Οσοι πίστεψαν ότι το καλοκαίρι του 2005 είναι πλέον παρελθόν, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους καθώς ο καιρός ως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας κάθε άλλο παρά φθινόπωρο θα θυμίζει. Αν επιπλέον λάβουμε υπόψη μας και τη θερμοκρασία της θάλασσας, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 22 και 24 βαθμών Κελσίου, σε συνδυασμό και με την εξασθένηση των ανέμων, όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδανικές για να παρατείνουν κάποιοι «τυχεροί» τις διακοπές τους.


Αιτία της καλοκαιρίας θα είναι ο εκτεταμένος αντικυκλώνας ο οποίος θα καλύψει ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και θα προκαλέσει αίθριο καιρό με άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και υψηλά ποσοστά υγρασίας λόγω της εξασθένησης των βοριάδων στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Πάντως από την Πέμπτη αναμένεται μεταβολή του καιρού καθώς η περιοχή μας θα επηρεαστεί από βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την Ιταλία, το οποίο θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας αλλά και αρκετές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας ως και την Παρασκευή.


Πιο αναλυτικά λοιπόν, σήμερα σε όλη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι περισσότερες στα δυτικά και βόρεια τμήματα, και είναι πιθανόν το μεσημέρι να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες πάνω από τις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-4 μπ., στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο B-ΒΔ 4-5 μπ. και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μπ., αλλά μέσα στην ημέρα θα παρουσιάσουν περαιτέρω εξασθένηση. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο, κυρίως στη νότια Ελλάδα, και θα κυμανθούν στα βόρεια από 15 ως 30 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από 20 ως 31 β., στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 ως 32 β. και στα νησιά του Αιγαίου από 21 ως 30 βαθμούς Κελσίου με τη μέγιστη στη Νότια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να είναι δύο με τρεις βαθμούς υψηλότερη.


Αύριο Δευτέρα αλλά και την Τρίτη ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι περισσότερες και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης περιορισμένης αστάθειας πάνω από τα βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ΒΔ 3-4 μπ. και στο Αιγαίο B-ΒΔ με την ίδια ένταση, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα είναι περισσότερο ενισχυμένοι φθάνοντας τα 5-6 μπ. Οι μέγιστες θερμοκρασίες αύριο θα φθάσουν στη Βόρεια Ελλάδα τους 30 β., στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 32 β. και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο και δεν αποκλείεται να αγγίξουν στο εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών ακόμη και τους 34 βαθμούς Κελσίου.


Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά καλός και με υψηλά ποσοστά υγρασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Από το μεσημέρι όμως στη Βορειοδυτική και Βόρεια Ελλάδα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή λίγες καταιγίδες αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μπ. και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μπ. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το αίσθημα της ζέστης, λόγω και της υψηλής σχετικής υγρασίας, θα είναι έντονο.


Σε ό,τι αφορά τον καιρό του διημέρου Πέμπτης – Παρασκευής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται μεταβολή καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά φθάνοντας τα 6-7 μπ., ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα επανέλθει κοντά στα επίπεδα των μέσων κλιματικών τιμών για αυτή την εποχή.


Ο κ. Νίκος Μαζαράκης είναι φυσικός -μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.