Από σήμερα Ελευσίνα – Σπάτα σε 40 λεπτά. H Αττική οδός ενώνει πλέον την Αττική από άκρη σε άκρη, δηλαδή από την Ελευσίνα ως το Διεθνές Αεροδρόμιο Σπάτων, απόσταση που θα καλύπτεται πλέον από τα αυτοκίνητα χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα φανάρι. H διαδρομή των περίπου 52 χλμ. θα διανύεται με την καταβολή ενός και μόνο αντιτίμου διοδίων και ως εκ τούτου αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση της τιμής στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ που είναι σήμερα για τα IX αυτοκίνητα, ενώ από την άνοιξη του 2004, οπότε θα δοθεί στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα της Αττικής οδού, μήκους περίπου 3 χλμ., στον κόμβο της Δουκίσσης Πλακεντίας, η τιμή των διοδίων αναμένεται να φθάσει στα 3 ευρώ.


Σήμερα παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και τα τελευταία 23 χιλιόμετρα της Αττικής οδού που περιλαμβάνουν επτά ανισόπεδους κόμβους. Παράλληλα δίνονται στην κυκλοφορία 4,5 χλμ. της περιφερειακής λεωφόρου Αιγάλεω και 2 χλμ. της οδικής παράκαμψης Ασπροπύργου.


Απομένουν τρία χιλιόμετρα στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, που θα δοθούν στην κυκλοφορία την άνοιξη του 2004. Πρόκειται για το τμήμα που τώρα κατασκευάζεται, μετά την καθαίρεση της μεταλλικής γέφυρας του Σταυρού. Στο σημείο αυτό θα δημιουργηθεί ανισόπεδος κόμβος που θα συνδέει την Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων με την περιφερειακή Υμηττού, ενώ η λεωφόρος Μεσογείων υπογειοποιείται. Στον κόμβο Δουκίσσης Πλακεντίας θα συναντώνται το μετρό, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η Αττική οδός και η δυτική περιφερειακή Υμηττού. Θα υπάρχουν σταθμός μετεπιβίβασης για λεωφορεία, χώρος στάθμευσης για IX αυτοκίνητα και σταθμός του μετρό. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας.


Το συνολικό έργο, μήκους 65,2 χλμ., περιλαμβάνει βασικούς κύριους άξονες μήκους 31,33 χλμ., βοηθητικούς και παράπλευρους δρόμους μήκους 150 χλμ., 32 ανισόπεδους κόμβους, που αποτελούν τις εισόδους και τις εξόδους, 142 οδικές γέφυρες, 37 γέφυρες σιδηροδρομικών γραμμών, 15 πεζογέφυρες, 63 σήραγγες με συνολικό μήκος 15,64 χλμ., διευθετήσεις ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα μήκους 66,7 χλμ., καθώς και δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών.


H Αττική οδός αποτελείται από την ελεύθερη λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων μήκους 52 χλμ. και τη δυτική περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού μήκους 12,9 χλμ., που ήδη έχει δοθεί στην κυκλοφορία.