Στα 86 του χρόνια και έπειτα από σαράντα συναπτά έτη στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου ποσού άνω των 100 εκατομμυρίων δραχμών.


Στις 17 Νοεμβρίου 2005 ο Μητροπολίτης θα καθήσει στο εδώλιο με συγκατηγορουμένους πέντε ιερείς και την οικονόμο του κυρία Ευδοξία Μοναστηριώτη, γνωστή στους κύκλους της Μητρόπολης ως κυρία Λούλα.


Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων, κατά κόσμον Νικόλαος Καρανικόλας, ο οποίος το 1958 έγινε Επίσκοπος Αχαΐας και από το 1965 κατέχει τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Κορίνθου, κατηγορείται ότι «ενεργώντας με πρόθεση, ιδιοποιήθηκε παράνομα και ενσωμάτωσε στην περιουσία του το συνολικό χρηματικό ποσό των 100.938.631 δραχμών, που ισοδυναμεί με 296.225 ευρώ, το οποίο είχε λάβει και κατείχε λόγω της ιδιότητάς του, με αντίστοιχη ζημία της Ιεράς Μητροπόλεως στην οποία υπηρετεί, καθώς και των υπαγομένων σε αυτή ιδρυμάτων». Τα χρήματα που κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε «είχαν κατατεθεί κατ’ εντολήν του σε υποκαταστήματα διαφόρων τραπεζών (Πίστεως, Ιονικής, Εργασίας), σε οικείους λογαριασμούς που είχαν ανοιχθεί στο όνομά του και όχι στο όνομα του αντίστοιχου νομικού προσώπου κατά παράβαση της υφιστάμενης Δημοσιολογιστικής Νομοθεσίας».


Μάλιστα για να επιτύχει τους σκοπούς τους, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου, μετήλθε «ιδιαίτερα τεχνάσματα».


Το εντυπωσιακότερο όλων εκείνων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ότι ο μητροπολίτης «αξιοποίησε» την πλημμύρα του 1997 στην Κόρινθο. Κατηγορείται ότι με έγγραφο που κατήρτισε και στη συνέχεια κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές βεβαίωσε ψευδώς ότι η θεομηνία κατέστρεψε βιβλία, έγγραφα και παραστατικά που αφορούσαν τα οικονομικά της Μητρόπολης.


Σύμφωνα με τους Εφέτες «από την πλημμύρα της 12.1.1997 ουδεμία καταστροφή υπέστησαν τα φερόμενα ως καταστραφέντα ως άνω βιβλία και στοιχεία. Στην πράξη του δε αυτή προέβη προκειμένου να καταστήσει ανέφικτο τον εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου».


Και πού πήγαν βιβλία και στοιχεία αφού δεν καταστράφηκαν; Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων φέρεται να τα πακετάρισε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε σε κάδους σκουπιδιών, κατά μήκος της εθνικής οδού Κορίνθου – Αθηνών, με τη βοήθεια της οικονόμου του κ. Λούλας.


Οι εφέτες περιγράφουν την εμπλοκή της στην υπόθεση ως εξής: «H Ευδοξία Μοναστηριώτη κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Φεβρουάριο ως και Δεκέμβριο 1997 με πρόθεση παρείχε στον συγκατηγορούμενό της Παντελεήμων Καρανικόλα, άμεση συνδρομή στην καταστροφή εγγράφων κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους… H ίδια, ηθελημένα και επιδιώκοντας τον ίδιο, με τον συγκατηγορούμενό της Μητροπολίτη, σκοπό μετέφερε μαζί του σε σακούλες απορριμμάτων τα βιβλία και τα παραστατικά, από τα πορτ παγκάζ των αυτοκινήτων, στους κάδους της εθνικής οδού, μέσα στους οποίους και τις πέταγε σταδιακά. Χωρίς τη δική της άμεση συνδρομή, θα ήταν αδύνατη εκ μέρους του συγκατηγορουμένου τους Παντελεήμονα Καρανικόλα η πραγμάτωση της αξιόποινης πράξης της καταστροφής εγγράφων κατ’ εξακολούθηση…». Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι ιερείς Παναγιώτης Μπρίνιας, Πέτρος Ρούσσος, Θεόδωρος Κεραμίδας, Νικόλαος Πολύζος και Γεώργιος Λαλιώτης.


Στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου είναι αμφίβολο αν θα είναι παρόντες τόσο ο κατηγορούμενος μητροπολίτης, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, όσο και η οικονόμος του κυρία Ευδοξία Μοναστηριώτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων, είτε ο ίδιος είτε διά των πληρεξουσίων συνηγόρων του, θα αρνηθεί το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται. Σύμφωνα με το περιβάλλον του τα χρήματα τα οποία κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο δεν έχουν υπεξαιρεθεί, αλλά αντιθέτως έχουν αξιοποιηθεί σε «άγιους» σκοπούς.


Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Κορίνθου, ο αρχαιότερος μητροπολίτης σήμερα, αποτελεί «μορφή» στον χώρο της ελληνικής Εκκλησίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχετίζεται με όσα τον κατηγορούν.