Μπορεί ο μήνας Αύγουστος -παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους -να μη μας έχει συνηθίσει σε απότομες καιρικές μεταβολές, αλλά η διαδοχή ιδιαίτερα θερμών ημερών από βροχές και καταιγίδες δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο μετεωρολογικών παραμέτρων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2002 βιώσαμε μια παρόμοια κατάσταση. Τότε το πρώτο δεκαήμερο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος στην Αθήνα δεν κατέβηκε κάτω από τους 25 βαθμούς, ενώ η μέγιστη ξεπερνούσε τους 35 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με το αποκορύφωμα στην Κρήτη, όπου ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 44 βαθμούς στις 12/8. Στο τέλος όμως του δεύτερου δεκαημέρου η αστάθεια που επικράτησε στην ατμόσφαιρα προκάλεσε καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην πρωτεύουσα στις 18/8, με πλημμυρικά φαινόμενα στις εκβολές του Κηφισού.


Επιστρέφοντας στο σήμερα, η χώρα μας τις τελευταίες δύο ημέρες επηρεάστηκε από ένα σύστημα προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη, το οποίο συνοδεύθηκε με σχετικά ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες συναντώντας πάνω από την περιοχή μας τις θερμές αέριες μάζες που προκάλεσαν και τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν την έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση καταιγίδων σε πολλές περιοχές.


Σήμερα πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία βελτίωση σε όλη τη χώρα, καθώς τα φαινόμενα τα οποία θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου σταδιακά θα σταματήσουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η καινούργια εβδομάδα θα κυλήσει με θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα όπου θα είναι λίγο χαμηλότερες. Παράλληλα δεν θα λείψουν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αλλά θα περιοριστούν κυρίως πάνω από τις ορεινές περιοχές.


Για σήμερα στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως σταδιακά θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν πάνω από τις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Δ-ΒΔ 3-4 και τοπικά 5 μπ. και στο Αιγαίο από τις ίδιες διευθύνσεις 4-5 και τοπικά στο NA Αιγαίο ισχυροί 6 μπ. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα βόρεια από 16 ως 30, στα δυτικά από 21 ως 31 στα κεντρικά και νότια από 20 ως 33 και στα νησιά του Αιγαίο από 22 ως 30 βαθμούς Κελσίου.


Αύριο στη Δυτική Στερεά και στην Ηπειρο προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν πάνω από τα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες πάνω από τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Δ-ΝΔ 4-5 μπ. και στο Αιγαίο N-ΝΔ 5-6 μπ. H θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα σημειώσει άνοδο και θα αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 34-35 βαθμούς Κελσίου.


Την Τρίτη και την Τετάρτη οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε B-ΒΔ στα 4-5 μπ. και τοπικά στο NA Αιγαίο ισχυροί 6 μπ., ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν πάνω από τα ορεινά κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα την Τετάρτη. H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα.