ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, 5 MAPTIOY


Και τι δεν θα ‘λεγαν αν μπορούσαν να μιλήσουν οι πέτρες του «Σισλίκ», δηλαδή του αστυνομικού τμήματος της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων, για τις επισκέψεις που δέχεται τα τελευταία τρία χρόνια ο διευθυντής από αγιοταφίτες οι οποίοι αλλησπαράσσονται, κατηγορούν και μηνύουν! Ο τελευταίος που πέρασε την πύλη του «Σισλίκ» ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Αμβρόσιος το πρωί της Τετάρτης. Οι ανθρώπινες ακαθαρσίες(!!!) που είχε βρει ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του λίγη ώρα πριν, τον έκαναν έξαλλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στο τμήμα για να υποβάλει μήνυση και κατηγόρησε στους αστυνομικούς συγκεκριμένο μέλος της αγιοταφίτικης αδελφότητας, το οποίο δημόσια την προηγούμενη ημέρα είχε απειλήσει ιερείς που δεν συντάσσονται με τον Πατριάρχη (και παρά την απαγόρευση δηλώσεων που έχει επιβάλει ο κ. Ειρηναίος μιλούν δημόσια και καταγγέλλουν) λέγοντας επί λέξει «θα χυθεί αίμα»…


Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, την πύλη του Πατριαρχείου περνούσε ο υφυπουργός των Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον κ. Ειρηναίο και να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι. H βραδιά δεν θα ήταν εύκολη για τον κ. Σκανδαλάκη και αυτό φάνηκε αμέσως με το καρφί του Πατριάρχη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι το «μπαλάκι» ήρθε από την Ελλάδα στα Ιεροσόλυμα. Τα δύσκολα όμως δεν θα τελείωναν εκεί. Οσο ο υφυπουργός συζητούσε με τον κ. Ειρηναίο, αρχιερείς της λεγομένης αντιπολίτευσης που θεωρούν τον Πατριάρχη υπόλογο «έβραζαν», καθώς μάθαιναν από τρίτους για την επίσκεψη Σκανδαλάκη. Ετσι, στο τηλεφώνημα που θα δεχθεί λίγο αργότερα ο υφυπουργός ακούγονται βαριές κουβέντες. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, η κόντρα του οποίου με τον Πατριάρχη ξεκινά από την προεκλογική περίοδο, όπου και οι δύο ήταν υποψήφιοι, με τον μητροπολίτη να διασύρεται με πλαστές αισχρές φωτογραφίες και δυσφημιστικά έντυπα (για την κατασκευή των οποίων ο Βαβύλης, ως γνωστόν, στην ένορκη βεβαίωσή του αποδέχεται ότι έπαιξε ρόλο), και συνεχίζεται με τον κ. Ειρηναίο να μηνύει προ διετίας τον Βόστρων ότι ήθελε να τον δολοφονήσει και εκείνος να απαντά με έγκληση για ψευδή καταμήνυση. (Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο παλαιστίνιος δολοφόνος που κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε ο Βόστρων για να σκοτώσει τον Πατριάρχη κυκλοφορούσε όλον αυτόν τον καιρό ελεύθερος και δεν συνελήφθη παρά μόνον πριν από 20 ημέρες, ύστερα από διαδικασία που κίνησε ο ίδιος ο μητροπολίτης μέσω του δικηγόρου του.) Ξέροντας τι θα αντιμετωπίσει ο κ. Σκανδαλάκης είναι από την αρχή επιθετικός, προκαλώντας την οργή του ιεράρχη. «Είστε διχαστικός και όχι ενωτικός. H ενημέρωσή σας για τα όσα συμβαίνουν εδώ είναι μονόπλευρη» κατηγορεί τον κ. Σκανδαλάκη ο Βόστρων· και καθώς ο υφυπουργός το μόνο που δεν κάνει είναι να μετράει τα λόγια του, ο ιεράρχης τού απαντά ακόμη πιο δυνατά, τονίζοντας μία μία τις λέξεις του: «Απευθύνεστε σε μητροπολίτη, προσέξτε τα λόγια σας». Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κ. Τιμόθεος εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση.


