H πρόσφατη αποκάλυψη του μεγάλου κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν ανήλικοι μαθητές, γυναίκες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εκπαιδευτικοί έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του Διαδικτύου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση καθώς ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο ο τζίρος από την παράνομη δραστηριότητα φθάνει το ένα δισ. ευρώ. Κάθε δύο εβδομάδες οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής ανακαλύπτουν ιστοσελίδες με φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν γυμνά παιδιά. Το θέαμα σχεδόν πάντα τους σοκάρει. Οπως λένε, κάθε φορά ανακαλύπτουν όλο και πιο σκληρό περιεχόμενο. Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουν εξιχνιαστεί 110 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 60 από το καλοκαίρι του 2004 ως σήμερα.


Ατομα υπεράνω πάσης υποψίας, ακόμη και παντρεμένοι με παιδιά, εμπλέκονται στο κερδοφόρο «εμπόριο» φωτογραφιών με γυμνά παιδιά. Οκτώ στους δέκα κατηγορουμένους υποστηρίζουν ότι το κάνουν από το πάθος που έχουν για το γυμνό παιδικό κορμί. Ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο των αρχείων ή αν πρόκειται για μικρά παιδιά. Το ποσό που αγγίζει ο τζίρος από την παράνομη δραστηριότητα αποτελεί δέλεαρ για παιδόφιλους αλλά και επιχειρηματίες που διαθέτουν έναντι τιμήματος τους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν για να αναπτυχθούν οι ιστοσελίδες με την παιδική πορνογραφία. Βίντεο και φωτογραφίες με γυμνά παιδικά κορμιά κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω του Internet. Πολλά από αυτά τα αρχεία δεν αποκλείεται να έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί στη χώρα μας.


Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει από τις εξιχνιάσεις υποθέσεων σε όλον τον κόσμο, οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν για να ικανοποιήσουν το πάθος τους συνήθως παιδιά και εφήβους από 12 ως 17 ετών. Παράλληλα οι διαχειριστές ιστοσελίδων με υλικό παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιούν ονομασίες ηρώων κινουμένων σχεδίων για να παραπλανούν τους επισκέπτες και να εισέρχονται στα site τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδιά ηλικίας από 7 ως 17 ετών απάντησαν σε ποσοστό 29% σε σχετικές έρευνες ότι θα ανέφεραν σε δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) τη διεύθυνση του σπιτιού τους, ενώ σε ποσοστό 14% απάντησαν ότι θα έδιναν χωρίς ενδοιασμούς σε ιστοσελίδες τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Επιπροσθέτως σε ποσοστό 90% τα παιδιά ηλικίας από 8 ως 16 ετών ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια πλοήγησης στο Internet έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο.


* Παραπλανητικές διαφημίσεις


H προώθηση των συγκεκριμένων site γίνεται ως επί το πλείστον μέσω chat rooms, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ομάδων συζήτησης (newsgroup). Σχεδόν ποτέ δεν καταχωρούνται οι ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης (search engines). Στη συνέχεια ο διαχειριστής της ιστοσελίδας με το παράνομο υλικό στέλνει μέσω e-mail την ηλεκτρονική διεύθυνση, που σπανίως περιλαμβάνει λέξη σχετικά με παιδική πορνογραφία. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μικρά παιδιά τη στιγμή που συμμετέχουν σε συζητήσεις στα δωμάτια επικοινωνίας ή στο e-mail τους δέχονται διαφημιστικά μηνύματα τέτοιων ιστοσελίδων.


Οι επισκέψεις που δέχονται καθημερινά οι ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας είναι χιλιάδες. Ανάμεσα στους επισκέπτες και μικρά παιδιά που οδηγούνται από την περιέργεια να ανακαλύψουν την ιστοσελίδα που τους έχει προτείνει ένας άγνωστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα παιδιά αυτά μόλις αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο των ιστοσελίδων δεν αλλάζουν αμέσως σελίδα αλλά από περιέργεια την εξερευνούν. Στην αρχική σελίδα ο επισκέπτης βλέπει φωτογραφίες που αποτελούν «μαγνήτη» για τους παιδόφιλους.


