτόν απορρίφθηκε ως νόμω αβάσιμη η έγκληση σε βάρος του. Πάντως ένας από τους απαχθέντες Πακιστανούς είχε αναγνωρίσει το πρόσωπο του κ. Λάγκμαν από φωτογραφία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρηθεί όταν ξέσπασε το θέμα των απαγωγών. Από την εισαγγελική έρευνα δεν διαπιστώθηκε ότι κατά τις απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Ιωάννινα, συμμετείχαν βρετανοί ή άλλης υπηκοότητας πράκτορες.


Εισαγγελικοί κύκλοι τόνιζαν πως η μόνη συμβολή του κ. Βουλγαράκη στην εισαγγελική έρευνα ήταν το ότι έδωσε άδεια να καταθέσει για την υπόθεση των απαγωγών μόνο ο αρχηγός της ΕΥΠ κ. I. Κοραντής. Αντίθετα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έδωσε άδεια σε κανέναν άλλο υπάλληλο της κρατικής υπηρεσίας να καταθέσει.


Τον σκόπελο αυτόν της άρνησης να καταθέσουν στελέχη της ΕΥΠ οι εισαγγελικοί λειτουργοί τον ξεπέρασαν καλώντας οκτώ υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας να καταθέσουν ως ύποπτοι. Εξ αυτών οι έξι είχαν ακλόνητο άλλοθι, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ετσι ο κ. Δεγαΐτης απέρριψε με διάταξή του ως προς αυτούς τη μήνυση.


Αντίθετα, για δύο επιτελικά στελέχη της κρατικής υπηρεσίας παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εμπλοκής τους, αν και λόγω της θέσεως τους δεν μπορούσαν να έχουν φυσική παρουσία στις απαγωγές. Για τον λόγο αυτόν ο ανακριτής που θα αναλάβει την υπόθεση θα ερευνήσει αν αυτά τα δύο επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ συμμετείχαν στις απαγωγές και σε καταφατική περίπτωση, ποιο ήταν το είδος και ο βαθμός της συμμετοχής τους.


Κατά την εισαγγελική έρευνα κλήθηκαν και κατέθεσαν ως ύποπτοι οκτώ άτομα από την ΕΥΠ, τα οποία σύμφωνα με τη μήνυση του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα συμμετείχαν στις απαγωγές των συμπατριωτών του.


Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά πρόκειται για τους κκ. Σερ. Τσιτσιμπή, υποδιοικητή της ΕΥΠ, Λάγκμαν, προϊστάμενο του βρετανικού κλιμακίου στην Ελλάδα, Δικόπουλο, αστυνομικό διευθυντή του αρμόδιου τμήματος της ΕΥΠ, Δάβαλο και Τζοΐτη, αστυνόμους Β´, και τους πολιτικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας Χρ. Κώστα, Χρ. Μπακόπουλο, Σπυράκη και Νάνα. Συνολικά, κατά την προκαταρκτική έρευνα ελήφθησαν 48 μαρτυρικές καταθέσεις και οκτώ ανωμοτί εξηγήσεις.


Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δεγαΐτης εξέτασε και το ενδεχόμενο οι καταγγελίες και οι μηνύσεις για απαγωγές Πακιστανών να οφείλονται σε ενδοπακιστανική έριδα μεταξύ πακιστανικών κοινοτήτων που τα μέλη τους διαμένουν στην Ελλάδα. Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στο πόρισμά του ότι η εκδοχή αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς, αλλά από τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε οδηγείται στο συμπέρασμα πως πράγματι έγιναν οι απαγωγές Πακιστανών.