Οι σχέσεις του κ. Ειρηναίου με τον Βαβύλη, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται γύρω και μέσα στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έχουν εξοργίσει τις κοινότητες αράβων ορθοδόξων στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην Ιορδανία. «Τα μόνα που γράφουν πια οι εφημερίδες για το Πατριαρχείο μας και το περιβάλλον του Πατριάρχη αφορούν σκάνδαλα και διαφθορά. Ντρέπομαι, δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό» μου έλεγε προ ημερών επικεφαλής μιας εκ των κοινοτήτων που θεωρείται από τις μετριοπαθέστερες εδώ. Ο ίδιος αυτός άνθρωπος, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, βρέθηκε με τους συναδέλφους του των υπολοίπων κοινοτήτων – ανάμεσά τους και οι «σκληροί» της Γαλιλαίας, οι οποίοι αξιώνουν την παραίτηση του κ. Ειρηναίου – στο Συνέδριο του Αμμάν για τον «Ισλαμικο-Χριστιανικό Διάλογο». Στις μεταξύ τους συζητήσεις, το «Αυτός πρέπει να φύγει!» – εννοώντας τον Πατριάρχη – ακούστηκε πολλές φορές και επιτακτικά. Μάλιστα η πιο ακραία τάση εισηγήθηκε να προχωρήσουν σε καταλήψεις στο Πατριαρχείο αν ο κ. Ειρηναίος δεν υποβάλει την παραίτησή του. Το περίφημο θέμα της λεγομένης «αραβοποίησης» δεν τέθηκε. Μπορεί βέβαια κάποιες φορές στον δρόμο και στα μαγαζιά να ακούει κανείς από απλούς πιστούς, όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν Ελληνα κοντά τους, τη φράση-καραμέλα «γιατί δηλαδή να είναι το Πατριαρχείο Ελληνορθόδοξο; Τη γη και τις πέτρες εδώ από την Ελλάδα τις φέρατε;», γεγονός ωστόσο είναι ότι οι ηγεσίες των κοινοτήτων τους αντιλαμβάνονται πως ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του Πατριαρχείου λύνει πολλά προβλήματα καθώς η πληγή του Μεσανατολικού παραμένει πάντα ανοιχτή. Πέραν όμως του ζητήματος της «αραβοποίησης», το γεγονός ότι θέτουν θέμα παραίτησης του Πατριάρχη, αλλά και ότι συντονίζονται για να επιτύχουν ουσιαστικότερο ρόλο και συμμετοχή των αράβων ορθοδόξων μέσα στο Πατριαρχείο, κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό το κλίμα στα Ιεροσόλυμα.


Την Τσικνοπέμπτη, και άλλα κακά μαντάτα έφθασαν νωρίς νωρίς στο γραφείο του κ. Ειρηναίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί του Πατριαρχικού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στα Ιεροσόλυμα έθεσαν τελεσίγραφο: «Ή μας δίνετε τα λεφτά μας ή κατεβαίνουμε σε απεργία». Το Πατριαρχείο μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ισραήλ και η περιουσία του να είναι αμύθητη, αλλά «το ταμείον είναι μείον»! Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε στους απλήρωτους εδώ και δύο μήνες δασκάλους και προκάλεσε την έκρηξή τους. Με εξαίρεση τους δύο Ελληνες, όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, που είναι χριστιανοί Αραβες, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στις τάξεις τους ώσπου να πληρωθούν.


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ «Ακόμη δεν έχετε δει τίποτα…»


Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι τι μέλλει γενέσθαι… «Μα ακόμη δεν έχετε δει τίποτα» μου έλεγε αρχιμανδρίτης που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, για να καταλήξει ότι το πραγματικό τσουνάμι θα το φέρει η σύλληψη Βαβύλη αφενός και ο εντοπισμός Παπαδήμα αφετέρου, οπότε θα αποδειχθεί αν ο νεαρός διαχειριστής της περιουσίας του Πατριαρχείου (Νίκος Παπαδήμας) και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη μέχρι την ημέρα που εξαφανίστηκε με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έχει βάλει σε ακόμη περισσότερους μπελάδες το Πατριαρχείο με τα «χρυσά» πληρεξούσια που φέρεται να είχε στο όνομά του.