Βλέποντας την Εθνική Ελλάδος να διαπρέπει στα πορτογαλικά γήπεδα και να φτάνει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι φίλαθλοι εύχονται να διατηρηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο κορμός αυτής της ομάδας και φυσικά να παραμείνει ο Οτο Ρεχάγκελ στη θέση του καθοδηγητή της ώστε να ακολουθηθεί η ίδια συνταγή στην προσπάθεια για την πρόκριση στο Μουντιάλ 2006 που θα γίνει στη Γερμανία. «Φοβερή αυτή η πορεία, αλλά θα έχει συνέχεια ή θα αποδειχθεί κομήτης;» τίθεται το ερώτημα και η πρώτη απάντηση ανήκει στον κ. Ρεχάγκελ. Ο γερμανός τεχνικός έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως το καλοκαίρι του 2006 ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα στην προκριματική φάση του Μουντιάλ. Το οριστικό «όχι» του Οτμαρ Χίτσφελντ στη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία όμως κρατά κενή τη θέση του προπονητή της Εθνικής Γερμανίας. Και αν τα αφεντικά του γερμανικού ποδοσφαίρου πιέσουν τον κ. Ρεχάγκελ, ο 66χρονος τεχνικός δεν αποκλείεται να μπει στον πειρασμό για επιστροφή στην πατρίδα του, αφού θα αποτελούσε γι’ αυτόν μέγιστη τιμή και πρόκληση να καθοδηγήσει τη Γερμανία στο Μουντιάλ, όπου ως διοργανώτρια συμμετέχει χωρίς να δώσει προκριματικά.


Με ποιους παίκτες θα οδεύσει όμως η Εθνική στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006; Και αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ελλάδας στις προσκλήσεις για τους δύο πρώτους αγώνες της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εννέα παίκτες από τους είκοσι τρεις που ταξίδεψαν στην Πορτογαλία βρίσκονται πάνω από το 31ο έτος της ηλικίας τους. Οι Νικοπολίδης, Τσιάρτας, Ζαγοράκης, Νταμπίζας, Φύσσας, Καψής, Γεωργιάδης, Βρύζας, Νικολαΐδης δεν είναι πια μικροί. Βεβαίως οι περισσότεροι έδειξαν στο Euro 2004 ότι βρίσκονται στην ποδοσφαιρική ακμή τους και όχι σε αγωνιστική πτώση, κατά συνέπεια λογικά ο προπονητής – ειδικά αν αυτός είναι ο κ. Ρεχάγκελ – θα εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στηριχθεί σε αυτούς στην προσπάθεια για πρόκριση της Εθνικής στο Μουντιάλ, η οποία θα διαρκέσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως τα μέσα Οκτωβρίου του 2005.


Ο Νικοπολίδης θα υπερασπίζεται από τη νέα αγωνιστική περίοδο την εστία του Ολυμπιακού και κατά συνέπεια θα συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο. Οι Νταμπίζας, Φύσσας, Βρύζας θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και κατά συνέπεια, αν δεν έχουν τραυματισμούς, θα παραμείνουν σε φόρμα. Ο αρχηγός της Εθνικής, ο Ζαγοράκης, ετοιμάζεται να μεταναστεύσει εκ νέου και άρα θα επιδιώξει να κρατηθεί σε υψηλή αγωνιστική κατάσταση για την επόμενη διετία. Επιπλέον κίνητρο για τον 33χρονο μέσο είναι να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής που θα συμπληρώσει και θα ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές.


Ο Καψής είτε θα παραμείνει στην AEK είτε θα πάρει μεταγραφή σε άλλο (μεγάλο) ελληνικό ή ευρωπαϊκό σύλλογο και με τη ζωή που κάνει εκτός γηπέδων αναμένεται να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο την επόμενη διετία. Ο Γεωργιάδης παραμένει στον Ολυμπιακό και έτσι έχει πιθανότητες να παραμείνει ανταγωνιστικός. Ο Τσιάρτας ψάχνει μια καλή πρόταση για να μεταναστεύσει εκ νέου και θεωρείται δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να διατηρηθεί στην Εθνική. Το μεγάλο ερώτημα είναι ο Νικολαΐδης, αφού, μολονότι ηλικιακά και αγωνιστικά προλαβαίνει το Μουντιάλ του 2006, είναι πολύ πιθανόν να κρεμάσει πρόωρα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να διοικήσει την AEK και άρα να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα.


Το μεγάλο όφελος της Εθνικής από τη θριαμβευτική πορεία ως τον τελικό του Euro 2004, εκτός από τη συλλογή εμπειριών, είναι η τεράστια ένεση αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στην ομάδα και στους ποδοσφαιριστές. Αυτοί οι παίκτες και αυτός ο προπονητής γνωρίζουν ήδη τη συνταγή της επιτυχίας και θα προσπαθήσουν να την εφαρμόσουν εκ νέου. Ο δρόμος ίσως αποδειχθεί πιο δύσβατος, αλλά η εντυπωσιακή πορεία στα γήπεδα της Πορτογαλίας θα αποτελέσει τον φωτεινό οδηγό προς τα γήπεδα της πατρίδας του κ. Ρεχάγκελ.


Στο Euro 2004 η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει ομάδες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Τσεχία. Στον δρόμο για την τελική φάση του Μουντιάλ 2006 θα συναντήσει υποδεέστερους αντιπάλους. Στον 2ο όμιλο της προκριματικής φάσης η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις Τουρκία, Δανία, Ουκρανία, Γεωργία, Αλβανία, Καζακστάν και για να προκριθεί απευθείας πρέπει να τερματίσει στην πρώτη θέση.


H Ελλάδα ξεκινά με ταξίδι στην Αλβανία, την οποία θα αντιμετωπίσει στις 4 Σεπτεμβρίου 2004, και τέσσερις ημέρες αργότερα (8/9) υποδέχεται στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» την Τουρκία. Επειτα ταξιδεύει στην Ουκρανία (9/10), υποδέχεται το Καζακστάν (17/11), τη Δανία (9/2/05), ταξιδεύει στη Γεωργία (26/3/05), υποδέχεται την Αλβανία (30/3/05), ταξιδεύει στην Τουρκία (4/6/05), υποδέχεται την Ουκρανία (8/6/2005), ταξιδεύει στο Καζακστάν (7/9/2005), στη Δανία (8/10/2005) και ολοκληρώνει τους αγώνες της υποδεχόμενη τη Γεωργία (12/10/2005).