» Εγγυόμαστε την ασφάλεια της ενωμένης Κύπρου «


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ.


Στη μοναδική εδώ και καιρό συνέντευξή του προς ελληνική εφημερίδα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κόλιν Πάουελ ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής», εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου στην Κύπρο για την αποδοχή ή όχι του Σχεδίου Αναν. Ο κ. Πάουελ εξηγεί γιατί το Σχέδιο που έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο είναι μια μοναδική και ίσως η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος και για την είσοδο μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου. Ταυτόχρονα παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις έμμεσες απειλές συνεργατών του για δυσμενείς επιπτώσεις στους Ελληνοκυπρίους στην περίπτωση που θα ψηφίσουν «Οχι» ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ψηφίσει «Ναι».


Σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί το Σχέδιο Αναν είναι καλό για όλους τους Κυπρίους, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει: «Οι παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια στιγμή για τολμηρές και ιστορικές αποφάσεις, κάτι το οποίο θα κάνουν οι Κύπριοι όταν θα ψηφίσουν για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το Σχέδιο του ΟΗΕ, στις 24 Απριλίου. H διεθνής κοινότητα έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ειρήνευση στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση όπου κερδίζουν όλοι και ζητείται μια απόφαση. Οι ψηφοφόροι έχουν μία απλή επιλογή: Μεταξύ αυτής της λύσης ή καμιάς λύσης. Μεταξύ ειρήνης και συνεργασίας μέσα στην Ευρώπη ή συνέχισης της διχοτόμησης στο νησί».


Ο κ. Πάουελ σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον «επιθυμεί όλοι οι Κύπριοι να καταλάβουν πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες τους, ιδιαιτέρως όσον αφορά την ασφάλειά τους και το αν η λύση θα εφαρμοστεί πραγματικά και θα δουλέψει στην ουσία. Θα πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε πλήρως, απολύτως δεσμευμένοι στην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της λύσης του ΟΗΕ. Ούτε εμείς ούτε η EE ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αφήσουμε καμία πλευρά να υπαναχωρήσει χωρίς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας. Δεν επιθυμούμε και δεν θα υπάρξει επιστροφή στα βίαια γεγονότα του 1974 ή του 1967 ή του 1963».


Ο κ. Πάουελ προχώρησε και σε περαιτέρω σχολιασμό του Σχεδίου αναφέροντας ότι «όλοι πήραν κάτι με την τελική λύση. Κανένας δεν πήρε ό,τι ακριβώς ήθελε, αλλά όλοι πήραν σημαντικά πράγματα από αυτά που ήθελαν. Οπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αναν, τα βασικά συμφέροντα και των δύο πλευρών στο νησί έχουν ικανοποιηθεί. Για παράδειγμα, πάνω από 120.000 Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν στις εστίες τους και όλοι οι Ελληνοκύπριοι εξασφαλίζουν την επιστροφή τουλάχιστον μέρους της περιουσίας τους. Ο ΟΗΕ θα διαχειριστεί την επιστροφή εδαφών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα και η νέα Κύπρος θα λειτουργεί ως πλήρες μέλος της EE. Τα ξένα στρατεύματα θα μειωθούν σε συμβολικά επίπεδα. Οι Τουρκοκύπριοι θα βγουν από την απομόνωσή τους και θα ενταχθούν στην EE. H ταυτότητά τους, η ασφάλειά τους και η πολιτική τους ισότητα προστατεύεται».


Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τη διεθνή υποστήριξη του Σχεδίου Αναν. «Ο επικεφαλής της USAID κ. Νάτσιος δεσμεύθηκε για 400 εκατ. δολάρια στη Συνδιάσκεψη των Δωρητών στις Βρυξέλλες. Ο διοργανωτής της Συνδιάσκεψης, ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Φερχόιγκεν, είπε ότι η Συνδιάσκεψη απέδειξε πως η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη για την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο είπαν ότι επιθυμούν λύση. H Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση του ΟΗΕ, όπως φάνηκε από την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή. Υπάρχουν ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες που μιλούν για επιτυχία, μερικοί με μεγάλο πάθος για την υποστήριξη του Σχεδίου. Τριάντα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν υπέρ στις 14 Απριλίου και μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Τουρκοκυπρίων θα ψηφίσουν «Ναι». Να υποστηρίζεις το «Οχι» είναι πολύ μοναχική θέση».


Σε ερώτηση του «Βήματος» για την αρνητική ατμόσφαιρα έναντι του Σχεδίου η οποία έχει διαμορφωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά και για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ποσοστά άνω του 70% υπέρ του «Οχι» ο κ. Πάουελ παρατήρησε: «Θα ήθελα να σημειώσω και πάλι το γεγονός ότι τώρα ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες μιλούν δυναμικά και με επιχειρήματα υπέρ της λύσης. Ο ΔηΣυ αποφάσισε με τεράστια πλειοψηφία υπέρ του «Ναι» στις 24 Απριλίου. Αυτή είναι μια τολμηρή απόφαση και επίδειξη ηγετικής ικανότητας σε μια ιστορική στιγμή, την οποία εκτιμούμε ιδιαιτέρως. Αν εξετάσετε τις ομιλίες και άλλων πολιτικών ηγετών τις τελευταίες ημέρες, τότε θα δείτε ότι υπάρχει υποστήριξη για τη λύση του ΟΗΕ».


Ο κ. Πάουελ σχολίασε και τη θέση που πήρε ο έλληνας Πρωθυπουργός. «Ο κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος όταν είπε ότι στο πλαίσιο της EE η λύση έχει περισσότερα θετικά από αρνητικά».


Σαφής ήταν και στο ερώτημα για την πιθανότητα αναβολής του δημοψηφίσματος. «Δεν πιστεύουμε» είπε «ότι η αναβολή των δημοψηφισμάτων είναι δυνατή. Δίνουμε έμφαση σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα τώρα, ακολουθούμενο από μια επιτυχή και άμεση εφαρμογή. Οι Κύπριοι περίμεναν πάνω από 30 χρόνια για λύση. Δεν κερδίζουν τίποτε με το να περιμένουν άλλη μία ημέρα».


Ο κ. Πάουελ πήρε αποστάσεις από δηλώσεις συνεργατών του για πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους και τις επιπτώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας: «Τώρα είμαστε προσανατολισμένοι στο να πείσουμε και τις δύο πλευρές πως είναι προς το συμφέρον τους να ψηφίσουν «Ναι». Είναι πρόωρο να προχωρούμε σε υποθέσεις για το τι θα κάνουμε αν κάποια πλευρά δεν ψηφίσει «Ναι». Τώρα ενθαρρύνουμε δυναμικά τον κυπριακό λαό να σκεφθεί τι θέλει για τον εαυτό του και για τα παιδιά του. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να στρέψουν τα μάτια τους προς ένα όραμα μιας Κύπρου του 21ου αιώνα. Μιας επανενωμένης, ευημερούσας χώρας-μέλους της EE η οποία βάζει πίσω το παρελθόν και τους φόβους. Ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Είναι η μοναδική λύση που έχουμε».