Γαλλία, η: Ευρωπαϊκή χώρα, όπου έγινε η εξέγερση του Μάη του ’68 που επηρέασε την ιδεολογία ορισμένων κατηγορουμένων. Ο μάρτυρας Γιώργος Καραμπελιάς γνωρίζει από εκεί τον Ψαραδέλλη και τον Γιωτόπουλο (12/6). Ο Γιωτόπουλος καθ’ όλη τη διάρκεια της αγόρευσης του εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου (10/9) μελετούσε Μαθηματικά στη γαλλική γλώσσα, διότι, όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο της ~ς διά αλληλογραφίας (μάλιστα ισχυρίζεται ότι οι επιδόσεις του είναι τόσο καλές που η καθηγήτριά του τον πρότεινε για διδακτορικό, παρ’ όλο που απαιτείται να έχει ήδη πτυχίο). Ο Γιωτόπουλος αποκάλυψε στην απολογία του: «Γύρω στο ’65 προσχώρησα στην ΕΔΑ, ενώ ήμουν εργαζόμενος φοιτητής στο Παρίσι. Υπήρξα αντιπρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι ΕΠΕΣ». Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης ισχυρίστηκε ότι «τον Γιωτόπουλο ούτε τον ήξερα ούτε είχα ακούσει το όνομά του στη Γαλλία» και, αναφορικά με τη δική του εμπλοκή, είπε στην απολογία του: «Τους ταίριαζα και ηλικιακά, είχα πάει και στη Γαλλία, μόνο που τους τα χάλασε ότι δεν ξέρω γαλλικά» (20/8). H Βασιλική Τζότζολα, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Αθανασιάδη, υποστήριξε: «ο Γιωτόπουλος είναι κακέκτυπο των αρχαγγέλων του τρόμου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης» (17/9) (βλ. και Μπεζανσόν).


Γιάφκα, η: Καταφύγιο όπου πραγματοποιούνταν μυστικές συναντήσεις μελών της οργάνωσης και φυλασσόταν μέρος του οπλισμού της. H αστυνομική προανάκριση αποκάλυψε δύο τέτοιες (αυτή της οδού Πάτμου και αυτή της οδού Δαμάρεως, βλ. σχετικά λήμματα). H πλειονότητα των πειστηρίων εις βάρος των κατηγορουμένων εντοπίζεται σε αυτές (βλ. και πειστήρια). Ο Σωτήρης Κονδύλης ανέφερε ότι γνώριζε πως η οργάνωση διατηρούσε διάφορα διαμερίσματα, τα οποία όμως δεν είχε επισκεφθεί ποτέ (29/8). Ο Κώστας Τέλιος ανέφερε ότι είχε νοικιάσει για λογαριασμό της οργάνωσης σπίτι που λειτουργούσε ως ~ στη Θεσσαλονίκη, όπου η 17N είχε μεταφέρει τις ρουκέτες που έκλεψε από το Συκούριο (27/8). Ο Διονύσης Γεωργιάδης, που φέρεται να ενοικίασε τη ~ της Δαμάρεως για λογαριασμό του Σάββα Ξηρού, ανέφερε προανακριτικά ότι κάποια στιγμή που επισκέφθηκε τη ~ αυτή είδε τον Κουφοντίνα να χειρίζεται έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ανέφερε επίσης ότι είδε την προκήρυξη της οργάνωσης για την εκτέλεση του Γουέλς και τότε ο Σάββας Ξηρός τού είπε «δεν μιλάμε γι’ αυτά».


Γόβα, η: Είδος γυναικείου παπουτσιού με ψηλό τακούνι. H υπαστυνόμος Νίκη Βεργή, μάρτυρας κατηγορίας, φορούσε ψηλοτάκουνη ~ έξι πόντων με αποτέλεσμα να νομίζει ότι οι Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος (που αναγνώρισε ως δράστες της κλοπής των όπλων στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα το 1988) ήταν πιο κοντοί (6/5).


Γραφολόγος, ο: Ειδικός που χρησιμοποιείται για να πιστοποιήσει τη γνησιότητα της ιδιόχειρης γραφής. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Γραφολογίας της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννης Μακρής, ο οποίος εμφανίστηκε 100% σίγουρος για το ιδιόχειρο της γραφής του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στις σημειώσεις που βρέθηκαν στο σχέδιο της προκήρυξης για τη δολοφονία Περατικού (5/6). Δ


Δαμάρεως: Οδός στο Παγκράτι, στον αριθμό 73 της οποίας βρέθηκε η δεύτερη γιάφκα της 17N. Ο οπλισμός της 17N που βρέθηκε εκεί θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων στο μουσείο για τη 17N που ενδεχομένως να ιδρύσουν οι αστυνομικές αρχές.


