Ενα… «Παγκόσμιο Κέντρο Τέχνης» δήλωνε ότι ήθελε να κατασκευάσει στη Σχοινούσα ο αρχαιοπώλης Χρήστος Μιχαηλίδης που εμφανίζεται, μαζί με τον Βρετανό Ρόμπιν Σάιμς, ως ο οργανωτής του μεγαλύτερου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας της τελευταίας τριακονταετίας. Μάλιστα, πρόθεση του Χρήστου Μιχαηλίδη την περίοδο 1985-1986 ήταν να κατασκευάσει στο νησί των Κυκλάδων και παραδοσιακό οικισμό ζητώντας από κατοίκους της περιοχής παραχώρηση των οικοπέδων τους. Σύμφωνα με αναφορές εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, στο κτήμα των Μιχαηλίδη και Σάιμς στη Σχοινούσα έδιναν το «παρών» πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι την κατοικία των Σάιμς – Μιχαηλίδη επισκέφθηκε ακόμη και η πριγκίπισσα Νταϊάνα κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στο Αιγαίο τον Αύγουστο του 1997, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό της στο Παρίσι. Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η ανέγερση της βίλας Σάιμς – Μιχαηλίδη στάθηκε η αιτία σειράς επεισοδίων, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στη Σχοινούσα. Εγιναν τότε και καταγγελίες των κατοίκων για «παράνομη φωτογράφιση» των διαμαρτυρομένων από «ανθρώπους του Μιχαηλίδη» στους… βράχους του Αϊ-Βασίλη.


Επειτα από συστάσεις πρώην συμμαθητών του ο Χρήστος Μιχαηλίδης αγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μεγάλη έκταση στην περιοχή Αϊ-Βασίλη από έναν Σχοινουσιώτη, τον κ. Αγγελο Κωβαίο, ο οποίος διαμένει τώρα στον Πειραιά. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κατασκευαστής της κατοικίας, αρχιτέκτονας κ. Κώστας Θεοδωράκης, ήταν η ανεύρεση εργατικών χεριών αλλά και η μεταφορά των οικοδομικών υλικών. Ετσι για την ανέγερση του κτίσματος μεταφέρθηκαν στο νησί 20 μουσουλμάνοι από τη Θράκη. Τα οικοδομικά υλικά μεταφέρονταν από τον Πειραιά και τη Νάξο. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ότι επρόκειτο για μια «περιπετειώδη κατασκευή».


Στο νησί επικράτησε αναστάτωση όταν κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι συλλόγων άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ανάπτυξη γύρω από τη βίλα ενός μεγάλου φράκτη που εμπόδιζε την πρόσβαση στις παραλίες της περιοχής. Οργανώθηκε μεγάλη διαμαρτυρία και «πορεία» κατοίκων προς τη βίλα του Μιχαηλίδη, όπου προσπάθησαν μάλιστα με διάφορα εργαλεία να σπάσουν την περίφραξη. Υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ των κατοίκων με τον τότε επιστάτη της βίλας Π. Πιτσιρή. Μάλιστα ο επιστάτης του Χρήστου Μιχαηλίδη φαίνεται ότι φωτογράφισε τους κατοίκους τη στιγμή που διέλυαν τμήμα του φράκτη. Με αυτό το «αποδεικτικό υλικό» και μέσω του δικηγόρου κ. Αλέξη Μπορόβα η πλευρά Μιχαηλίδη υπέβαλε μηνύσεις κατά των «πρωτοστατών της επίθεσης στη βίλα της Σχοινούσας» και των εκπροσώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού. Εκπρόσωποι των κατοίκων επισκέφθηκαν τον αθηναίο δικηγόρο του Μιχαηλίδη και ζήτησαν απόσυρση των μηνύσεων, κάτι το οποίο έγινε τελικά…


Οπως δηλώνει τώρα ο κ. Ισίδωρος Νερούτσος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σχοινούσας, «όταν βλέπαμε τη συσσώρευση αρχαίων αντικειμένων στη βίλα του Χρήστου Μιχαηλίδη, μου ανέφερε ότι σκοπεύει εκεί να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Κέντρο Τεχνης στο οποίο θα συρρέουν χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο. Ακόμη το 1986 είχε παραδώσει στους κατοίκους ένα σχέδιο για την κατασκευή 15-20 παραδοσιακών κατοικιών κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το λιμάνι με τους άλλους οικισμούς. Τότε είχε ζητήσει από τους κατοίκους που είχαν οικόπεδα στην περιοχή να του τα παραχωρήσουν με αντάλλαγμα την κατασκευή των κατοικιών και του παραδοσιακού οικισμού. Εκείνοι όμως ήταν επιφυλακτικοί και τελικώς αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε…».


Οπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, «τότε υπήρχαν διάφορες φήμες στο νησί για την οικοδομική δραστηριότητα που είχε αναπτύξει ο Μιχαηλίδης. Κάποιοι έλεγαν ότι σκοπεύει να ανοίξει και κέντρο γυμνιστών, κάτι το οποίο διέψευδε κατηγορηματικά ο ίδιος. Εγιναν και μικροεπεισόδια μεταξύ των ανθρώπων του Μιχαηλίδη και τουριστών που επιχειρούσαν να κατασκηνώσουν στην περιοχή…».


Τη δεκαετία του ’90 οι σχέσεις του Μιχαηλίδη και των κατοίκων του νησιού εξομαλύνθηκαν. Ο αρχαιοπώλης πραγματοποίησε διάφορες δωρεές στο ιατρείο του νησιού, προχώρησε στην αγορά ενός φορτηγού αυτοκινήτου για μεταφορά σκουπιδιών, ενώ διέθεσε και το ελικόπτερό του για μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Παράλληλα προχώρησε σε πρόσληψη καθηγήτριας Αγγλικών για τους μαθητές της Σχοινούσας. Τέλος, άρχισε συνεχείς επιχορηγήσεις του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και ανακηρύχθηκε άτυπος «ευεργέτης» του νησιού.


Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, «στο κτήμα του Μιχαηλίδη τα αρχαία αντικείμενα συνεχώς πολλαπλασιάζονταν. Δεν βλέπαμε να προσεγγίζουν το νησί φορτηγά πλοία. Πιθανόν τα αντικείμενα αυτά έρχονταν με τα φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία μετέφεραν οικοδομικά υλικά. Μερικές φορές μάλιστα με τα ίδια οχήματα μετέφεραν και δέντρα, σε μια προσπάθεια δεντροφύτευσης της περιοχής».


Στη βίλα του Μιχαηλίδη έδιναν το «παρών» ο φίλος και συνεταίρος του Ρόμπιν Σάιμς, η αδελφή του Δέσποινα Παπαδημητρίου, η μητέρα του Ειρήνη, όπως και ο γαμπρός του Νίκος Παπαδημητρίου. Σημειώνεται ότι ο Ρόμπιν Σάιμς είχε δύο γιους, ένας από τους οποίους δεν ζει πια (είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα με χρήση ναρκωτικών).


Τη δεκαετία του ’90 τη θέση του επιστάτη της βίλας είχε ο κ. Κωνσταντίνος Γρίσπος, ο οποίος είχε εκλεγεί – ως ανεξάρτητος υποψήφιος – και κοινοτάρχης του νησιού λαμβάνοντας 90 ψήφους. Ο κ. Γρίσπος συνελήφθη προ διημέρου γιατί στο οίκημά του μέσα στη βίλα Μιχαηλίδη βρέθηκαν τέσσερις αρχαίοι αμφορείς.


Οπως έλεγαν κάτοικοι του νησιού, τη βίλα του Μιχαηλίδη επισκέπτονταν πολλοί επιχειρηματίες, φίλοι του αρχαιοπώλη. Ανάμεσά τους μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Λαιμού, οι οποίοι μάλιστα έδιναν το παρών μαζί με τον Μιχαηλίδη σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στο νησί. Τη Σχοινούσα επισκέφθηκε δύο φορές στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του (την περίοδο 1990-1993) ο κ. K. Μητσοτάκης. Οπως ανέφερε ο κ. Νερούτσος, «ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζητήσεις με εκπροσώπους του νησιού και συμφώνησε για τη χρηματοδότηση κατασκευής χώρου ταφής σκουπιδιών αλλά και για την ασφαλτόστρωση δρόμων. Τότε λεγόταν ότι είχε επισκεφθεί και τη βίλα του Μιχαηλίδη. Αυτές οι πληροφορίες όμως δεν είχαν επιβεβαιωθεί…». Ο τότε κοινοτάρχης κ. N. Νομικός λέει ότι «σε εκείνες τις επισκέψεις, το καλοκαίρι του 1992 και του 1993, είχε έλθει και η τότε υπουργός Πολιτισμού και νυν Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης όμως και η κόρη του είχαν έλθει ως την πλατεία του χωριού και μετά ανεχώρησαν από το νησί με θαλαμηγό χωρίς να πραγματοποιήσουν ιδιωτική επίσκεψη».


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη Σχοινούσα προσέγγισε το καλοκαίρι του 1997 ιδιωτική θαλαμηγός στην οποία επέβαινε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Κυκλοφόρησαν και τότε φήμες στο νησί ότι «επισκέφθηκε τη βίλα Μιχαηλίδη, με τον οποίο είχαν προσωπικές σχέσεις μέσω Σάιμς, από τη Μεγάλη Βρετανία». Ούτε όμως για αυτή την πληροφορία υπήρξε οποιαδήποτε επιβεβαίωση.