Υπουργοί κυβερνήσεων, σύμβουλοι, βουλευτές, επιχειρηματίες και γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίου συγκαταλέγονται μεταξύ των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Οι Ελληνες την καταγωγή μητροπολίτες και αρχιμανδρίτες ποιμαίνουν περίπου 250.000 ορθοδόξους οι οποίοι κατοικούν στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, στα παλαιστινιακά εδάφη και στην Ιορδανία. Οσο για τους έλληνες χριστιανούς ορθοδόξους που ζουν στις περιοχές αυτές δεν ξεπερνούν τους 500 μαζί με τις μοναχές που υπηρετούν το Πατριαρχείο, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά κληρικός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.


* H Ιορδανία


Αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Πατριαρχείου. Στο Αμμάν, στη Φχες, στη Ζάρκα, στο Χούσουν, στη Μαρφάκ, στην Ιρμπέτ, στη Μάιν, στο Χμουντ και στην Ακαμπα και στο Χόλσον ζουν περίπου 120.000 ορθόδοξοι. Πρόκειται για μία από τις πλέον ισχυρές κοινότητες του Χασεμιτικού Βασιλείου. Ο υπουργός Υδάτων της Ιορδανίας, τέσσερα μέλη του κοινοβουλίου και κορυφαίοι διπλωμάτες υπηρετούν την κρατική μηχανή της Ιορδανίας. Καθοριστική όμως είναι και η συνεισφορά των ορθοδόξων και στην οικονομική ζωή της χώρας. Κυρίως πρόκειται για επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη χαρτοποιία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρακτηριστική είναι η οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσουν ο Μισέζ Σαιγέγ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης 12 βιομηχανιών με παραρτήματα στην Αίγυπτο, στο Ντουμπάι και στο Κατάρ, και του Ελία Νόκολ, χαρτοβιομηχάνου που αναπτύσσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στο Κάιρο.


Οι ορθόδοξοι της Ιορδανίας διαθέτουν τα δικά τους ιδιωτικά σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 3.000 μαθητές, μεταξύ των οποίων ακόμη και μουσουλμάνοι. Ακόμη οι ορθόδοξες κοινότητες με τα χρήματά τους έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν σχολεία για τις οικονομικά ασθενείς οικογένειες των ομοδόξων τους. Συνολικά διαθέτουν 10 σχολεία, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε πόλεις της επαρχίας. Στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας (με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας) υπηρετούν 40 κληρικοί. Πρόκειται για έγγαμους κληρικούς οι οποίοι είναι όλοι Αραβες και προσφέρουν ακόμη και συσσίτια στις περιοχές όπου ζουν οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες.


Στο Orthodox Club του Αμμάν λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Πρόκειται για έναν πολυχώρο με γυμναστήρια, γήπεδα, εστιατόρια και μπαρ όπου συγκεντρώνονται επιχειρηματίες και κληρικοί και συζητούν και αποφασίζουν τι θα πράξουν στο μέλλον.


* Στα παλαιστινιακά εδάφη


Ο αντιπρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, πέντε βουλευτές και δήμαρχοι συγκαταλέγονται μεταξύ των επιφανών μελών των ορθοδόξων κοινοτήτων που βρίσκονται στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Γάζι Χανανίαν, οδοντίατρος το επάγγελμα και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησαν γνωστοί χριστιανοί ορθόδοξοι πολιτικοί το θρήσκευμα και αγωνιστές των παλαιστινιακών δικαίων, όπως ο πρώην υπουργός και σήμερα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO Εμίλ Ζαρζούι και η λεγόμενη «σκιά» του Γιάσερ Αραφάτ Ναμπίλ Αμπού Ρουντιένε.


Γνωστότερος από όλους τους ορθόδοξους επιχειρηματίες είναι ο Τζορτζ Χάλαγκ, ο οποίος έπαιξε και καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Πατριάρχη Ιεροσολύμων.


Ο 45χρονος Αρχιμανδρίτης Ατάλα Χάνα, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, για την πλειονότητα των ορθοδόξων Παλαιστινίων αποτελεί τον δικό τους άνθρωπο. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους άγαμους άραβες κληρικούς που διαθέτει το Πατριαρχείο και υπηρέτησε στη θέση του εκπροσώπου Τύπου το πρώτο χρονικό διάστημα της εκλογής του κ. Ειρηναίου στον Πατριαρχικό Θρόνο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Σύλβεστρος είναι άραβας αρχιερέας, ο οποίος φαίνεται ότι έχει καταδικαστεί στο περιθώριο.


Σημείο αναφοράς των ορθοδόξων των παλαιστινιακών εδαφών είναι κατ’ αρχήν η Ραμάλα, όπου ζουν περίπου 5.000-6.000. Επί αιώνες όμως αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Βηθλεέμ, της Μπεϊτζάλα και Μπισζαχούρ, όπου οι δήμαρχοι είναι ορθόδοξοι. Παρά τους πολέμους και τις μεταναστεύσεις, ακόμη και σήμερα σε αυτή την περιοχή ζουν περίπου 20.000 ορθόδοξοι και αποτελούν το 80% του πληθυσμού.


Σε πόλεις και χωριά όπως το Αϊνερίκ, η Ναμπλούς, το Τουρκαρέμ, το Μπουρκίν, η Ζίφνα και το Αμπούθ διαβιώνουν διάσπαρτες μικρές κοινότητες ορθοδόξων, καθεμιά από τις οποίες διαθέτει από περίπου 500 μέλη. Στο Ζααμπέτβ υπάρχουν 3.000-4.000 πιστοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ακόμη σημαντική είναι η παρουσία ορθοδόξων στη Χάιφα, όπου ζουν 5.000 ορθόδοξοι.


* Ιερουσαλήμ – Ισραήλ


Στην πόλη της Ιερουσαλήμ εκτιμάται ότι οι ορθόδοξοι δεν ξεπερνούν τις 5.000 και οι Ελληνες δεν πρέπει να ξεπερνούν ούτε τους 50.


Αντίθετα, σημαντική είναι η παρουσία ορθόδοξου πληθυσμού σε περιοχές όπως η Ναζαρέτ, όπου ζουν 20.000, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Πόλης, η Ακρα, η περιοχή της Μητρόπολης Πτολεμαΐδος, και τα γύρω χωριά με 20.000 ορθοδόξους. Ακόμη σημαντική είναι η παρουσία τους στη Γιάφα με 2.000-3.000, στη Λύδα με άλλες 2.000 και στη Ρέμλη με επίσης 2.000.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συρρίκνωση του ορθόδοξου πληθυσμού καθώς πολλοί είναι εκείνοι που μεταναστεύουν εξαιτίας των πολέμων. Ακόμη υπάρχει ένα σημαντικό κύμα πιστών που στρέφονται προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.