Δειλός, ο: Ο κατεχόμενος από δέος και έλλειψη θάρρους, ο φοβητσιάρης. Με αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό χαρακτήρισαν τους κατηγορούμενους μάρτυρες της πολιτικής αγωγής. «Τους θεωρώ απίστευτα δειλούς, τόσο πολύ δειλούς και τόσο χαμηλής ποιότητας ανθρώπους, που νιώθω την ανάγκη να το καταθέσω στο δικαστήριό σας» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη (1/4). «H δολοφονία του ήταν μια ανόητη πράξη δειλίας που εκτελέστηκε από δειλούς» είπε η κόρη του Ρόναλντ Στιούαρτ (4/4). Ανάλογα υποστήριξε και ο γιος του Βρανόπουλου (12/4). «Είναι δειλοί. Ισχυρίζονται ότι είναι περήφανα μέλη της οργανώσεως 17N, αλλά κρύβονται πίσω απ’ αυτόν τον μανδύα» κατέθεσε για τους κατηγορουμένους η Στέφανι Τσάντες, κόρη του δολοφονημένου από τη 17N Τζορτζ Τσάντες, που είναι και η εισαγγελέας της Πολιτείας του Ντελαγουεάρ (16/5). «Οι γνήσιοι τρομοκράτες δεν είναι δειλοί και δεν λένε ψέματα για να αποκτήσουν ωφελήματα. Και οι πιο πολλοί από δω είναι δειλοί. Μόνο τρεις από τους κυρίους (σ.σ.: Κουφοντίνας, Σ. Ξηρός, Τσελέντης) δικαιούνται την ονομασία του τρομοκράτη» υποστήριξε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξανδρος Κατσαντώνης (24/9). Κατά τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Αλέξανδρο Λυκουρέζο, οι κατηγορούμενοι «είναι δειλοί, δειλοί πλιατσικολόγοι. Είστε δειλός, κύριε Γιωτόπουλε, γιατί ως αρχηγός δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη. Δεν είχε την τόλμη να παίξει τον ρόλο του αρχηγού, αλλά οχυρώθηκε πίσω από τη θεωρία της σκευωρίας (…). Είναι ένα μόρφωμα, μια συμμορία δειλών πλιατσικολόγων, μια συμμορία ατομικής τρομοκρατίας. Και, ως γνωστόν, η ατομική τρομοκρατία είναι το έσχατο καταφύγιο των αποτυχημένων της ιστορίας, της κοινωνίας και της πολιτικής» (24/9). Κατά την Ελίζα Βόζεμπεργκ, επίσης συνήγορο πολιτικής αγωγής, ο Γιωτόπουλος είναι «δειλός, ψοφοδεής» που «τους άδειασε, τους άφησε εκτεθειμένους κι άρχισε ο ένας μετά τον άλλον να εξιστορούν».


Δημοκρατία, η: Πολίτευμα λαϊκής κυριαρχίας, όπου ο λαός κυβερνά με αιρετούς αντιπροσώπους του. Αποτέλεσε από τις πιο δημοφιλείς λέξεις στη δίκη. Στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε το 1974 με την πτώση της χούντας. Τη στιγμή αυτή θυμήθηκε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης: «Κάποια στιγμή ξαναγυρίζει η δημοκρατία στην Ελλάδα. Εγώ μάλιστα ήμουν και με «στολή» όταν το υποδέχθηκα αυτό το πράγμα. Με είχαν επιστρατεύσει για την πατρίδα μου και είδαμε ότι οι Ελληνες πανηγύριζαν ότι γύρισε η δημοκρατία» (4/9). Ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου ανέφερε πολλές φορές ότι «έριξαν (σ.σ.: οι κατηγορούμενοι) βαριά τη σκιά τους πάνω στην καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Κάθε επίθεσή τους ήταν ενάντια στο πολίτευμα το δημοκρατικό» (9/9) και «η δημοκρατία δεν έχει 45άρια, αλλά δικαστές» (25/7) είπε. Από την πλευρά της έδρας, αλλά και της πολιτικής αγωγής υπήρξε το μάλλον ρητορικό ερώτημα αν μπορεί κανείς να προβαίνει σε βίαιες ενέργειες σαν αυτές της 17N σε καιρό ~ς, θεωρώντας ότι η πολιτική βία μπορεί να έχει νομιμοποίηση μόνο σε καιρό δικτατορίας (βλ. και βία). H 17N έκανε αναφορά σε κρίση εκπροσώπησης της αντιπροσωπευτικής ~ς. Ο κατηγορούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας στην απολογία του περιέγραψε την άποψή του για τη σημερινή ~: «Να πούμε για τις μίζες των δισεκατομμυρίων στους εξοπλισμούς; Το διαρκές έγκλημα των δημοσίων έργων; Τα MME των βαρόνων εργολάβων; Τη νέα μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας, των αρπακτικών, της ρεμούλας και της απάτης; Για πόσα χρόνια θα την πληρώνουμε μετά το 2004; Για το υποβαθμισμένο Κοινοβούλιο που νομοθετεί κατά παραγγελία, όπως διαβάσαμε πρόσφατα και στον Κουταλίδη και όπως το βλέπουμε όλοι; Για μια αδύνατη κυβέρνηση που άγεται και φέρεται σύμφωνα με τις διαθέσεις των ισχυρών; Ποια δημοκρατία;» (24/7). Ο καθηγητής Τάκης Φωτόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν στόχο τη «δημιουργία ενός άλλου συστήματος. Ηθελαν να οδηγηθούμε σε μια εκσυγχρονισμένη δημοκρατία» (18/6).


Δημοσιογράφοι, οι: Οι λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε όσους είχαν προμηθευθεί τις ειδικές διαπιστεύσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Τύπου. Κατά τον πρόεδρο Μιχάλη Μαργαρίτη, «ο Τύπος έχει μια αποστολή στη δημοκρατία που δεν μπορούμε εμείς να την περιορίσουμε (…). Προτιμούμε το μαντρόσκυλο να μας δαγκώνει και καμιά φορά, παρά να το φιμώσουμε. Αν το φιμώσουμε δεν υπάρχει δημοκρατία» (7/4). Κατά τον κατηγορούμενο Πάτροκλο Τσελέντη, ο Τύπος «δυστυχώς δεν σέβεται τίποτα (…). Εχω πρόβλημα όταν δημοσιεύει ο Τύπος, σήμερα με έχει πρωτοσέλιδο, αλλά όσο μου κόστισε η δημοσίευση της διαθήκης μου δεν μου κόστισε τίποτε άλλο. Δεν έδινε και τίποτε ουσιαστικό, ήταν κάτι προσωπικό, δικό μου» (5/8).


Δίδυμοι Πύργοι, οι: Βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη και αποτέλεσαν τον στόχο τρομοκρατικής επίθεσης την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Σε αυτούς είχε κάνει βόλτα και ο πρόεδρος του δικαστηρίου (δήλωση 16/5).


Δικαστήριο, το: Ο χώρος όπου διεξάγεται δίκη. Το πρωτοβάθμιο ~ που εκδικάζει την υπόθεση της 17N είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, το οποίο συνεδρίασε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Στη σύνθεσή του συμμετείχαν τρεις τακτικοί δικαστές, τρεις αναπληρωματικοί, ένας τακτικός εισαγγελέας και ένας αναπληρωματικός. Πρόεδρος κληρώθηκε ο πρόεδρος Εφετών Μιχάλης Μαργαρίτης και τακτικά μέλη οι εφέτες Νίκος Ζαΐρης (στη διάρκεια της δίκης «έχασε» δύο δικά του πρόσωπα, τη μητέρα του και τον αδελφό του) και Βασίλειος Κουρκάκης. Αναπληρωτής πρόεδρος κληρώθηκε ο Χρήστος Γεωργαντόπουλος, ο οποίος στη διάρκεια της δίκης προήχθη με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σε αρεοπαγίτη. Αναπληρωματικά μέλη της σύνθεσης του ~ου κληρώθηκαν οι εφέτες Ιωάννης Σίδερης και Χαράλαμπος Παπαηλιού (αποχώρησε τον Ιούνιο από τη δίκη λόγω υπέρτασης, βλ. και ασθενοφόρο). Τακτικός εισαγγελέας κληρώθηκε ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος στη διάρκεια της δίκης προήχθη με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο Γιωτόπουλος τον χαρακτήρισε «απομεινάρι μιας Ελλάδας που έχει παρέλθει εδώ και 30 χρόνια» (4/9). Αναπληρωτής εισαγγελέας κληρώθηκε ο Βασίλης Μαρκής, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων.


