Ονειρο… θερινής νυκτός κινδυνεύουν να αποδειχθούν οι καλοκαιρινές διακοπές εφέτος για τους περισσότερους Ελληνες μεσαίων εισοδημάτων. Οι υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων λόγω της Ολυμπιάδας, σε συνδυασμό με εκείνες που καταγράφονται στις τιμές του φαγητού, της διασκέδασης και των καθημερινών εξόδων λόγω της ακρίβειας που μαστίζει ούτως η άλλως την ελληνική αγορά, διαμορφώνουν ένα απαγορευτικό τοπίο για τους έλληνες παραθεριστές. Τον χορό (και άλλων) ανατιμήσεων αναμένεται να σύρουν, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, συμπαρασύροντας το γενικότερο κόστος των διακοπών.


Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι για μία εβδομάδα διακοπών σε έναν από τους προορισμούς που παρουσιάζονται στον πίνακα του «Βήματος», για δύο άτομα, το κόστος κυμαίνεται από 1.500 ως 1.900 ευρώ. Ενώ για ένα διήμερο σε κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού, το κόστος υπολογίζεται από 400 ως 500 ευρώ.


Σε πείσμα όλων των ενδείξεων που θέλουν η εφετινή τουριστική κίνηση να παρουσιάζει σοβαρή μείωση, οι έλληνες ξενοδόχοι αποφάσισαν να επιδεινώσουν τα πράγματα εκτινάσσοντας τις τιμές των ξενοδοχείων στα ύψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αττικής όπου καταγράφονται αυξήσεις ως και 500%. Και στους υπόλοιπους προορισμούς όμως οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων είναι πρωτοφανείς. Τη στιγμή που οι φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα απομακρύνουν τους ξένους τουρίστες από τη χώρα μας, τη στιγμή που άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η γειτονική Τουρκία προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές και άριστες υπηρεσίες, οι έλληνες ξενοδόχοι, με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, καταφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού καθιστώντας τη χώρα μη δελεαστική σε ξένους και έλληνες τουρίστες.


«Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί πολύ, με δικαιολογία την Ολυμπιάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Τσόχας, από το Scape Travel. «H αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ήταν αναμενόμενη, λόγω των τιμών του πετρελαίου, αλλά έχει υπερβολικά αυξηθεί και το κόστος της διατροφής και της διασκέδασης στα τουριστικά θέρετρα» τονίζει ο κ. Τσόχας.


Ενας από τους προορισμούς που δέχεται ήδη τον αντίκτυπο όλης αυτής της κατάστασης είναι η Ρόδος. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες του νησιού, οι κρατήσεις από τη Βρετανία – κατ’ εξοχήν «δεξαμενή» τουριστών για τη Ρόδο – έχουν μειωθεί κατά 40%. «Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές της γείτονος Τουρκίας έχουν προσελκύσει μεγάλη μερίδα ευρωπαίων τουριστών που μέχρι πρότινος επέλεγαν την Ελλάδα» εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. B. Μηναΐδης. Οι «απώλειες» από τη Βρετανία ισοσκελίζονται κάπως με τις «αφίξεις» Γερμανών αλλά και Ελλήνων που εφέτος φάνηκαν πιο προνοητικοί σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον προγραμματισμό των διακοπών τους στο Νησί των Ιπποτών. «Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις από Ελληνες – όσοι γνωρίζουν πώς και πότε θα πάρουν άδεια το καλοκαίρι, έχουν οργανώσει τις διακοπές τους» εξηγεί ο κ. Μηναΐδης.


Φαγητό


Εδώ τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου. Σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας το φαγητό κοστίζει ιδιαιτέρως ακριβά. Ακόμη και σε ταβέρνες και εστιατόρια μεσαίου επιπέδου, ένα λιτό γεύμα κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ το άτομο. Την ίδια στιγμή η προσφερόμενη ποιότητα δεν αντιστοιχεί στις υψηλές τιμές. Ετσι, κερδίζει συνεχώς έδαφος η τακτική της επιλογής ξενοδοχείου με ημιδιατροφή. Οσο για τους «καλοφαγάδες» Ελληνες, προκειμένου να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του… οικονομικού, αναγκάζονται να καταργήσουν το ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας.


Μετακίνηση


Σύμφωνα με πληροφορίες ναυτιλιακών πρακτόρων, οι αυξήσεις των τιμών των πλοίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ανέλθουν το λιγότερο σε 10%, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προτίθενται να προχωρήσουν σε αυτές τις αυξήσεις μονομερώς, χωρίς διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα αεροπορικά εισιτήρια για προορισμούς του εσωτερικού διατίθενται ήδη σε τιμές που κάνουν απαγορευτικές τις μετακινήσεις για τους περισσότερους Ελληνες. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι προσφέρουν και θέσεις με χαμηλές τιμές σε όλες σχεδόν τις πτήσεις. Αποσιωπούν όμως το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εν λόγω «φιλικές» προσφορές γίνονται για πτήσεις προγραμματισμένες πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ και κατά συνέπεια μάλλον ταλαιπωρούν παρά διευκολύνουν τον επιβάτη, καθώς και ότι ο αριθμός τους είναι τόσο μικρός που είναι σχεδόν αδύνατον να προλάβει να κάνει κάποιος κράτηση, όσο εγκαίρως και αν τηλεφωνήσει.


Οσον αφορά τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, το κόστος των 30 – 60 ευρώ ημερησίως (ανάλογα με την περιοχή, τη διάρκεια, την εποχή και το μοντέλο του οχήματος), δεν θεωρείται απαγορευτικό μόνο όταν πρόκειται για ολιγοήμερες διακοπές. Στην αντίθετη περίπτωση, η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να στοιχίσει όσο και… η διαμονή!


Διασκέδαση


Αν και διακοπές χωρίς διασκέδαση, τουλάχιστον για τους περισσοτέρους, δεν νοούνται, οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των οινοπνευματωδών ποτών στα τουριστικά θέρετρα αφήνουν τελικά «πικρή» γεύση στους παραθεριστές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα ποτήρι κρασί στοιχίζει τουλάχιστον 5 ευρώ, ενώ για ουίσκι, βότκα, κτλ., η «ταρίφα» φτάνει και ξεπερνάει τα δέκα ευρώ. Αν σε αυτό υπολογίσει κανείς την τιμή εισόδου σε ένα κέντρο διασκέδασης (10-15 ευρώ) και την κακή ποιότητα των ποτών και των προσφερομένων υπηρεσιών, τότε η διασκέδαση γίνεται πονοκέφαλος πιο δυνατός και από του… «hangover».


Ευκαιρίες


Παρά όμως το απογοητευτικό «τοπίο» του εφετινού καλοκαιριού, μπορεί κάποιος να βρει «ευκαιρίες», αρκεί να τις αναζητήσει με προσοχή, αφού ακόμη και στον ίδιο προορισμό οι τιμές για τη διαμονή αλλά και για τη διατροφή μπορεί να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις. «Για ένα 4ήμερο, μπορεί η διαφορά στο τελικό κόστος των διακοπών να ανέλθει σε 300 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Τσόχας. Ετσι καλό είναι να ελέγχουν οι παραθεριστές τα πακέτα προσφορών των τουριστικών γραφείων, ενώ ο έγκαιρος προγραμματισμός αποδεικνύεται τελικά η καλύτερη ίσως λύση για καλές και φθηνές διακοπές.