H σεξουαλική ζωή του άνδρα τα τελευταία 20 χρόνια φαίνεται να αλλάζει μπροστά στην προκλητική «αδηφάγα» γυναίκα, που βγήκε από την κουζίνα και τις κατσαρόλες της, και μπήκε στα γραφεία και στις ισχυρές καρέκλες της εξουσίας μιας επιτυχημένης καριέρας… Ο άνδρας, που φαντάζει λιγότερο άνδρας από χθες, προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει τις ισχυρές του επιδόσεις, τόσο στο κρεβάτι όσο και έξω από αυτό, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό ή πιστεύοντας ότι πρέπει να θυσιάσει τις χθεσινές του φαλλοκρατικές θέσεις στον βωμό της σημερινής απαίτησης να φαίνεται ισχυρός, επιτυχημένος και δυνατός.


H σεξουαλική συμπεριφορά του σημερινού άνδρα, που από τα είκοσι και μετά προσπαθεί να κρατήσει τον ρόλο του και να δείξει στη γυναίκα τον ανδρισμό του, αλλάζει δραματικά μες στην αντίληψη μιας σεξιστικής-προκλητικής κοινωνίας, που τον θέλει να έχει σημαντικά προσόντα ως προς το μέγεθος του σωματικού μέρους του και με επιδόσεις που οι αποδόσεις κάνουν τη γυναίκα να τον αναγνωρίζει ως το άγριο και επιθετικό αρσενικό των φαντασιώσεών της.


«Δεν μοιάζω με τους «θεούς» των περιοδικών. Είμαι για πέταμα;»


Τα MME, κυρίως τα περιοδικά, περιγράφουν τον άνδρα με εικόνες οι οποίες τον κάνουν να συγκρίνει τον εαυτό του με αυτά που διαβάζει για το πώς πρέπει να είναι και πώς τον θέλει η γυναίκα που τον επιλέγει. Το αποτέλεσμα είναι να αγχώνεται. H αναζήτηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς τον οδηγεί στον φόβο και στην αγωνία εκφράζοντας την άγνοια μέσα από την έλλειψη σωστής πληροφόρησης για το πώς θα λειτουργήσει σωστά αναζητώντας μια γυναίκα σύντροφο, κάνοντας σεξ, ικανοποιώντας τον εαυτό του αλλά και εκείνη η οποία τελικά θα τον κρίνει θετικά ή θα τον απορρίψει. H σεξουαλική εικόνα του σημερινού άνδρα περνάει από πολλές αμφισβητήσεις ως προς το αν είναι πράγματι το αρσενικό που ικανοποιεί μια γυναίκα ή μια αίσθηση χωρίς χρώμα και ορμή, δίνοντας την εντύπωση του «λιγότερο» άνδρα ή του «καθόλου» άνδρα.


Ερωτας ως τα ενενήντα





Εκτός όμως
από την κοινωνιολογική αναφορά της ανδρικής σεξουαλικότητας και των ερμηνειών γύρω από αυτήν, η πραγματικότητα οφείλει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που αυξάνονται μες στην πορεία της ανθρώπινης σεξουαλικής ζωής που ξεπερνάει σήμερα τα 50 χρόνια. Αυτό είναι ένα μεγάλο μήνυμα για τη σεξουαλική έκφραση ειδικότερα του ανδρικού πληθυσμού, ο οποίος δεν γερνάει στα 50 και στα 60 χρόνια του αλλά αναζητεί τη σεξουαλική χαρά και την ικανοποίηση ακόμη και μετά τα 80 και τα 90 χρόνια της ζωής του. Ουσιαστικά δηλαδή άλλαξαν τα δεδομένα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο άνδρας σήμερα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ιατρικό επίπεδο. Πιο απλά, ο σημερινός άνδρας προσπαθεί να καταλάβει περισσότερο τη σεξουαλική του συμπεριφορά, ψάχνοντας τα αίτια και τα προβλήματα που τον οδηγούν στο να μην μπορεί να ικανοποιήσει τη γυναίκα σύντροφο αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, που συχνά τον εγκλωβίζει μες στον ρόλο της ανικανότητάς του. Γι’ αυτό ένας άνδρας αλλά και μια γυναίκα πρέπει να γνωρίζουν τη βιολογία και την ψυχολογία της σεξουαλικής εικόνας, κυρίως όταν τα χρόνια περάσουν και αρκετά νοσήματα απειλήσουν τον σεξουαλικό ρόλο του. H σεξουαλική έκφρασή του σηματοδοτείται από τη λειτουργικότητα του πέους που εκφράζεται με τη στύση και την οργασμική φάση η οποία εκφράζεται με το ψυχικό μέρος της ηδονής και το βιολογικό μέρος της εκσπερμάτισης. Στύση και εκσπερμάτιση είναι τα δύο βασικά κριτήρια της σεξουαλικής λειτουργίας του, που διαφοροποιούνται με τα χρόνια και απειλούνται με τις οργανικές παθήσεις.


