«Δροσίζει» από σήμερα ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, καθώς ο υδράργυρος θα πέσει ως και επτά βαθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένονται ακόμα και θερινές καταιγίδες. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διημέρου ο καιρός θα δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, καθώς η χθεσινή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα, σήμερα θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του εφετινού καλοκαιριού σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (Λαμία 41, Λάρισα 40, Τρίκαλα 37 και Αθήνα 36 βαθμοί).


Πάντως, αν θυμηθούμε τον Ιούλιο του ’87 όπου σημειώθηκε ο φονικός καύσωνας με τους δεκάδες νεκρούς στη χώρα μας, όπου ο υδράργυρος παρέμεινε σκαρφαλωμένος για 12 ολόκληρες ημέρες πάνω από τους 37 βαθμούς, τότε σε καμία περίπτωση η θερμή εισβολή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καύσωνας.


Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα συνοδεύονται από υψηλά ποσά υετού αλλά και από χαλαζόπτωση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή πτώση.


Αναλυτικά σήμερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες όπου κατά τόπους στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά το μεσημέρι θα είναι ισχυρές. Στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ο καιρός θα είναι καλός με λίγες τοπικές νεφώσεις. H θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 ως 29 βαθμούς, στα δυτικά από 17 ως 30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 ως 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 ως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπεται άστατος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 ως 6 μποφόρ στον Σαρωνικό. H θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται νεφελώδης καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 ως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 27 βαθμούς Κελσίου.


Τη Δευτέρα θα έχουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αφού οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη όπου και εκεί ως το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ. H θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και έτσι θα φθάσει στα βόρεια τους 27 με 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 30 με 31 και στο Αιγαίο τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.


Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός αλλά τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις πάνω από τα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες πάνω από τις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς στα ανατολικά βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ. H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλός αλλά και πάλι τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες κυρίως όμως πάνω από τις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου. H θερμοκρασία θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο την Τετάρτη, όπου θα αγγίξει στις ηπειρωτικές περιοχές τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως περαιτέρω ανοδική τάση.


Ο κ. Νίκος Μαζαράκης είναι φυσικός – μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.