Δίκη, η: H εκδίκαση υποθέσεως στο δικαστήριο. H ~ της 17N άρχισε στις 3 Μαρτίου 2003. Πραγματοποιήθηκαν 162 συνεδριάσεις και συνολικά 972 ώρες συνεδριάσεων. H απόφασή της έχει προσδιοριστεί για να εκδοθεί τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου (βλ. και απόφαση). «Εδώ δεν είναι η δίκη του Ντρέιφους που νομίζουν οι Γάλλοι. Εδώ είναι μια δίκη σε μια δημοκρατία. Αν δεν το καταλαβαίνουν, δικό τους πρόβλημα» σχολίασε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης. Παράλληλα με αυτήν, διεξήχθη και μία ~ στα μίντια, στην οποία δεν θέλει να συμμετάσχει ο Γιωτόπουλος (5/6).


Δικηγόροι, οι: Οι νομικοί επιστήμονες που υπερασπίζονται στο δικαστήριο τα συμφέροντα των πελατών τους. Στη δίκη της 17N συμμετείχαν 31 ~ υπεράσπισης που χρειάστηκαν 32 ημέρες για τις αγορεύσεις τους και 38 ~ πολιτικής αγωγής που χρειάστηκαν 10 ημέρες για τις αγορεύσεις τους. Ο Κώστας Χρυσικόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, έδωσε συγχαρητήρια στη συνήγορο πολιτικής αγωγής της οικογένειας Μπακογιάννη Ολγα Τσόλκα για την τεκμηριωμένη αγόρευσή της (19/9), ενώ την προηγούμενη ημέρα συγκίνηση προκάλεσε η αγόρευση της Δέσποινας Ανδρουλιδάκη (ήταν η πρώτη αγόρευση στη δικηγορική καριέρα της και αναφερόταν στη δολοφονία του πατέρα της).


Δουλειά, η: H εργασία. Σύμφωνα με το «αντιλεξικό» της 17N, ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης αντί του όρου «ενέργεια» ή «χτύπημα». Συναντάται συχνά στα τρία τετράδια που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και αποτελούν το αποκαλούμενο «Ταμείο της 17N», το οποίο δημοσιεύθηκε πλήρως και αποκλειστικά στο «Βήμα» (βλ. και ταμείο).


Δοχεία, τα: Σκεύη για ποικίλες χρήσεις και κυρίως για τη φύλαξη ρευστών ουσιών. H θεωρία των συγκοινωνούντων ~ων σημαίνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. H έκφραση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την πιθανή σχέση της 17N με τον ΕΛΑ, ή άλλες εγχώριες οργανώσεις. Στην απολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός ανέφερε: «Στη 17N με στρατολόγησε η Αντιτρομοκρατική στις 16.7.2002 γιατί με χρειαζόταν για να οργανώσει τα σενάριά της περί συγκοινωνούντων δοχείων, εξ ου και οι Λεσπέρογλου, Αδηλίνης, Σερίφης, και να στηρίξει την πεποίθησή της περί οργανώσεων συγγενών που δικαιολογούσαν μεταξύ άλλων, κατά τη γνώμη τους, την επί τόσα χρόνια απραξία τους» (30/7).


DNA: Το γενετικό υλικό. Χρησιμοποιείται ως από τα πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή ενός κατηγορουμένου. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αμφισβητώντας την παρουσία του στα κρησφύγετα της 17N, σχολίασε στην απολογία του: «αν ήμουν πραγματικά αυτός που έλεγαν, θα έπρεπε να περνάω ώρες ολόκληρες σε αυτά τα κρησφύγετα συντάσσοντας προκηρύξεις, σχεδιάζοντας επιθέσεις, συζητώντας, αποφασίζοντας κτλ., και κατά συνέπεια θα έπρεπε να έχει βρεθεί πολλαπλό δείγμα DNA τόσο σιέλου όσο και από τα μαλλιά μου». Κατά την άποψή του: «είναι πιθανότερο να βρεθεί DNA που δεν μπορείς να αποτρέψεις, από το να βρεθεί δακτυλικό αποτύπωμα που αποτρέπεται εύκολα, π.χ. με γάντια…» (4/9).