Απόγευμα 11ης Αυγούστου 2004. H τελική πρόβα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τον επιβλητικό φωτισμό και το εντυπωσιακό σκέπαστρο Καλατράβα, μαγεύει τις 70.000 θεατές που έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά του Ολυμπιακού Σταδίου. Το μοναδικό θέαμα με τους πέντε φλεγόμενους ολυμπιακούς κύκλους που αναδύονται μέσα από τον υδάτινο στίβο του ΟΑΚΑ καθηλώνει στη μικρή οθόνη εκατομμύρια τηλεθεατές που με αγωνία περίμεναν την πρόβα τζενεράλε δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.


Την ίδια στιγμή στους υπαίθριους χώρους και στα κέντρα διασκέδασης όλης της χώρας επικρατεί συνωστισμός, καθώς όλοι θέλουν να δουν σε… παγκόσμια πρώτη την τελετή έναρξης. Μεταξύ αυτών που έσπευσαν από νωρίς να πάρουν… θέσεις είναι και μια παρέα οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία. Ο Λουάν Μπερντελίμα, 36 ετών, ο αδελφός του Λουλζίμ και οι φίλοι τους Ιλίρ Ντόκου και Ιλίρ Σουλμίνα, οι οποίοι διάλεξαν να πιουν τον καφέ τους σε καφετέρια-πιτσαρία που βρίσκεται πενήντα μέτρα από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), στους Αμπελόκηπους, όπου ζουν και εργάζονται.


Είναι λίγο μετά τις 5 το απόγευμα όταν την προσοχή τους αποσπά μια νεαρή κοπέλα που μαζί με τον φίλο της διασχίζει το μικρό δρομάκι μπροστά από την καφετέρια. H εμφάνισή της μαγνητίζει τα βλέμματα, τα οποία δεν θα μείνουν σιωπηλά. Κάτι είπαν, κάτι ακούστηκε και τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν.


Για κακή τους τύχη ο γυμνασμένος άνδρας που συνόδευε την κοπέλα είναι το πρότυπο του νέου που «δεν σηκώνει μαγκιές». Παρ’ ότι είναι κάτω των τριάντα, οι εμπειρίες του από τη σκληρή νύχτα της μεγαλούπολης δεν του επιτρέπουν να υποχωρήσει, και μάλιστα υπό το φως της ημέρας. Γι’ αυτόν είναι θέμα αρχής να δώσει απάντηση. Ο 28χρονος άνδρας ζητάει τον λόγο από το άτομο της παρέας που πιστεύει ότι πρόσβαλε τον ίδιο και την κοπέλα του: τον Λουάν Μπερντελίμα. Οι φωνές και οι διαξιφισμοί γρήγορα θα δώσουν τη θέση τους στους διαπληκτισμούς. H παρέα των αλβανών μεταναστών, παρ’ ότι στέκει αμέτοχη, είναι εμφανές ότι παίρνει το μέρος του Λουάν Μπερντελίμα.


Στον άνισο… συσχετισμό δυνάμεων, που διαμορφώνεται από την αριθμητική υπεροχή των οικονομικών μεταναστών, ο νεαρός θα ζητήσει ενισχύσεις. Εμπλεος σιγουριάς και αυτοπεποίθησης θα πιάσει το κινητό του τηλέφωνο και θα καλέσει ενισχύσεις. Προτού περάσουν πέντε λεπτά στο σημείο της έντασης φτάνει με μηχανή ένας άνδρας που ξεχωρίζει από μακριά λόγω της σωματικής του διάπλασης, η οποία είναι κάτι περισσότερο από ευμεγέθης. H εμφάνισή του θα μπορούσε εξ αποστάσεως να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι πρόκειται για παλαιστή ή αρσιβαρίστα, αν το φουσκωτό του σώμα με τις α λα Σβαρτσενέγκερ γραμμώσεις και η εν γένει παρουσία του δεν πρόδιδαν άνθρωπο που μοχθεί από μικρός στα συνοικιακά γυμναστήρια για να βρεθεί… πόρτα σε κάποιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.


Μόλις σταθμεύει τη μηχανή του, πλησιάζει αμέσως τον θιγόμενο φίλο του, ο οποίος κάτι του λέει εμπιστευτικά, εστιάζοντας τη ματιά του στην παρέα των νεαρών Αλβανών. Χωρίς δεύτερη κουβέντα και σκέψη, ο σωματώδης άνδρας θα προσεγγίσει τον Λουάν Μπερντελίμα και θα τον χτυπήσει με πρωτοφανή αγριότητα. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που του προξενεί στον θώρακα και στο κεφάλι είναι δολοφονικά.


H παρέα των οικονομικών μεταναστών βλέπει τον Λουάν Μπερντελίμα να σωριάζεται μεμιάς στον δρόμο. Το μόνο που κάνουν είναι να συγκρατήσουν τον αριθμό της μηχανής του δράστη που εν τω μεταξύ απομακρύνεται ανενόχλητος από το σημείο της επίθεσης και να καλέσουν την ίδια στιγμή πρώτες βοήθειες.


Με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση ο Λουάν Μπερντελίμα θα διακομιστεί στη Νευροχειρουργική Κλινική του KAT. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία «ανέδειξε επισκληρίδιο αιμάτωμα δεξιά, θλάση δεξιά μετωπιαία, διάχυτο οίδημα και μετατραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία», ενώ διαπιστώθηκε ότι έφερε κάταγμα στην κάτω γνάθο.


Παρά τις προσπάθειες των γιατρών του KAT, η κατάσταση της υγείας του Λουάν Μπερντελίμα θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση. Μία ημέρα μετά την εισαγωγή του στη Νευροχειρουργική Κλινική θα μεταφερθεί εσπευσμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Υστερα από 13 ημέρες, στις 24 Αυγούστου 2004, ο γιατρός του KAT κ. Ιωάννης Αλαμάνος θα σημειώσει για την κατάσταση της υγείας του: «Παραμένει νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ B’ σε βαρεία κατάσταση διασωληνωμένος, σε καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής». Την άλλη ημέρα, στη 1.20 το μεσημέρι, ο Λουάν Μπερντελίμα θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Αιτία θανάτου: «πολυοργανική ανεπάρκεια – καρδιακή ανακοπή».


Παρ’ ότι στην έκθεση που απέστειλαν αυθημερόν προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές οι γιατροί του KAT σημείωναν ότι ο Λουάν Μπερντελίμα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συγγενών του θύματος, τα στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) δεν επέδειξαν τον απαιτούμενο ζήλο για την εξιχνίαση του πρωτοφανούς αγριότητας εγκλήματος.


Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί ένα πλήθος παραλείψεις, οι οποίες εγείρουν ερωτήματα. Κάτω από το κράτος απειλών, που εκτόξευσαν οι δράστες προς την πλευρά του θύματος, οι συγγενείς του Λουάν Μπερντελίμα θα αφήσουν την Ελλάδα και θα επιστρέψουν στην Αλβανία. Είναι τόσο μεγάλος ο φόβος που εκφράζουν για τη ζωή τους, που ακόμη και όταν οι ελληνικές αρχές, μετά από οχλήσεις των αλβανικών αρχών και κυρίως των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στις αρχές του έτους, τους παρείχαν τη δυνατότητα με εξαήμερη κάρτα εισόδου να έρθουν στην Ελλάδα και να δώσουν καταθέσεις, τόσο ο αδελφός του θύματος όσο και οι δύο φίλοι που ήταν αυτόπτες μάρτυρες αρνήθηκαν να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα ζητώντας να καταθέσουν στη χώρα τους. H εν λόγω δυνατότητα εν τούτοις δεν τους δόθηκε ποτέ. Με την επίκληση αυτού του κωλύματος, το οποίο εύκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο οποίος είναι προφανές ότι ευνοεί τους δράστες.


ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Τους ξέρουν αλλά δεν τους… βρίσκουν


Μετά τις αρχικές καταγγελίες των συγγενών του αλβανού θύματος και τις πιέσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στον προσδιορισμό της ταυτότητας των δραστών. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σήμερα δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης! Το ίδιο πενιχρά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και των παρακολουθήσεων που έγιναν από αστυνομικούς της Ασφάλειας στις κατοικίες των δύο δραστών. Στη μια περίπτωση «ο δράστης είχε βγάλει φτερά», ενώ στην άλλη περίπτωση οι αστυνομικοί προεξοφλούσαν το αρνητικό αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σιγά μη μένει στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα του»! Με αυτά και με τα άλλα, έχει περάσει ένας χρόνος από τη στυγερή δολοφονία του αλβανού μετανάστη που αμαυρώνει το κύρος της ΕΛ.ΑΣ. και οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι, δίχως να ιδρώνει κανενός αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντα το αφτί. Στελέχη του αστυνομικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας απέδιδαν την υποτονική αντίδραση των συναδέλφων τους σε ένα ασυνήθιστο τηλεφώνημα που λέγεται ότι δέχθηκαν από μέλος της κυβέρνησης, το οποίο έχει λόγο στο υπουργείο της οδού Κατεχάκη!