Υπάρχει ένα «χτύπημα» της 17N τους δράστες του οποίου οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές εξακολουθούν να αγνοούν. Πρόκειται για τη δολοφονία του Τζορτζ Τσάντες, για την οποία δεν έγινε δυνατόν να καταγραφούν στοιχεία ούτε στο πλαίσιο της προανάκρισης ούτε στο πλαίσιο της δίκης που ακολούθησε. Ηταν η πρώτη επίθεση της 17N με δίκυκλο και πιθανότατα, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι με καλή γνώση της ιστορίας της οργάνωσης, η πρώτη στην οποία πήραν μέρος μέλη της «δεύτερης γενιάς». Το ότι η επίθεση αφορούσε έναν ακόμη ένστολο που εργαζόταν για την αμερικανική κυβέρνηση μετά τον Ρίτσαρντ Γουέλς, για τον οποίο το δικαστήριο του Κορυδαλλού, για άλλους λόγους, δεν μπόρεσε να «αποδώσει δικαιοσύνη» έτσι όπως την εννοούν οι Αμερικανοί, καθιστά απλώς το πρόβλημα πιο πολύπλοκο για την ελληνική κυβέρνηση.


Ακόμη και μετά τη δίκη δεν στάθηκε δυνατόν οι διωκτικές αρχές να απαντήσουν με επάρκεια σε ορισμένα από τα κεντρικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία της οργάνωσης στη διάρκεια της «μετάβασης» από την πρώτη στη δεύτερη γενιά:


– Πότε και από ποιον εντάχθηκαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Πάτροκλος Τσελέντης στην οργάνωση 17N; Στο ερώτημα αυτό δεν απάντησαν οι δύο τόσο διαφορετικοί κατηγορούμενοι, εκτιμά αξιωματούχος ο οποίος γνωρίζει την πορεία των ερευνών, που θα μπορούσαν να «φωτίσουν» με την απάντησή τους τη σχέση της οργάνωσης στην οποία εντάχθηκαν με άλλες οργανώσεις του «χώρου» στην κρίσιμη τριετία και ιδιαίτερα με την ομάδα του Χρήστου Τσουτσουβή.


Από τις προανακριτικές καταθέσεις των Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Τσουτσουβής έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο αδελφών στον «χώρο του ένοπλου». Από τις συζητήσεις που είχαν επίσης προανακριτικοί υπάλληλοι με ορισμένα μέλη της «δεύτερης γενιάς» της οργάνωσης το καλοκαίρι του 2002 προκύπτει ότι ορισμένα από αυτά δραστηριοποιούνταν με την ομάδα Τσουτσουβή πριν από την περίοδο «δοκιμασίας» τους στο πλαίσιο της ένταξής τους στη 17N.


H περίοδος αυτή θεωρείται κρίσιμη: είναι η εποχή που η 17N πραγματοποιεί «ποιοτικό άλμα» με την ιδεολογική αποδοχή των ληστειών και τη στρατολόγηση μελών από τον χώρο των παραβατικών και των ποινικών.


Κάποια στοιχεία που αφορούν την περίοδο αυτή «άντλησαν» οι Αρχές και από τις συζητήσεις τους με πρώην μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα και της ομάδας Τσουτσουβή. Τώρα ελπίζουν ότι με την υπόσχεση «μειωμένων ποινών» ορισμένοι από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17N θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαλεύκανση της δράσης άλλων οργανώσεων και ιδιαίτερα του ΕΛΑ και της «1ης Μάη».


Στην κατεύθυνση αυτή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα έρευνες για πρόσωπα που γνώριζαν για τις σχέσεις των διαφορετικών εκφράσεων του «ένοπλου κόμματος». Για τις δραστηριότητες αυτές ο εισαγγελέας αρμόδιος για την τρομοκρατία κ. Γιάννης Διώτης ενημέρωσε τον κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο σε επίσκεψή του πριν από 10 ημέρες στο γραφείο του τελευταίου.


Νέες έρευνες των Αμερικανών


Την ώρα που οι ελληνικές αρχές δείχνουν ενδιαφέρον για την άγνωστη περίοδο της 17N, στην προσπάθειά τους να αποδώσουν κατηγορίες για συγκεκριμένες πράξεις σε τέσσερις πολίτες που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη του ΕΛΑ (μόνο ο κ. Χρ. Τσιγαρίδας το έχει αποδεχθεί), οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να «φωτίσουν» για δικούς τους λόγους την πρώτη περίοδο δράσης της οργάνωσης.


Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν κρύβουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες από την απόφαση για την αθώωση του Γιάννη Σερίφη, για τον οποίο θεωρούν, με βάση την προανακριτική απολογία του Παύλου Σερίφη, ότι συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς τον Δεκέμβριο του 1975.


Το ζήτημα δεν απετέλεσε αντικείμενο της δίκης του Κορυδαλλού καθώς η δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν θέλουν να επιτρέψουν να μείνει χωρίς τιμωρία η δολοφονία τόσο του Γουέλς όσο και του Τσάντες, ξεκίνησαν προτού ακόμη ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου δικές τους έρευνες για τον «κύκλο των ανθρώπων» που συνέστησαν τον ιδρυτικό πυρήνα της οργάνωσης. Προσωπικότητες της αντιδικτατορικής πάλης «ενοχλήθηκαν» την περασμένη εβδομάδα. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση αυτή των Αμερικανών και είχαν επισημάνει προς την αμερικανική πλευρά ότι τέτοιες «προσεγγίσεις» προτού ακόμη ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν αντιπαραγωγικές, εν όψει μάλιστα του ρόλου τον οποίο παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ομάδα των επτά χωρών που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.