Εντυπωσιάστηκε πράγματι ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης από την περίπτωση του κ. Σ. Γλυνιαδάκη; Αν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αύξησε τον μισθό του – ο ίδιος το αρνείται αποδίδοντας τη διαφορά με το ποσόν που εισέπραττε ο προκάτοχός του επί ΠαΣοΚ κ. Ελ. Τζέλας στις μειωμένες εργοδοτικές εισφορές που έχει ως συνταξιούχος – δεν είναι ο μόνος. Το ίδιο έχει συμβεί σε δεκάδες οργανισμούς του Δημοσίου και σε ορισμένες ΔΕΚΟ, όπου πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν ως και διπλασιάσει τις αποδοχές τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, τις άφησαν ανέπαφες αν και ο κ. K. Καραμανλής είχε εξαγγείλει μείωσή τους. Οχι μόνον αυτό, διορίζουν συγγενείς τους ή πολλαπλασιάζουν τις θέσεις των βαθυγάλαζων συμβούλων, αυξάνουν τις καλοπληρωμένες θέσεις ευθύνης, χρησιμοποιούν εταιρικές πιστωτικές κάρτες, κινητά και αυτοκίνητα, στέλνουν τους οδηγούς τους να τους αγοράσουν πούρα. Από την πρώτη κιόλας ώρα του διορισμού τους αψήφησαν τις συστάσεις του Πρωθυπουργού για σεμνότητα, λιτή ζωή και αποφυγή της χλιδής και της κοσμικότητας. Ούτε σεμνά ούτε ταπεινά!


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Σ. Γλυνιαδάκης, απόστρατος αξιωματικός, αμείβεται όπως έγινε γνωστό με 16.944 ευρώ τον μήνα, ήτοι 214.316,63 ευρώ τον χρόνο μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές και έχει στη διάθεσή του δύο πιστωτικές κάρτες με όριο 10.000 ευρώ η καθεμία. Φημολογείται ότι ο κ. Γλυνιαδάκης τακτοποίησε και τον ανιψιό του κ. Νικολόπουλο στο Δημόσιο, σε θέση γενικού διευθυντή με μεικτές αποδοχές 8.089 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα αναβάθμισε περίπου 20 προϊσταμένους σε βοηθούς και αναπληρωτές διευθυντές, φτιάχνοντας νέο και πολύ διευρυμένο οργανόγραμμα στο οποίο έχει αντιδράσει σφοδρά η Ομοσπονδία εργαζομένων, επειδή αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας κατά 45%.


Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Αγγ. Μπρατάκος, συνταξιούχος και αυτός του Δημοσίου, εισπράττει καθαρές αποδοχές ύψους 2.126 ευρώ τον μήνα, ώστε να μην υπερκαλύπτεται το ποσό της σύνταξής του. Εχει όμως το δικαίωμα χρήσης δύο πιστωτικών καρτών. Ο πρόεδρος της εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ AE κ. Δημ. Μαραβέλιας, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αύξησε την αμοιβή του από περίπου 1.000 που έπαιρνε ο προκάτοχός του επί ΠαΣοΚ σε 3.000 ευρώ.


Ο διευθύνων σύμβουλος των ΗΛΠΑΠ κ. A. Γούναρης έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 5.600 ευρώ, συν πάγια μηνιαία αποζημίωση 160 ευρώ και καθαρή αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση (ως τέσσερις τον μήνα) 70 ευρώ. Το σύνολο τουλάχιστον 5.830 ευρώ. Ο κ. Γούναρης έχει προσλάβει τρεις συμβούλους: τον κ. Δ. Αναγνωστάκη με μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα, τον κ. I. Αλχανάτη (70 ετών) με τον ίδιο μισθό και την κυρία Ολυμπία Αποστολοπούλου, άρτι αποφοιτήσασα από το Πανεπιστήμιο, με μισθό 1.500 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι ο προκάτοχός του είχε δύο συμβούλους με μηνιαία αμοιβή 1.500 ευρώ έκαστος. Ο όμιλος ΟΑΣΑ είχε το 2002 έλλειμμα λίγο παραπάνω από 200 εκατ. ευρώ, το 2003 ήταν περίπου 220 εκατ. ευρώ ενώ το 2004 εκτοξεύθηκε στα 300 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσόν αντιστοιχεί έλλειμμα 56 εκατ. ευρώ των ΗΛΠΑΠ, πάνω από 4 εκατ. του ΟΑΣΑ, πάνω από 160 εκατ. της ΕΘΕΛ και περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ του ΗΣΑΠ.


Ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. N. Μπαλτάς αμείβεται με περίπου 10.000 ευρώ τον μήνα, όσα έπαιρνε και ο προκάτοχός του, η αποζημίωση του οποίου είχε αυξηθεί λόγω της συμμετοχής του στη σχεδιαζόμενη εταιρεία επικοινωνιακών δικτύων ΕΤΗΔΙ. H εταιρεία έμεινε στα χαρτιά, ο μισθός όμως δεν μειώθηκε, αφού όπως λέει ο κ. Μπαλτάς σε όσους τον ρωτούν σχετικά «δεν υπάρχει λόγος, εγώ είμαι καθηγητής!». Στον ΟΣΕ όλα έχουν πάρει την ανηφόρα. Πέρυσι, τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τα μπόνους στον ΟΣΕ διπλασιάστηκαν, ίσως για να ακολουθήσουν την ανοδική τάση των ελλειμμάτων (470 εκατ. ευρώ το 2003 ενώ το 2004 αναμένεται να υπερβούν το ποσόν των 500 εκατ. ευρώ). Συνολικά για μπόνους δαπανήθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ έναντι ενός εκατ. ευρώ που είχε δοθεί το προηγούμενο έτος. H ίδια τακτική συνεχίζεται και το τρέχον έτος, αφού ως τον Μάρτιο δόθηκαν ως μπόνους παραγωγικότητας συνολικά 522.162 ευρώ. Οι δαπάνες μισθοδοσίας το 2004 (περίπου 330 εκατ. ευρώ) ήταν αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά – να σημειωθεί ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας προέβλεπε αυξήσεις μισθών 7%. Δεν είναι μόνον αυτά. Τα μέλη μιας μόνο επιτροπής, στην οποία ανετέθη να ελέγξει μελέτη που παραδόθηκε από ιδιωτική εταιρεία, αμείφθηκαν με 49.500 ευρώ συνολικά. Ο διευθυντής Εμπορευματικών Μεταφορών κ. Λ. Μόσχος, στέλεχος της ΔΑΚΕ, έλαβε αμοιβή για τη συμμετοχή του στην επιτροπή αυτή 7.000 ευρώ.


Ανάλογα συμβαίνουν και στις θυγατρικές του ΟΣΕ. Στη ΓΑΙΟΣΕ AE ο διευθύνων σύμβουλος κ. X. Ησαΐας πρότεινε στη γενική συνέλευση των μετόχων τη δημιουργία θέσεως γενικού διευθυντή, την οποία εν συνεχεία κατέλαβε ο ίδιος. Ετσι οι μηνιαίες αποδοχές του από 2.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 3.650 ευρώ. Σύνολο 5.850 ευρώ, συν επιδόματα και επιπλέον παροχές. Ο προκάτοχός του ελάμβανε μηνιαίως 3.600 ευρώ. H ίδια ακριβώς τακτική ακολουθήθηκε και στη Θριάσιο AE. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δ. Βαμβακόπουλος ορίστηκε και γενικός διευθυντής της εταιρείας λαμβάνοντας εκτός από τα 2.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στην πρώτη του θέση 6.000 ευρώ επιπλέον.


Στην ΕΑΣ ABEE ο πρόεδρος κ. I. Πατσιόγιαννης, συνταξιούχος φαρμακοποιός, λαμβάνει μηνιαίως 8.548 ευρώ. H συμπεριφορά του έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ακόμη και των διευθυντών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρ. Μπουρτσάλας λαμβάνει 8.503 ευρώ τον μήνα και ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Χαμοδράκας 5.697 ευρώ. Στην εταιρεία έχουν δημιουργηθεί τρεις νέες θέσεις εντεταλμένων συμβούλων, τις οποίες έχουν καταλάβει οι κκ. Αθ. Χρονόπουλος (λαμβάνει μηνιαίως 5.387 ευρώ) Χαρ. Αντωνακόπουλος (2.226 ευρώ) και K. Σιμονοβίκης (5.147 ευρώ). Οι θέσεις αυτές προέκυψαν από τη συγχώνευση της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ, ωστόσο οι ανάγκες θα εξυπηρετούνταν και με γενικούς διευθυντές, που στοιχίζουν λιγότερο.


