Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης για μία ακόμη φορά βρίσκονται παραδικαστικά κυκλώματα που δρουν στους κόλπους των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας. H δικαστική έρευνα, η οποία διατάχθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινό, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς, ενώ ήδη παραιτήθηκε δικαστικός λειτουργός λόγω της ανάμειξής του σε υπόθεση χρηματισμού.


Κατά την έρευνα που έχει ξεκινήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο της Αθήνας δρα παραδικαστικό κύκλωμα. Επίσης στην έρευνα του κ. Σανιδά περιλαμβάνεται και η περίπτωση του προέδρου Πρωτοδικών κ. Λ. Στάθη, ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα. Προχθές ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αποκάλυπταν τη μακροχρόνια δράση του και τηλεοπτική εκπομπή που τον έφερε να χρηματίζεται ο δικαστικός αυτός οδηγήθηκε σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα, επικαλούμενος λόγους υγείας. Παράλληλα, από τον δικαστικό λειτουργό αφαιρέθηκαν όλες οι δικογραφίες που είχε στα χέρια του. H παραίτηση του κ. Στάθη δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα.


Ο πρόεδρος Πρωτοδικών πριν από την παραίτησή του είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Στον κ. Στάθη αποδίδεται σωρεία περιπτώσεων ανάρμοστης συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας που θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα διερευνήσει παράλληλα και τις αποκαλύψεις περί χρηματισμού του με το ποσό των 5.000 ευρώ για υπόθεση τροχαίου ατυχήματος.


Παράλληλα ο κ. Σανιδάς ερευνά για παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο «φρόντιζε» για τις αποφυλακίσεις κατηγορουμένων που βαρύνονται με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι εμπορία ναρκωτικών κ.ά. Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονται εισαγγελέας και αντεισαγγελέας Εφετών, γυναίκα Πρωτοδίκης, δικηγόροι, γιατροί κρατικών νοσοκομείων και ένας αρχιμανδρίτης.


Πρέπει να επισημανθεί ότι από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό έχουν μεταδοθεί αποσπάσματα μαγνητοταινιών στα οποία ακούγεται γυναίκα πρωτοδίκης της Αθήνας να μιλάει για καταθέσεις χρημάτων από κατηγορουμένους σε υποθέσεις ναρκωτικών, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. O ίδιος σταθμός έχει αποκαλύψει αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους γίνονταν καταθέσεις χρημάτων προκειμένου να αποφυλακίζονται έμποροι ναρκωτικών και άλλοι κατηγορούμενοι. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί αναμένεται να ανοιχθούν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ηδη για την πρωτοδίκη Αθηνών (που είχε διατελέσει και ανακρίτρια) ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για «προφανές σφάλμα» από βαριά αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά.


Για τη διαλεύκανση του παραδικαστικού κυκλώματος ο κ. Σανιδάς έχει ζητήσει από τον διευθυντή δίωξης ναρκωτικών της ΕΛΑΣ να του διαβιβάσει όλες τις υποθέσεις ναρκωτικών που απασχόλησαν την υπηρεσία του, προκειμένου να ελεγχθεί ποια ήταν η δικαστική πορεία αυτών των δικογραφιών.


* H περίπτωση Μπουρμπούλια


Οι δικαστικές αρχές της Θήβας θα κρίνουν για την «τύχη» της πρώην δικαστικής λειτουργού κυρίας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια η οποία κατηγορείται για τρία ποινικά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ως ανακρίτρια στην υπόθεση με τις μετοχές-«φούσκες» το έτος 1999. Συγκεκριμένα, η κυρία Μπουρμπούλια αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης και της δωροδοκίας. Ηδη ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έχει προτείνει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Θηβών (το οποίο αναμένεται να εκδώσει το σχετικό βούλευμά του) την παραπομπή της πρώην δικαστικού λειτουργού σε δίκη για τα δύο πρώτα αδικήματα και την απαλλαγή της για την πράξη της δωροδοκίας.


Παράλληλα η κυρία Μπουρμπούλια την περασμένη Παρασκευή καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών με αναστολή για παράλειψη κατάθεσης δήλωσης του «πόθεν έσχες» για το έτος 2001. Ειδικότερα, η πρώην 9η ανακρίτρια πλέον του ότι κατέθεσε τη δήλωση των περιουσιακών της στοιχείων με καθυστέρηση, δεν είχε περιλάβει σε αυτήν την αγορά ακινήτου που είχε κάνει.


H κυρία Μπουρμπούλια παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα όταν δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για εμπλοκή της στην υπόθεση των μετοχών. Παρά το γεγονός ότι η παραίτησή της έγινε δεκτή από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο, το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου προχώρησε στη συνέχιση της πειθαρχικής δίκης. Ετσι της επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης προσωρινής παύσης. Σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, η κυρία Μπουρμπούλια έπληξε το κύρος της Δικαιοσύνης με τη συμπεριφορά της η οποία δεν συνάδει με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού.


