Εμφαση έχει δοθεί στο ελαιόλαδο και σε τοπικά φαγητά όπως το πικάντικο σπεντζοφάι από τον Βόλο




Χρυσό μετάλλιο στη γαστρονομική Ολυμπιάδα παίρνει η ελληνική χωριάτικη σαλάτα, η οποία συναγωνίζεται στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού «Φιλόξενος» με τα πιο γευστικά πιάτα της διεθνούς κουζίνας. Εννέα στους δέκα «κατοίκους» και επισκέπτες επιλέγουν την Greek Salad, παρ’ ότι τα πιάτα που συμπληρώνουν το γεύμα τους τις περισσότερες φορές μυρίζουν… σησαμέλαιο, σάλτσα σόγιας και κάρι, βασικά συστατικά στην ασιατική μαγειρική. Αλλωστε τον κύριο πληθυσμό του Χωριού αποτελούν οι Ασιάτες. Ωστόσο, παρ’ ότι οι Ελληνες είναι «μειονότητα», τα ελληνικά φαγητά – και δη τα… ταπεινά λαδερά, όπως το μπριάμ ή τα φασολάκια – είναι περιζήτητα. Το «test event» της ολυμπιακής σίτισης μέχρι στιγμής διεξάγεται με επιτυχία – αν και οι μάγειροι δεν θα ηρεμήσουν παρά μόνο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως τότε θα έχουν μαγειρέψει περίπου 12 εκατομμύρια γεύματα!


Καθημερινά 1.200 αχνιστά και μυρωδάτα φαγητά τοποθετούνται στους τέσσερις μπουφέδες του «Φιλόξενου» και εξαφανίζονται στο λεπτό, για να αντικατασταθούν αμέσως με άλλα. Οι πιατέλες γεμίζουν και ξαναγεμίζουν με λιχουδιές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Και επειδή στη μαγειρική δεν μετράει μόνον η γεύση, οι ολυμπιακοί σεφ έχουν επέμβει και εικαστικά, δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης με πρώτες ύλες φρούτα και λαχανικά. Τα νέα όμως κυκλοφορούν γρήγορα και οι σεφ μεγάλων εστιατορίων της Αθήνας προχωρούν σε… βιομηχανική κατασκοπεία για να μάθουν τα μυστικά των συνταγών. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, τα φαγητά είναι ασυναγώνιστα» λέει χαρακτηριστικά μάγειρος κεντρικού αθηναϊκού εστιατορίου.


Στο σύνθημα «Υγιεινά, ελληνικά και με χαμόγελο» των στελεχών της «Αθήνας 2004» που είναι υπεύθυνα για τη διατροφή της ολυμπιακής οικογένειας, μπορεί πλέον να προστεθεί το «γευστικά και εντυπωσιακά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες και στα διεθνή πρακτορεία γίνεται αναφορά στην κουζίνα του Ολυμπιακού Χωριού. Βέβαια το Reuters αναφέρεται κυρίως στα «παραδοσιακά», όπως τα λέει, ελληνικά φαγητά, π.χ. τα «moussaka and pastitsio». Στους «Chicago Sun-Times» εκθειάζουν γενικά το εξαιρετικό φαγητό του «Φιλόξενου», ενώ η δημοσιογράφος του Associated Press έμεινε εντυπωσιασμένη από τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που σερβίρονται σε κάθε μερίδα, αλλά και από τις ποσότητες των υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή των ολυμπιακών φαγητών. Καθημερινά σερβίρονται περίπου 50.000 γεύματα, βασισμένα σε 1.500 συνταγές και καταναλώνονται 100 τόνοι τροφίμων. Για την προετοιμασία μόνον 6.000 γευμάτων απαιτούνται:


* 15.000 λίτρα γάλα.


* 2.500 δωδεκάδες αβγά.


* 300 τόνοι φρούτα και λαχανικά.


* 120 τόνοι κρέας.


* 85 τόνοι θαλασσινά.


* 25.000 φραντζόλες ψωμί.


* 750 λίτρα σάλτσα τομάτας.


* 2 εκατομμύρια λίτρα πόσιμο νερό.


* 3 εκατομμύρια κουτιά αναψυκτικά.


Στους μπουφέδες του «Φιλόξενου» βρίσκουν πάντα φαγητό και όσοι έχουν κάποιες απαγορεύσεις εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης – όπως είναι το χαλάλ (προετοιμασία φαγητών σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία) και το κόσερ (προετοιμασία φαγητών σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκεία) – αλλά και ξεχωριστές διαιτητικές απαιτήσεις (όπως η ανεκτικότητα σε ιώδιο), καθώς η απόδοση των αθλητών σχετίζεται άμεσα και με τη διατροφή. Για τους ινδουιστές τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες πιάτα που δεν περιέχουν μοσχάρι. Αντιστοίχως, η διατροφή των μουσουλμάνων δεν περιλαμβάνει καθόλου χοιρινό κρέας, ενώ αυτή των εβραίων οστρακοειδή και ψάρια με κόκκινο κρέας.


Φαγητά για όλες αυτές τις ξεχωριστές δίαιτες υπάρχουν και στην ελληνική κουζίνα, καθώς μεγάλη θέση στο ολυμπιακό μενού έχουν τα μαγειρευτά λαχανικά και τα όσπρια. Εμφαση έχει δοθεί στο ελαιόλαδο και σε τοπικά φαγητά από τις ολυμπιακές πόλεις, όπως είναι για παράδειγμα το πικάντικο σπεντζοφάι από τον Βόλο ή το μεθυσμένο από τη μαυροδάφνη κρέας με σταφίδες της Πάτρας. Για να αναδειχθεί όμως η γαστρονομική πλευρά της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής στον μπουφέ του Ολυμπιακού Χωριού μεταξύ άλλων σερβίρονται:


* Ψητή σουπιά με σέσκουλα.


* Κανταΐφι με ψάρι και λαχανικά.


* Αρνί ψητό με ρύζι και γιαούρτι.


* Κουνέλι με ελιές και μέλι.


* Μπαρμπούνι ψητό στον φούρνο με κόκκινες πιπεριές.


* Ομελέτα με μανούρι και σέσκουλα.


* Κουνουπίδι ψητό στον φούρνο με λεμόνι, κάππαρη και καυτερή πιπεριά.


* Ψητά κολοκυθάκια με σάλτσα από αμπελόφυλλα και λεμόνι.


* Ρύζι με φακές και ρεβίθια.


Σε ένα ξεχωριστό περίπτερο, οι ψήστες φτιάχνουν επί τόπου σουβλάκια, ψήνουν κοντοσούβλι, αρνί, γουρουνόπουλο και άλλα… υγιεινά.


Κους κους, πάπια και λεμονόχορτο Τα φαγητά από την Ασία έχουν την τιμητική τους. Μεγάλες οι εισαγωγές πρώτων υλών


Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ιταλική κουζίνα και κυρίως στα ζυμαρικά και στις πίτσες. Περίοπτη θέση όμως έχουν τα ασιατικά φαγητά – άλλωστε περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους στο Ολυμπιακό Χωριό είναι Ασιάτες. Καθημερινά ετοιμάζονται πιάτα όπως το λευκό μίσο από την Ιαπωνία, το καλαμάρι με σάλτσα Σετσουάν, μποκ τσόι (κινέζικο φυλλώδες λαχανικό) και τόφου από την Κίνα, το κοτόπουλο Τίκα Μασάλα από την Ινδία, το ρύζι με λαχανικά και κάρδαμο (Πουλάου) από το Ιράν, η ψητή πάπια με λεμονόχορτο και τσίλι από την Ινδονησία. Ακόμη, στον μπουφέ βρίσκει κανείς Ταζίν με ψάρι και λαχανικά από το Μαρόκο, σενεγαλέζικο κοτόπουλο Γιάσα, κους κους με αρνί και λαχανικά από την Υεμένη, γαρίδες με καρύδα και σάλτσα από μάνγκο από τη Βραζιλία, κατσικάκι ψητό με σάλτσα Τζερκ από την Τζαμάικα και άλλες λιχουδιές της διεθνούς κουζίνας. Μπορεί η δημιουργία όλων αυτών των ιδιαίτερων γεύσεων να μη δυσκολεύει τους έμπειρους μαγείρους (18 σεφ, 250 μάγειροι και άλλοι τόσοι βοηθοί, περίπου 1.500 ψήστες κ.ά.), ωστόσο μερικά από τα συστατικά που περιέχουν είναι δυσεύρετα στην ελληνική αγορά ή βρίσκονται σε μικρές ποσότητες. Γι’ αυτό έγιναν ειδικές εισαγωγές:


– Φρέσκου τόφου (πρωτεΐνη σόγιας).


– Πράσινου τζίντζερ.


– Φρέσκου λεμονόχορτου.


– Καυτερών πιπεριών Χαμπανέρο.


– «Χρυσών» κίτρινων παντζαριών.


Και επειδή οι αθλητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη θρεπτική αξία των τροφών που καταναλώνουν, δίπλα σε κάθε φαγητό υπάρχουν και οι σχετικές πληροφορίες, δηλαδή ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και νάτριο. Για παράδειγμα, το σενεγαλέζικο κοτόπουλο (142 γραμμάρια η μερίδα) έχει 628 θερμίδες και περιέχει 3,49 γραμμάρια υδατάνθρακες, 25,85 γραμμάρια πρωτεΐνες, 56,29 γραμμάρια λίπος και 305 μικρογραμμάρια νάτριο.