Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Ιεραρχίας καθώς πολλοί μητροπολίτες φοβούνται μήπως ξεσπάσει ένα νέο τσουνάμι στην Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή τις αποκαλύψεις της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα. H δήλωση της πρώην δικαστικού κ. Αντωνίας Ηλία, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ιεράρχες που απηλλάγησαν με βουλεύματα για υπεξαιρέσεις, θορύβησε πολλούς μητροπολίτες. «Πρόκειται για μήνυμα» έλεγαν ορισμένοι αρχιερείς στο «Βήμα της Κυριακής» και, όπως πρόσθεταν, η δραστηριότητα της κυρίας Ηλία, του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού και η ενδεχόμενη έκδοση του Απόστολου Βαβύλη από την Ιταλία αποτελούν ένα καυτό τρίπτυχο ζητημάτων. Οι Μητροπολίτες πρώην Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης και πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος Κουμαριανός μπορεί να απομακρύνθηκαν από τη διοίκηση της Εκκλησίας υπό το βάρος των αποκαλύψεων, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξαναβρεθούν στο στόχαστρο της έρευνας της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα ο κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο οποίος βρίσκεται και σε δικαστικές εκκρεμότητες με τη Μονή του Οσίου Εφραίμ, από όπου κατηγορείται ότι απέσπασε χρήματα, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Παντελεήμων δεν δείχνει να πτοείται, γι’ αυτό και δεν υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο. Ακόμη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου βάσει του οποίου κηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο σχολάζων, ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τοποθετηθεί στο ζήτημά του και απειλεί ότι αν χρειαστεί θα προσφύγει ακόμη και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος έχει επιλέξει άλλον δρόμο. Υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εγκατασταθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Βόλο, τελεί μυστήρια και συμμετέχει σε θείες λειτουργίες. Ακόμη επισκέπτεται ύστερα από πρόσκληση άλλους ιεράρχες με τους οποίους συνδέεται από παλαιότερα. Ο κ. Θεόκλητος παραιτήθηκε επειδή, όπως είχε δηλώσει, δάνεισε χρήματα στην πρώην δικαστικό κυρία Ηλία. Μάλιστα αρχιερείς, «εχθροί και φίλοι» του κ. Θεόκλητου, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις νέες επισημάνσεις της κυρίας Ηλία, όμως, όπως τονίζουν, εναντίον του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος δεν υπάρχουν κατηγορίες για υπεξαιρέσεις και δεν υπήρξε καμία απαλλαγή του με βούλευμα.


Το «μέτωπο» του αρχιμανδρίτη I. Γιοσάκη εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει άμεσα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι ο κληρικός δεν πρόκειται να αναμείξει στις αποκαλύψεις του την Ιεραρχία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα ήταν ολέθριο λάθος για τον αρχιμανδρίτη να εμπλέξει μέλη της Ιεραρχίας με τα οποία είχε σχέσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χάσει κάθε έρεισμα που διαθέτει και θα προσθέσει και άλλες κατηγορίες στο βαρύ κατηγορητήριο που τον αφορά.


Οσο ο A. Βαβύλης βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Ιταλίας οι αρχιερείς δηλώνουν ήσυχοι. Ανησυχούν όμως για τα όσα θα πει στην ελληνική Δικαιοσύνη όταν εκδοθεί. Ακόμη τονίζουν ότι εκτός από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τους οποίους ο A. Βαβύλης ανέπτυξε σχέσεις και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να ανησυχούν, αφού με ορισμένους ανέπτυξε οικονομικές σχέσεις.


Αν και πολλοί αρχιερείς δηλώνουν ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», τους τελευταίους έξι μήνες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να κλείσουν όλα τα μέτωπα και οι διαιρέσεις που στο παρελθόν προκάλεσαν τριβές στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ετσι οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο βελτιώνονται διαρκώς. Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της ονομαστικής του εορτής τον Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο είχαν κοντραριστεί δημοσίως πολλοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου με αφορμή την υπόθεση του ιερομόναχου κ. Ιγκορ Χλοπόνιν, που με δικαστική απόφαση της κ. Ηλία είχε καταφέρει να αποσπάσει περισσότερες από 400.000 ευρώ για ατύχημα που υπέστη. Επίσης ο κ. Χριστόδουλος αποκατέστησε τις σχέσεις του με τη Μοναστική Αδελφότητα «Χρυσοπηγή» και ιδιαίτερα με τον πνευματικό του αδελφό Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Ακόμη αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον πρωτοπρεσβύτερο κ. Θ. Ζήση εναντίον του οποίου είχε διαταχθεί εκκλησιαστική έρευνα για τα όσα είχε δηλώσει εναντίον του Αρχιεπισκόπου όταν γίνονταν οι αποκαλύψεις για την Εκκλησία με αφορμή το παραδικαστικό κύκλωμα. Ο πρωτοπρεσβύτερος και πανεπιστημιακός κ. Ζήσης είναι ένας πολύ ισχυρός κληρικός, διαθέτει ιδιαίτερη δύναμη στους συντηρητικούς κύκλους, τους οποίους και επηρεάζει, γι’ αυτό και η έρευνα εναντίον του φαίνεται πως πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες…


H ενότητα που επικρατεί στους κόλπους της Ιεραρχίας θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» όποτε και εάν αυτό έρθει, δηλώνουν πολλοί ιεράρχες, γι’ αυτό και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχουν συστήνουν ψυχραιμία. Ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν οι καταγγελίες της κυρίας Ηλία αποδειχθούν αληθινές…