Οποιος ενδιαφέρεται να μπει πιο βαθιά και να ανακαλύψει τον ηλεκτρονικό παράδεισο των παιδόφιλων πρέπει να καταβάλει διάφορα χρηματικά ποσά που ξεκινούν από 50 ως 60 ευρώ. H καταβολή γίνεται αφού δώσουν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας τους. Οταν γίνει αυτόματα η πίστωση των χρημάτων στον διαχειριστή της ιστοσελίδας, παρέχεται ένας κωδικός πρόσβασης, το «κλειδί» για τα αρχεία. Επίσης για να επισπεύδουν τον χρόνο αναπαραγωγής και καταχώρισης των αρχείων στα site, οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν πλέον τις κάμερες υπολογιστών.


* Ποιοι είναι οι παιδόφιλοι


Οπως έλεγαν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, από τους δέκα κατηγορουμένους για παιδική πορνογραφία οι οκτώ υποστηρίζουν ότι το κάνουν για να ικανοποιήσουν το πάθος τους για το παιδικό κορμί και οι δύο για κερδοσκοπία. Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για οικογενειάρχες, άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, οικονομικά ευκατάστατα, που το κάνουν έχοντας ενδεχομένως στο παρελθόν υποστεί κακοποίηση και τώρα αναζητούν τρόπους να επιβληθούν σε αδύναμα πλάσματα.


Συμβουλές για τους γονείς


* Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον H/Y σας σε χώρους όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια.


* Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.


* Διδάξτε τους να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμη και ωράριο σχολείου, ονόματα φίλων κτλ.) και να μη χρησιμοποιούν την κάρτα σας.


* Χρησιμοποιήστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές ιστοσελίδες.


Ο βιασμός είναι πάντα διπλός * Ερευνα για την αθέατη πλευρά του εγκλήματος: το δράμα των θυμάτων και το προφίλ των δραστών


Ενα δεύτερο, ψυχικό αυτή τη φορά, βιασμό υφίσταται η γυναίκα που πέφτει θύμα βίαιης σεξουαλικής επίθεσης. Το κοινωνικό της περιβάλλον την «εξοστρακίζει», το ποινικό μας σύστημα την «ενοχοποιεί» και η ίδια νιώθει στιγματισμένη από την απόρριψη που βιώνει. Ο τρόμος για όσα θα ακολουθήσουν τον βιασμό της είναι τόσο μεγάλος που την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόφαση να μην καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές το έγκλημα το οποίο διαπράχθηκε σε βάρος της.


Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τα συμπεράσματα ερευνών που διενήργησε ο δικηγόρος Αθηνών και διδάκτωρ της εγκληματολογίας Αγγελος A. Τσιγκρής στην προσπάθειά του να αναδείξει τις αθέατες πλευρές ενός εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι ο βιασμός.


Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι διαπραττόμενοι βιασμοί ανέρχονται κάθε χρόνο στους 4.500. Και από αυτούς μόνο:


* 270 καταγγέλλονται στην Αστυνομία.


* 183 καταλήγουν στη σύλληψη του υπόπτου.


* 47 φθάνουν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την εκδίκασή τους.


* 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση, εκ των οποίων μόνο για τους 9 επιβάλλεται ποινή άνω των πέντε ετών φυλάκισης στους δράστες, ενώ για τους υπόλοιπους έντεκα το δικαστήριο μετατρέπει την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα.


Δράστες του απεχθούς εγκλήματος του βιασμού είναι κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας σε ποσοστό 53,4%, άγαμοι σε ποσοστό 47,4%, ενώ 62,2% προτιμά να επιτίθεται σε άτομα που του είναι παντελώς άγνωστα.


Αυτό είναι το προφίλ ενός συνηθισμένου κατηγορουμένου για βιασμό, ο οποίος πάντως συναντάται και στην ηλικιακή κατηγορία του μεσήλικα σε ποσοστό 32,8%, του ανηλίκου και του ηλικιωμένου σε ποσοστό 6,9% και 6% αντίστοιχα, ενώ για ένα 0,9% δεν υπάρχουν ηλικιακά στοιχεία. (Βλέπε διάγραμμα 2)


Επίσης, οι βιαστές μετά τα άγνωστα πρόσωπα φαίνεται να προτιμούν ως θύματα τους γνωστούς σε ποσοστό 25,2%, στη συνέχεια αυτούς που γνώρισαν λίγο πριν από τον βιασμό (ποσοστό 9,1%) του ανηλίκου σε ποσοστό 6,9% και του ηλικιωμένου σε ποσοστό 6% αντίστοιχα, ενώ για ένα 0,9% δεν υπάρχουν ηλικιακά στοιχεία.


H άποψη του ερευνητή


«Ο βιασμός», λέει ο κ. Αγγελος Τσιγκρής, «είναι το μοναδικό έγκλημα στο οποίο η κοινωνία αντιδρά αντανακλαστικά και αυθόρμητα, καταδικάζοντας πρώτα το θύμα και έπειτα τον δράστη.


Το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που βιώνει το θύμα βιασμού για τον ενδεχόμενο στιγματισμό και την επακόλουθη κοινωνική του απόρριψη, συμβάλλει καθοριστικά στην απόφασή του να μην καταγγείλει το έγκλημα στην Αστυνομία. Πέρα από το τραύμα του ίδιου του βιασμού, τα θύματα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής τα οποία τους δημιουργούνται λόγω του κοινωνικού στίγματος που τους αποδίδεται.


Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι σήμερα η πολιτεία και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η ειδική μετεκπαίδευση των δικαστών και των εισαγγελέων, η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της ποινικής δικαιοσύνης κτλ.».


Ο παιδόφιλος της διπλανής πόρτας * Οι εμπειρίες των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής


Αρμόδιοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής που ασχολούνται με τη διερεύνηση υποθέσεων διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας περιγράφουν μια εμπειρία που έζησαν πριν από μερικούς μήνες. H εικόνα της μάνας που στα πρόσωπα των παιδιών που «πρωταγωνιστούσαν» σε δύο ερωτικά βίντεο αναγνώρισε σε κατάσταση σοκ τα δικά της, δεν πρόκειται να φύγει από το μυαλό τους, όσα χρόνια και αν περάσουν.


Τα όσα περιέγραψε μια 10χρονη είναι ανατριχιαστικά. Ο παιδόφιλος δεν ήταν κάποιος άγνωστος: ήταν συγγενής της οικογένειας… Χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα καλούσε το μικρό κορίτσι σπίτι του. Εκεί άνοιγε τη βιντεοκάμερα και την εξανάγκαζε να γδυθεί. Την έστηνε μπροστά στην κάμερα και απαιτούσε επιτακτικά να ποζάρει στις στάσεις που εκείνος της υπαγόρευε. Το κοριτσάκι ντρεπόταν αλλά φοβόταν να αποκαλύψει στους γονείς του τα όσα συνέβαιναν στο σπίτι του συγγενή. Το ίδιο έκαναν και οι ανήλικες αδελφές της. Ανήμπορες να αντιδράσουν, εξαναγκάστηκαν και αυτές να υπακούσουν στις «εντολές» του.


Και εκείνος, ο κλέφτης της παιδικής τους αθωότητας, έγραψε το υλικό αυτό σε δύο DVD για να τα βλέπει κάθε φορά που ήθελε να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις. Ωστόσο η ελπίδα του να μην αποκαλυφθεί δεν διήρκεσε για πολύ. Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής βρήκαν το υλικό παιδικής πορνογραφίας κατά τη διάρκεια ερευνών για την εξάρθρωση κυκλώματος. H ανάλυση των ψηφιακών δίσκων επιβεβαίωσε τους φόβους τους: τα ανήλικα παιδιά ήταν ελληνόπουλα.


Ο παγκόσμιος «ιστός»


H διακίνηση φωτογραφιών και βίντεο με γυμνά παιδιά σε ερωτικές περιπτύξεις αποτελεί μια τακτική που ακολουθούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι παιδόφιλοι. Χαρακτηριστική περίπτωση που αποκαλύπτει τη συνεργασία των παιδόφιλων σε όλον τον κόσμο ήταν πριν από λίγους μήνες η σύλληψη 500 ατόμων ύστερα από επιχείρηση που έγινε σε 12 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Μεξικό και η Αργεντινή. Οι ηλικίες των παιδιών που απεικονίζονται στα αρχεία ποικίλλουν και είναι από λίγων μηνών ως 16 ετών. Με βάση εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών, αυτή τη στιγμή στο Διαδίκτυο βρίσκονται εν ενεργεία περισσότερες από 100.000 ιστοσελίδες για παιδόφιλους.