Ναρκανάλυση, η: Αποτελεί τον πλέον πρόσφατο ισχυρισμό του κατηγορουμένου Σάββα Ξηρού, σχετικά με τον τρόπο λήψης των προανακριτικών του καταθέσεων στον «Ευαγγελισμό» (22/10).


Νομιστεράκια, τα: Σύμφωνα με το «αντιλεξικό» της 17N, ο όρος αυτός χρησιμοποιείτο από τα μέλη της οργάνωσης αντί του όρου «αμερικανοί στρατιώτες».


Νόμος (αλλά και νομική επιστήμη, νομικά επιχειρήματα, νομολογία): Οπως είναι φυσικό σε μια διαδικασία σαν και αυτή της δίκης της 17N, κυριάρχησαν οι παραπάνω λέξεις, καθώς και άλλες παρεμφερείς. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου συχνά επανέλαβε τη φράση: «Εμείς έχουμε μόνο τον νόμο στα χέρια μας και με αυτόν δικάζουμε». Ο συνήγορος υπεράσπισης I. Μυλωνάς πολλές φορές διαμαρτυρήθηκε ότι ο πρόεδρος τον διακόπτει «κάθε φορά που αναπτύσσει νομικά επιχειρήματα». Μεγάλο τμήμα των αγορεύσεων κατέλαβε η ανάπτυξη νομικών ισχυρισμών με κορυφαία την ανάπτυξη επιχειρημάτων γύρω από το άρθρο 211A ΠΚ που αναφέρει ότι «μόνη η ομολογία συγκατηγορουμένου δεν αρκεί για την καταδίκη άλλου συγκατηγορουμένου».


Ντομιέ (Ονορέ): Γάλλος γελοιογράφος που γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1808 και πέθανε το 1879. Μια από τις σειρές που τον έχουν κάνει γνωστό είναι «Οι άνθρωποι της Δικαιοσύνης», καρικατούρες που διακωμωδούν τους δικηγόρους και τους δικαστές! Κάποια σκίτσα του θύμισαν στον Γιωτόπουλο συνηγόρους πολιτικής αγωγής. Ξ


Ξυλοδαρμός, ο: Το ξυλοκόπημα, μαστίγωμα, δάρσιμο. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος ισχυρίστηκε ότι υπέστη «άγριο ξυλοδαρμό», προκειμένου να ομολογήσει όσα φέρεται να ομολόγησε στην προανακριτική του απολογία. Τον ισχυρισμό του επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Ξηρός, λέγοντας ότι τον άκουγε «να βογκά από το διπλανό κελί και να φωνάζει δυνατά «ωχ, μάνα μου»», όπως επίσης και ο Χριστόδουλος Ξηρός που ανέφερε ότι ο Τζωρτζάτος «έφαγε το ξύλο της αρκούδας» (20/6). Επίσης ο Γιάννης Σερίφης ανέφερε στο δικαστήριο ότι όταν προφυλακίστηκε ο ίδιος, τον Οκτώβριο του 2002, ο Τζωρτζάτος έφερε ακόμη στο σώμα του τα σημάδια του ~ού. H σύντροφός του Βασιλική Τζοβλά πάντως όταν ερωτήθηκε σχετικά είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημάδι ήταν. Εδινε την εντύπωση εκζέματος» (20/6). Ο Τζωρτζάτος φέρεται να αναγνώρισε κάποιον από τους φερόμενους ως βασανιστές του μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και έχει καταθέσει μήνυση. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του και επέτρεψε τη χρήση της προανακριτικής και της ανακριτικής του απολογίας. Ενας από τους λόγους της απόρριψης είναι ότι ο Τζωρτζάτος επιβεβαίωσε πλήρως το περιεχόμενο της προανακριτικής του ομολογίας και στη διαδικασία της τακτικής ανάκρισης, όπου παρίστατο και ο συνήγορός του. Επίσης κατά την είσοδο στον Κορυδαλλό δεν ανέφερε τίποτε περί ξυλοδαρμού στους γιατρούς του. Ο


Ομολογία, η: Προφορική ή γραπτή παραδοχή πράξεων ή λόγων, παραδοχή ενοχής. Δώδεκα από τους κατηγορουμένους ομολόγησαν, κατά την προανάκριση και την ανάκριση, τη συμμετοχή τους στη 17N, αλλά οι επτά από αυτούς ανακάλεσαν στο δικαστήριο τις ομολογίες τους (ολικώς ή μερικώς). Μεγάλο διάστημα της διαδικασίας αναλώθηκε στο κατά πόσον πρέπει το δικαστήριο να επιτρέψει τη χρήση των προανακριτικών και των ανακριτικών απολογιών όσων από τους κατηγορουμένους θέλησαν να ανακαλέσουν τις ~ες που είχαν δώσει κατά το στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης. Υποστηρίχθηκε από τους κατηγορουμένους και από τους συνηγόρους τους ότι αυτές δεν αποτελούν νόμιμο αποδεικτικό μέσον είτε γιατί ήταν προϊόν βασανιστηρίων (Τζωρτζάτος) είτε προϊόν ψυχολογικής βίας (Καρατσώλης, Π. Σερίφης) είτε αποτέλεσμα ναρκανάλυσης ή και άλλων φαρμάκων (αδελφοί Ξηροί). Το δικαστήριο απέρριψε τις σχετικές ενστάσεις και επέτρεψε τη χρησιμοποίηση των απολογιών αυτών.


Οτσαλάν (Αμπντουλάχ): Ηγέτης Κούρδων που γεννήθηκε το 1948 και σήμερα βρίσκεται στις φυλακές Ιμραλί της Τουρκίας, καταδικασμένος εις θάνατον ως «τρομοκράτης». Παρομοίωσε τον εαυτό του με αυτόν ο Σάββας Ξηρός, γιατί υποστηρίζει ότι χορήγησαν και στους δύο το παραισθησιογόνο Αλοπερντίν. Τη σύλληψή του από τους Τούρκους επικαλείται ο Κουφοντίνας για να αποδείξει την ανεπάρκεια των ελλήνων πολιτικών: «Είδαμε τους πολιτικούς, άλλος λιγότερο και πιο διακριτικά, άλλος περισσότερο και πιο κυνικά, να τηρούν (…) τη στάση του ραγιαδισμού και της υποτέλειας που στοίχισε στη χώρα την κυπριακή τραγωδία, τις βάσεις που αποχωρούν αναβαθμιζόμενες, την ετεροδικία, το ευχαριστώ για τα Ιμια, την κατάργηση του ασύλου για τον ικέτη Οτσαλάν, την παράδοση των νέων Ακροναυπλιωτών στα νέα Νταχάου αύριο, την επερχόμενη τραγωδία στο Αιγαίο» (25/7).