ΔΥΤΙΚΟΙ διπλωμάτες εκτιμούσαν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει και επισήμως τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των συνεπειών πιθανής ατομικής, χημικής ή βιολογικής επίθεσης κατά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. H προσφορά έχει διατυπωθεί από το ΝΑΤΟ προς την ελληνική κυβέρνηση μαζί με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας λόρδου Ρόμπερτσον να διατεθούν συστήματα AWACS για την καλύτερη προστασία του εναερίου χώρου πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια των Αγώνων.


Οι προτάσεις αυτές είχαν υποβληθεί πριν από την εκδήλωση των αλλεπάλληλων βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη στις 15 και στις 20 Νοεμβρίου και έχουν σχέση με τη διαπιστωμένη σε αμερικανική έκθεση του Σεπτεμβρίου αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να ανταποκριθεί, λόγω του μεγέθους της χώρας και της ελλιπούς τεχνογνωσίας, σε σημαντικές παραμέτρους των προβλημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Αγώνων.


Στην ίδια έκθεση, που βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και των πρεσβειών της ομάδας των επτά χωρών που συμβουλεύουν τη χώρα μας σε ζητήματα ασφαλείας των Αγώνων, υπάρχουν μια σειρά παρατηρήσεις για την αποτροπή της πρόσβασης ανεπιθύμητων προσώπων σε ευαίσθητους χώρους και εγκαταστάσεις των Αγώνων. H επιχειρηματολογία αυτή φαίνεται ότι επανέρχεται μετά τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, παρά το γεγονός ότι τόσο ξένοι ειδικοί όσο και αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώνουν ότι είναι αδύνατη η απαγόρευση της κυκλοφορίας γύρω από αυτές.


H ανάλυση των επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, ιδιαίτερα εκείνης της 20ής Νοεμβρίου, δείχνει στους ειδικούς ασφαλείας ότι θα ήταν πολύ δύσκολη η αποτροπή ενός παρομοίου χτυπήματος ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα «αποκλεισμού» κτιρίων και εγκαταστάσεων. Μπροστά στο βρετανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης είχε απαγορευθεί η πρόσβαση με αυτοκίνητο, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί ο δρόμος. Αν αυτό γινόταν στην Αθήνα με σταθερά εμπόδια γύρω από κάθε ενδεχόμενο στόχο, τότε η ζωή της πόλης θα παρέλυε και το κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν ζοφερό.


Αλλά και το θέμα της αναστολής της Συνθήκης του Σένγκεν για διάστημα τεσσάρων μηνών φαίνεται ότι επανέρχεται μετά τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης. Αρχικώς η ιδέα είχε απορριφθεί με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές σε αεροδρόμια και λιμάνια για να «φιλοξενήσουν» εκ νέου ελέγχους και ότι θα χρειαστούν 10.000 πρόσθετοι αστυνομικοί για την εφαρμογή του μέτρου. Οι υποστηρικτές της αναστολής θεωρούν ότι έτσι θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος άτομα από τις χώρες Σένγκεν να έλθουν στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στην προετοιμασία τρομοκρατικής επιχείρησης.


Το μέτρο είχε υιοθετηθεί από την ιταλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των επτά πλουσιοτέρων βιομηχανικών χωρών στη Γένοβα. H Ιταλία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει επιφορτισθεί από τις μεγαλύτερες χώρες της Ενωσης με την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αποσπάσει δεσμεύσεις για την προστασία αποστολών και προσωπικοτήτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


H μεγαλύτερη αγωνία ωστόσο τόσο των ελληνικών υπηρεσιών όσο και των ξένων που συνεργάζονται μαζί τους είναι η παντελής έλλειψη πληροφοριών από το «ισλαμιστικό περιβάλλον» για το τι σχεδιάζεται εν όψει της Ολυμπιάδας του επόμενου καλοκαιριού. Οι τελευταίοι μήνες δείχνουν ότι τέτοιες πληροφορίες λείπουν όχι μόνο από τις ελληνικές υπηρεσίες αλλά και από εκείνες των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή του Ισραήλ. Μια σειρά Αραβες που κατοικούν στην Αθήνα έχουν τεθεί σε παρακολούθηση, όπως και ένα τουλάχιστον «παράνομο» τζαμί στο κέντρο της πόλης που θεωρείται τόπος πολιτικής δραστηριότητας. «Χωρίς αποτελέσματα, καθώς όλα δείχνουν εντελώς φυσιολογικά» επισημαίνει αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.


Σήματα που αφορούν δραστηριότητες από τη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα οι οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τρομοκρατία, όπως εκείνο – αμερικανικής προέλευσης – για τη φόρτωση και τη μεταφορά 800 τόνων εκρηκτικών από το Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα ή την Τουρκία, είναι τόσο γενικά και αόριστα που δύσκολα αξιοποιούνται από την Αθήνα. «Πληροφορίες έχουμε και μάλιστα πολλές» ανέφερε στο «Βήμα» αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. «Το θέμα είναι πώς τις αξιολογείς και ποια από αυτές μπορεί να σε οδηγήσει κάπου…».