Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του εφετινού καλοκαιριού είναι αναμφίβολα ο Αθλητισμός και όχι η Τέχνη. Ολα τα βλέμματα τον Αύγουστο θα είναι στραμμένα στους αθλητές, έλληνες και ξένους, που θα διεκδικούν μία θέση στον Ολυμπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε πολιτιστική δραστηριότητα είναι καταδικασμένη στα σκοτάδια της λήθης. Αντιθέτως, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό απειράριθμες παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ κάθε είδους έχουν ήδη δρομολογηθεί διεκδικώντας μια θέση στις καλοκαιρινές περιπλανήσεις μας.


Για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν εκτός συνόρων υπάρχουν εφέτος αρκετοί πόλοι έλξης που απαιτούν μόνο μερικές ώρες στο τιμόνι ή στο καράβι. Κανένας φιλότεχνος κατ’ αρχήν δεν πρέπει να χάσει την έκθεση που διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε από κοντά έργα σημαντικότατων καλλιτεχνών από τον χώρο της γλυπτικής, όπως οι Ροντέν, Μπουρντέλ, Μαγιόλ, Μπρανκούζι, Τζιακομέτι και Χένρι Μουρ. Την Ανδρο επίσης αξίζει να επισκεφθεί κανείς από τις 27 Ιουνίου και μετά για να ανακαλύψει τις επιρροές που δέχθηκε ο Πάμπλο Πικάσο από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, μέσα από την έκθεση «Ο Πικάσο και η Ελλάδα». Στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να μάθουμε τι έγινε «Οταν ο Σαγκάλ έμαθε να πετάει».


Πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων στο Ηρώδειο για τους λάτρεις της καλής ελληνικής μουσικής, αφιερώματα στον Θεοδωράκη, στον Χατζιδάκι, στον Σεφέρη, στον Σαββόπουλο, μουσικά ταξίδια στη Μεσόγειο με τον Νταλάρα και τη Σαβίνα Γιαννάτου. Οσοι επιθυμούν να απολαύσουν τη Μαρινέλλα και τη Χαρούλα Αλεξίου θα χρειαστεί να πεταχτούν ως την Πάτρα. Αν πάλι προτιμούν τους ήχους της όπερας και των μεγάλων φωνών, θα έχουν μοναδική δυνατότητα να χαθούν στα φωνητικά κύματα που εκπέμπει ο Λουτσιάνο Παβαρότι την 1η Ιουνίου στο Ηρώδειο. Πολυαναμενόμενη επίσης η τρίτη συναυλία της Συμφωνικής του Λονδίνου στο Ηρώδειο, την οποία θα διευθύνει με την ιδιότητα του μαέστρου ο θρυλικός Μστισλάβ Ροστροπόβιτς.




Οι αθεράπευτα ρομαντικοί δεν θα αντέξουν να μην επισκεφθούν το Φεστιβάλ Οπερας του Γκλάιντμπερν, όπου με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η νέα παραγωγή του «Μαγικού Αυλού» του Μότσαρτ που θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι με τον Τζόναθαν Λεμαλού στον ρόλο του Παπαγκένο. Στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ επιπλέον θα έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη συναυλιακή παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Προκόφιεφ «Πόλεμος και Ειρήνη», σε μουσική διεύθυνση του διάσημου ρώσου αρχιμουσικού Βαλέρι Γκέργκιεφ.


Επειδή το θεατρικό καλοκαίρι στην Ελλάδα αναμένεται ιδιαίτερα ανιαρό, θα συμβουλεύαμε όσους παθιασμένους θεατρόφιλους έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν ως την Αβινιόν και το περίφημο φεστιβάλ της ή, ακόμη, ως το Εδιμβούργο, όπου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων «Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πολ Κλοντέλ σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πάι και η «Σελεστίνα» του Φερνάντο Ντε Ρόχας με την Κάθριν Χάντε σε σκηνοθεσία Καλίστο Μπιέιτο.


Τέλος, ένα από τα highlights του εφετινού καλοκαιριού θα είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (16-25 Ιουλίου), που γιορτάζει τα δέκα χρόνια ζωής προσκαλώντας μερικούς από τους πλέον αξιόλογους και πρωτοπόρους δημιουργούς του χώρου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.