* H υπόθεση Χριστόπουλου


Τα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Κατά το πρόσφατο παρελθόν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και τα ποινικά δικαστήρια είχαν ασχοληθεί με περιπτώσεις δικαστών ή εισαγγελέων οι οποίοι είχαν παραβεί το καθήκον τους. Μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις ήταν αυτή του πρώην αντεισαγγελέα Εφετών Πάτρας κ. Δ. Χριστόπουλου. Ο τελευταίος ήταν μέλος της επιτροπής που χορήγησε πενθήμερη άδεια, το 1994, στον τούρκο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Αντεμ Χουσεΐνογλου, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει ποτέ στις φυλακές.


Τα πειθαρχικά συμβούλια όμως δεν τον έκριναν τιμωρητέο για την πράξη αυτή. Αντίθετα, τον τιμώρησαν με την ποινή της οριστικής παύσης διότι, εκτελώντας χρέη προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας, παρέλειψε να ασκήσει διώξεις για σειρά δικογραφιών που εκκρεμούσαν. Οι δικογραφίες που «ξεχάστηκαν» στο συρτάρι του κ. Χριστόπουλου είχαν αποτέλεσμα να υποπέσουν σε παραγραφή πράξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κ.ά.


Για το ίδιο θέμα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο είχε αθωώσει τον πρώην δικαστικό λειτουργό για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, κρίνοντας ότι δεν είχε δόλο. Αντίθετα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε δύο φορές τις προσφυγές του κ. Χριστόπουλου, επικυρώνοντας τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων για την οριστική απόλυσή του από το σώμα.


» Χρειάζεται αυτοκάθαρση…»


«H διαφθορά υπάρχει παντού και δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη τη Δικαιοσύνη, έστω και σε αρκετά μικρότερο βαθμό. Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Αλίμονο αν στρουθοκαμηλίζαμε και εξαγνίζαμε τον χώρο. Και όσοι το πράττουν, ελαφρά τη καρδία, είναι είτε αιθεροβάμονες είτε εθελοτυφλούν. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι τραγικό, αφού δεν συμβάλλει στη διόρθωση των ημαρτημένων.


Χρειάζεται αυτοκάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Για να προχωρήσει όμως η αυτοκάθαρση, απαιτείται ουσιαστική λειτουργία της Επιθεώρησης από τον Αρειο Πάγο. Κάτι τέτοιο, όμως, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες κάποιων επιθεωρητών, δυστυχώς δεν φαίνεται να συμβαίνει, διότι υπεισέρχεται πότε ο ανθρώπινος παράγων, πότε ενδεχομένως άλλοι παράγοντες. Σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα τελικά είναι αυτό. Οι «καλοί» και «κακοί» ουσιαστικά να εξισώνονται και ευλόγως οι «καλοί», που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, απογοητεύονται από τα κακά παραδείγματα συναδέλφων τους που μένουν ατιμώρητοι, ου μην αλλά και προάγονται.


Ολοι όσοι διακονούμε τον χώρο της Δικαιοσύνης οφείλουμε να επιδεικνύουμε το άμεσο ενδιαφέρον μας και μάλιστα στην πράξη, ο καθένας από την πλευρά του. H Δικαιοσύνη στην οποία είναι συμπυκνωμένες όλες οι αρετές αποτελεί ιερό θεσμό. Οι ιερόσυλοι λοιπόν είναι αποβλητέοι».


A. ΖΗΣΗΣ (Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) «Οδυνηρό…»


«Οδυνηρό χαρακτήρισε «το αποκαλυφθέν σκάνδαλο χρηματισμού» του προέδρου Πρωτοδικών κ. Λ. Στάθη ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αχ. Ζήσης. Ο πρόεδρος της Ενωσης επεσήμανε ότι «η ποινή σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι πάντοτε η αποβολή του επίορκου από το δικαστικό σώμα». Επίσης ο κ. Ζήσης τόνισε ότι το σκάνδαλο δεν πρέπει να χρεώνεται στη Δικαιοσύνη, αλλά «στο πρόσωπο αυτού που υπέπεσε σε αυτό το ασυγχώρητο ολίσθημα», υπονοώντας τον πρόεδρο Πρωτοδικών».


Σ. ΜΠΑΓΙΑΣ (πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος) «Αμείλικτοι…»


Αν υπάρχει και το παραμικρό κρούσμα διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τρόπο αμείλικτο. Και υπάρχουν τα κατάλληλα για τον σκοπό αυτό όργανα εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης. Θεωρώ, πάντως, ότι τυχόν τέτοια κρούσματα αποτελούν ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις, που ασφαλώς δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών της χώρας μας, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν με εμπιστοσύνη και σιγουριά.


Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα με τρόπο ώστε να δίδεται η εντύπωση ότι η διαφθορά στη Δικαιοσύνη αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο, είναι αναληθής και απαράδεκτη. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τέτοιου είδους αόριστες αναφορές προσβάλλουν βάναυσα όχι μόνο το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης αλλά και τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας.