Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα θεωρούν ότι ο «τουρκικός ιός» δεν θα ήταν δυνατόν να εξαχθεί στη χώρα μας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την εσωτερική δυναμική της τουρκικής κοινωνίας, ιδιαίτερα εκείνη της Ανατολικής Τουρκίας. H Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και οι υπηρεσίες των επτά χωρών που συμβουλεύουν την Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) προσανατολίζονται τώρα στη στενότερη παρακολούθηση του πληθυσμιακού στοιχείου που συμπυκνώνεται στον όρο «ενδιαφέρουσες εθνικές κοινότητες» αλλοδαπών που ζουν στην Αθήνα ή σε άλλες χώρες της EE. Σε αυτές, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, περιλαμβάνονται «Πακιστανοί, Λιβανέζοι, Αιγύπτιοι, Βορειοαφρικανοί και Κούρδοι…».


Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένας άγνωστος (;) αριθμός προσφύγων από χώρες της Βόρειας Αφρικής που φθάνουν στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας (κυρίως), της Συρίας και της Αιγύπτου με πλοία, δηλώνονται ως Παλαιστίνιοι, με πλαστές βεβαιώσεις που τους προμηθεύουν κυκλώματα στην Αθήνα και στην επαρχία, και επιδιώκουν την παραμονή τους στη χώρα.


H κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει «πονοκεφάλους» ακόμη και στην Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή. Ετσι ο Γιάσερ Αραφάτ «πετάχτηκε από την καρέκλα του» την περασμένη εβδομάδα όταν πληροφορήθηκε από το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι συνελήφθη στην Αθήνα Παλαιστίνια που διακινούσε πλαστά έγγραφα της Παλαιστινιακής Αρχής και «νομιμοποιούσε» την παρουσία λαθρομεταναστών στη χώρα μας. H «Παλαιστίνια» απεδείχθη τελικά χριστιανή από τον Λίβανο και το όλο δίκτυο ένα από τα πολλά που εργάζονται καθημερινά στην Αθήνα και στην ελληνική επαρχία για την προμήθεια λαθρομεταναστών με πλαστά έγγραφα.


Για το θέμα αυτό συναντήθηκε ο επιτετραμμένος της αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα κ. Ισμάτ Σάμπρι με τον ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Ευσταθιάδη, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα διαφόρων προσφύγων «αραβικής καταγωγής» που δηλώνουν «Παλαιστίνιοι». Ενα τέτοιο κρούσμα με δεκαοκτώ Αιγυπτίους και έξι Σύρους σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στην Κρήτη.


«Το πρόβλημα αυτό μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση» ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» αξιωματούχος του Τμήματος Αλλοδαπών, «αν συνδυαστεί με την αδυναμία των υπηρεσιών Ασφαλείας να καταγράψουν με ακρίβεια τα αραβικά ονόματα…». Με πιο απλά λόγια, αν ένας πρόσφυγας από «ύποπτη εθνικά κοινότητα» που διαμένει σε χώρα-μέλος του Σένγκεν ή στη Βρετανία μετακινηθεί προς την Ελλάδα και η μετακίνησή του γίνει αντιληπτή, τότε είναι πιθανόν η ελληνική υπηρεσία να αναζητεί διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που θα μπει στη χώρα εξαιτίας της αδυναμίας απόδοσης του ονόματός του!


Ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ κ. Βάνες επέμεινε πάντως, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, οι ελληνικές υπηρεσίες Ασφαλείας να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική συγκέντρωσης πληροφοριών από τις «ενδιαφέρουσες εθνικά κοινότητες», δαπανώντας χρήματα και εντείνοντας τη διείσδυσή τους σε αυτές. H ελληνική πλευρά – ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ – επέμεινε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι «κάτι ετοιμάζεται». H βρετανική πλευρά επιμένει οι ελληνικές αρχές να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στα δίκτυα της κλασικού οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα σε εκείνα της διακίνησης ανθρώπων.


Σε ό,τι αφορά τα μέτρα «αποτροπής», η Ελληνική Αστυνομία υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει μεθόδους που θεωρούσε αδιανόητες μερικές εβδομάδες νωρίτερα (σταθερά εμπόδια μπροστά στη βρετανική πρεσβεία, απόπειρα καταγραφής των ποσοτήτων που πωλούνται από καταστήματα με λιπάσματα, καταγραφή φορτηγών κτλ.). Ξένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι και στο ζήτημα της παρουσίας ή όχι ένοπλων συνοδών των ξένων αποστολών στους Αγώνες η ελληνική πλευρά θα δεχθεί την παρουσία τους τουλάχιστον για τους αθλητές των ομάδων του γκρουπ A (μεγάλη επικινδυνότητα): ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία και Αυστραλία. «Συζητείτε για ένα πράγμα που εφαρμόζεται ήδη» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ποια ομάδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου του Ισραήλ που έρχεται να παίξει στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται από δικούς της ένοπλους συνοδούς;».


TOYPKIA Οι δορές που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία


ΣΧΕΔΟΝ 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, είχαν στη διάθεσή τους οι βομβιστές της 15ης και 20ής Νοεμβρίου στην Τουρκία, ενώ φαίνεται ότι τελικά στις δύο επιχειρήσεις τους διέθεσαν πολύ μικρότερα ποσά. Υπηρεσίες ασφαλείας στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζονται για την προέλευσή του αλλά και για το πώς και από ποιους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το τεράστιο ποσό. Εκείνο που έχει εξακριβωθεί ως τώρα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των 9 εκατ. ευρώ προερχόταν από τις θυσιαστήριες δορές. Την αποκλειστικότητα στην εμπορική εκμετάλλευση των δορών, που συλλέγονται από τα αρνιά κατά τη διάρκεια του ετήσιου Κουρμπάν Μπαϊράμ (γιορτή της θυσίας), έχει το Ιδρυμα της Τουρκικής Αεροπορίας. Αλλά η πλειονότητα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Ανατολική Τουρκία, αρνούνταν να δώσει τις δορές για εκμετάλλευση στο Ιδρυμα, με αποτέλεσμα ένα ποσό 20 εκατ. στερλινών το 1998 να καταλήξει, σύμφωνα με το ίδρυμα της τουρκικής αεροπορίας, στις τσέπες οργανώσεων όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή η Χεζμπολάχ. [Λεπτομέρειες για το πώς (δεν) λειτουργούσε το σύστημα συγκέντρωσης χρημάτων από την εκμετάλλευση των δορών και στο βιβλίο του Ντέιβιντ Σάνκλαντ Ισλάμ και κοινωνία στην Τουρκία, εκδόσεις Κριτική, Οκτώβριος 2003, σελ. 137-139.] Οι τουρκικές ανακριτικές αρχές κατέληξαν τώρα στο συμπέρασμα ότι στο Μπινγκιόλ οι τέσσερις φαμίλιες που εμπλέκονται στις βομβιστικές ενέργειες της Πόλης διακινούσαν όχι μόνο επί χρόνια τις δορές των σφαγίων αλλά είχαν φθάσει στο σημείο να εκμεταλλεύονται και κειμήλια των τοπικών μουσείων στην αγορά της Ανατολικής Τουρκίας με την ανοχή των πιστών και των ιμάμηδων.