Κατά 2.300 ευρώ αύξησε την αποζημίωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ). Ο κ. Αν. Ιγγλέζης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο υπόλοιπο Αττικής στις εκλογές του 2000, λαμβάνει καθαρά 5.000 ευρώ μηνιαίως ενώ ο προκάτοχός του έπαιρνε 3.300 καθαρά τον μήνα. Τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος κ. Δημ. Κονιστής, συνταξιούχος του ΟΤΕ (με μηνιαία αποζημίωση 2.840 ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 500 ευρώ σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου προέδρου), έχουν το προνόμιο να χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα με δωρεάν όριο 700 ευρώ. Την ίδια στιγμή το έλλειμμα του Οργανισμού, έπειτα από τρεις κερδοφόρες χρήσεις και μία ελαφρώς ζημιογόνο, κατά 120.000 ευρώ το 2004, έφθασε μέσα σε ένα έτος τα 4,5 εκατ. ευρώ. H διοίκηση του ΟΔΔΥ προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του (π.χ., το οικόπεδο στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης).


Στη ΔΕΗ περισσότερα σχόλια προκαλούν οι εμμονές του προέδρου και πρώην υπουργού κ. I. Παλαιοκρασσά παρά η αμοιβή του. Ο κ. Παλαιοκρασσάς διαθέτει δύο πολυτελή υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Οταν έχει ένα ραντεβού στέλνει το ένα να τον περιμένει εκεί που θα γίνει η συνάντηση και μετακινείται με το άλλο, από τον φόβο μήπως κάποιο χαλάσει και αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ταξί. Κάτι τέτοια καθιστούν άχαρο τον υπολογισμό της μηνιαίας αποζημίωσής του, η οποία είναι 11.424 ευρώ (ο προκάτοχός του επί ΠαΣοΚ έπαιρνε 9.199). Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κ. Μανιατάκης αμείβεται με 14.107 ευρώ τον μήνα (έναντι 11.499 ευρώ του προκατόχου του).


Στις Ολυμπιακές Αερογραμμές τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου κατείχε επί ΠαΣοΚ το ίδιο άτομο με συνολικές αμοιβές 10.000 ευρώ. Σήμερα έχουν αναλάβει οι κκ. Π. Παπαγεωργίου ως πρόεδρος και Οδ. Βλάμης ως διευθύνων σύμβουλος με μηνιαία αποζημίωση 10.000 ευρώ έκαστος. Ο κ. Παπαγεωργίου μετά την… «επιτυχή» ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιος μισθοδοτείται με 15.884 ευρώ τον μήνα, αμοιβή αυξημένη κατά 4.144 ευρώ σε σύγκριση με αυτή του προκατόχου του επί ΠαΣοΚ.


Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. X. Κοκκώσης λαμβάνει 5.200 ευρώ τον μήνα, έναντι 4.402 ευρώ του προκατόχου του. Αντιστοίχως ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων κ. K. Ζαχαρόπουλος, πρώην στέλεχος της ΟΕ «Αθήνα 2004», αμείβεται με 9.431 ευρώ τον μήνα, έναντι 6.147 ευρώ που έπαιρνε ο προηγούμενος και παράλληλα έχει έξτρα παροχές: αυτοκίνητο μισθωμένο από την ETA AE και χρήση εταιρικού κινητού με όριο δωρεάν χρήσης τα 189 ευρώ.


Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης, εκπαιδευτικός στις σχολές του Οργανισμού και στέλεχος της ΔΑΚΕ, λαμβάνει 7.665 ευρώ τον μήνα (ο προκάτοχός του έπαιρνε 4.989) και οι δύο αντιπρόεδροι από 2.500 ευρώ έκαστος. Ο πρώτος αντιπρόεδρος χρησιμοποιεί εταιρική πιστωτική κάρτα.


H πρόεδρος του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα», κυρία Μίκα Ιωαννίδου, λαμβάνει μεικτά 3.850 ευρώ τον μήνα, ενώ ο προκάτοχός της 2.934, και έχει δικαίωμα να κάνει χρήση πιστωτικών καρτών.