Με ιστορία εκατό και πλέον ετών, η ΠυρΚαλ, η μεγαλύτερη βιομηχανία πυρομαχικών στην Ελλάδα, γυρνάει σελίδα. Από το νέο έτος συγχωνεύεται με την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων και, με την επωνυμία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ABEE, αναμένεται να προσδώσει στη βιομηχανία νέα δυναμική και ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς. H ΠυρΚαλ όμως είναι γνωστή όχι μόνο για τα πυρομαχικά που κατασκευάζει για τον ελληνικό ή άλλους στρατούς, αλλά και για την παραγωγή φυσιγγίων, αφού διαθέτει μεγάλη γκάμα με εξειδικευμένα προϊόντα, έμπειρο προσωπικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. «Το Βήμα» συνομίλησε με τον πρόεδρό της κ. Σύρο Κοσκοβόλη, τον άνθρωπο που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της συγχώνευσης των δύο αυτών εταιρειών, και κατέγραψε τις προοπτικές της νέας εταιρείας στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς και τις εξελίξεις στην παραγωγή και στη βελτίωση των κυνηγετικών φυσιγγίων.





– Κύριε πρόεδρε, οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν την ΠυρΚαλ ως βιομηχανία του αμυντικού τομέα, η οποία βρίσκεται μονίμως στην πρώτη γραμμή εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατασκευάζοντας ως επί το πλείστον πυρομαχικά που προορίζονται τόσο για τον ελληνικό όσο και για άλλους στρατούς. Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε και στην κατασκευή κυνηγετικών φυσιγγίων;


«H παραγωγή φυσιγγίων κυνηγίου αποτελεί έναν από τους πλέον παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας της AEE ΠυρΚαλ, καθώς χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Κατά την περίοδο 1990-1994 η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή φυσιγγίων και επαναδραστηριοποιήθηκε το 1996 ακολουθώντας μια ανοδική πορεία ως σήμερα με στόχο την παραγωγή 15 εκατ. φυσιγγίων ετησίως και άμεση διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων με την παραγωγή φυσιγγίων σκοποβολής. H ΠυρΚαλ διαθέτει υψηλή ποιότητα προϊόντων με αναγνωρίσιμο εμπορικό όνομα στην αγορά, το οποίο αποτελεί τη δύναμή της».


– H τεχνογνωσία και η σύγχρονη υποδομή στον αμυντικό τομέα σάς βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας των κυνηγετικών φυσιγγίων;


«H υποδομή του αμυντικού τομέα – π.χ. βλητικός σταθμός -, ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και η εμπειρία και η τεχνογνωσία των στελεχών της ΠυρΚαλ συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας των φυσιγγίων. Εξάλλου για 100 και πλέον χρόνια οι πεπειραμένοι κυνηγοί προτιμούν τα φυσίγγια ΠυρΚαλ και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, διότι τα προϊόντα μας παραμένουν αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. H επιτυχία μας οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας. Ετσι τα φυσίγγια μας εξασφαλίζουν πάντα μεγάλη ταχύτητα, ομοιόμορφη διασπορά σκαγιών και αποτελεσματικότητα στις μεγάλες αποστάσεις».


– H συγχώνευση της ΠυρΚαλ με την ΕΒΟ βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγχώνευσης και ποια θα είναι η επωνυμία της νέας εταιρείας που θα προκύψει;


«H μείωση των προϋπολογισμών για αμυντικές δαπάνες, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, σε βάθος χρόνου σημαίνει μειωμένη δραστηριότητα. Οι νέοι όροι που διαμορφώνονται διεθνώς, λόγω των τεχνολογικών αλλαγών που οδηγούν σε πιο σύνθετα και πολύπλοκα οπλικά συστήματα καθώς και σε νέες λειτουργικές απαιτήσεις των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η ένταση του ανταγωνισμού, οι διαρθρωτικές αλλαγές (συγχωνεύσεις, απορροφήσεις κτλ.) σε όλες τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες απαιτούν νέα στρατηγική για την επιβίωση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Το μοντέλο της εθνικής εταιρείας, που είναι εγκατεστημένη σε εθνικό έδαφος και εξαρτάται από κρατικές παραγγελίες, δεν είναι πια λειτουργικό. H πίεση από τους νόμους της αγοράς γίνεται πλέον αισθητή και σε αυτόν τον χώρο που ως σήμερα ήταν προστατευμένος. Πολύ περισσότερο η δραστηριοποίηση δύο κρατικών βιομηχανιών για την παραγωγή ίδιων προϊόντων (π.χ., πυρομαχικά) είναι σήμερα πολυτέλεια, την οποία πληρώνει πολύ ακριβά ο κρατικός προϋπολογισμός. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επανάληψη παραγωγικών διαδικασιών, να εκσυγχρονίσουμε τις γραμμές παραγωγής (σύγχρονα κέντρα κατεργασίας, CNC κτλ.), να συγκεντρώσουμε πόρους για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, να συμμετάσχουμε ισότιμα σε προγράμματα συμπαραγωγής και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές. H διαδικασία της συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί στις 31.12.2003. Από την 1.1.2004 θα λειτουργεί η νέα εταιρεία με την επωνυμία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ABEE».


– Ποιος θα είναι ο προσανατολισμός της νέας εταιρείας;


«Οι συμμαχίες – κυρίως με δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες – και η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες οικογένειες προϊόντων. Οι στρατηγικές μας κατευθύνσεις είναι: Σε ό,τι αφορά τα όπλα, η μετάβαση σε σύγχρονο φορητό οπλισμό με ιδιαίτερη έμφαση στα τυφέκια 5.56 και στην κάλυψη των αναγκών του στρατού σε όλμους. Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, απόκτηση ηγετικής θέσης στα πυρομαχικά μεσαίου διαμετρήματος με καθετοποίηση παραγωγής και διεύρυνση της γκάμας, η ανάπτυξη σύγχρονων προωθητικών γεμισμάτων πυροβολικού (modular) και η ανάπτυξη σύγχρονης τεχνολογίας γομώσεων Insensitive πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων. Για τα οπλικά συστήματα προβλέπεται εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής υποδομής».


– Ποια θα είναι η μορφή της νέας εταιρείας;


«H νέα εταιρεία θα συσταθεί ως ανώνυμη εταιρεία του N. 2190/1920, ενώ κύριος μέτοχος αυτής παραμένει το ελληνικό Δημόσιο, το ποσοστό του οποίου με βάση την προτεινόμενη από τα ΔΣ των εταιρειών σχέση ανταλλαγής ανέρχεται σε 99,71%. Οι υφιστάμενες κατά τον χρόνο της συγχώνευσης εργασιακές σχέσεις μεταφέρονται αυτομάτως στη νέα εταιρεία, η οποία ως διάδοχος εργοδότης υπεισέρχεται αυτοδικαίως στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχέσεις αυτές, ενώ αυτή καθαυτή η συγχώνευση δεν αποτελεί λόγο λύσεως της εργασιακής σχέσης χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου. Λόγω της συγχώνευσης επιβάλλονται: η αναδιάρθρωση του προσωπικού, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση σε ειδικότητες νέων τεχνολογιών, η πρόσβαση των εργαζομένων στη μαθητεία μέσα στη νέα επιχείρηση και η ευαισθητοποίησή τους για τις ανάγκες προσαρμογής στα νέα οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα, η σύνταξη μεταβατικού οργανογράμματος και ο καθορισμός διαδικασίας επιλογής των θέσεων ευθύνης του οργανογράμματος αυτού με κριτήρια αντικειμενικά και αξιοκρατικά, η ολοκλήρωση της επιλογής και στελέχωσης των παραπάνω θέσεων ως τα τέλη του 2003, προκειμένου τα διευθυντικά στελέχη να βρίσκονται στη θέση τους την 1.1.2004».


– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών;


«Οι όροι εργασίας θα ομοιογενοποιηθούν. Τα κριτήρια θα καθορισθούν μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύναψης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη του προσωπικού των δύο εταιρειών σε μισθολογικά και βαθμολογικά κλιμάκια αλλά και για τη διαμόρφωση σύγχρονου επιχειρησιακού συστήματος αμοιβών και σταδιακή μισθολογική εξομοίωση προς άρση των υφισταμένων τυχόν μισθολογικών ανισοτήτων για ίδιες ειδικότητες και εργασίες. Οσον αφορά τον κανονισμό εργασίας, θα συνταχθεί και θα τεθεί σε ισχύ εντός εξαμήνου από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης λειτουργικού και αποτελεσματικού κανονισμού εργασίας της νέας εταιρείας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την ενιαία, ομοιόμορφη και με σεβασμό προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης ρύθμιση των όρων εργασίας, καθώς και προετοιμασία και παρουσίαση στους εκπροσώπους των εργαζομένων εντός του Νοεμβρίου Σχεδίου Κανονισμού, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Να σημειωθεί ότι μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών μελετάται η δημιουργία ενός ενιαίου προγράμματος ομαδικής ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτόν οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σύμφωνα και με την απόφαση της ΔΕΑ, θα προβλεφθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και παρουσίαση σχετικής μελέτης με εναλλακτικά σενάρια. H μελέτη αυτή θα αποτελέσει τη βάση για διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, επεξεργασία πλαισίου μετατάξεων εργαζομένων της ΠυρΚαλ και της ΕΒΟ στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».