Πότε χάνεται η στύση…


Ολες οι μελέτες στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα δείχνουν πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η στύση στον άνδρα και πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής από την αρχή ενός σεξουαλικού παιχνιδιού ως την πλήρη εισχώρηση στον κόλπο της γυναίκας φθάνοντας στην ολοκλήρωση και την εκσπερμάτιση. Ενας άνδρας πρέπει να γνωρίζει ότι στα 50 χρόνια σεξουαλικής ζωής του μπορεί να χάσει αιφνίδια και χωρίς αιτία τη στύση του, η οποία επανέρχεται χωρίς καμία ιατρική βοήθεια και θεραπεία. Ο ένας στους δύο άνδρες χάνει τη στύση του παροδικά και δεν χρειάζεται να αναζητήσει τους λόγους αφού η απάντηση σε αυτό το γεγονός είναι μόνο η ψυχολογική ένταση της στιγμής.


…και πότε πρέπει να ανησυχήσει ο «παθών»


Ο ένας όμως στους τρεις άνδρες φαίνεται να παγιδεύεται στο αιφνίδιο της στυτικής απώλειας και να οδηγείται στο άγχος της επόμενης φοράς και στον φόβο της έκθεσης απέναντι στη γυναίκα, που κατά τη γνώμη του τον παρατηρεί και τον αμφισβητεί για τον ανδρισμό του και για την επιθυμία του προς αυτήν… Ο ένας στους τέσσερις άνδρες μειώνει σημαντικά τη σεξουαλική επαφή του αποφεύγοντας το σεξ με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις ενώ κυρίαρχα υποβάλλει τον εαυτό του ότι δεν έχει σεξουαλική επιθυμία. Ο ένας στους πέντε άνδρες προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να κρυφτεί από το πρόβλημα αναζητώντας λύσεις για να ξεπεράσει το κακό που του συνέβη κρυφά από τη σύντροφό του.


Γιατί ο άνδρας όμως ζει την αγωνία της στύσης του και γιατί δίνει όλη αυτή τη σημασία για το πόσο καλή ή κακή στύση μπορεί να έχει στη σεξουαλική επαφή; Είναι αλήθεια ότι η στύση αποτελεί το μέσο της ερωτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων και είναι η «σφραγίδα» του καλού εραστή που περιμένει το μπράβο και την αναγνώριση από την ερωτική σύντροφο. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο άνδρας αγωνιά περισσότερο για το καλώς έχειν της στύσης του όσο περισσότερο τον ενδιαφέρει η γυναίκα που βρίσκεται στο κρεβάτι του, άρα όσο περισσότερο μετράει η γνώμη της γι’ αυτόν. Αυτό είναι και μια αντίφαση στην άποψη της γυναίκας ότι ο άνδρας χάνει τη στύση του γιατί δεν την επιθυμεί και ποθεί τόσο, ώστε η στύση του μπροστά της να είναι περήφανη και δυνατή! Που να ‘ξερε λοιπόν αυτή η γυναίκα, που θυμώνει και τον χρεώνει, ότι όσο εκείνος την θέλει περισσότερο τόσο η στύση κινδυνεύει να πέσει και αυτός να εκτεθεί…


Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της στύσης


Αν δίναμε έναν βασικό ορισμό για τη στύση, θα λέγαμε με απλά λόγια ότι η στύση εκφράζει την ψυχική και σωματική διέγερση του άνδρα, που από τον εγκέφαλο ως το πέος, ορμόνες (τεστοστερόνη), νεύρα και νευρικές ίνες (συμπαθητικό-παρασυμπαθητικό) καθώς και αγγεία αφυπνίζονται με σκοπό τη διόγκωση και τη σκληρότητα του πέους από τη φάση της ηρεμίας ως την πλήρη ανάπτυξη του οργάνου, περνώντας ουσιαστικά στην καλύτερη δυνατή αιματική λειτουργία που το πέος μπορεί να διαθέτει.


H στύση φαίνεται να ξεκινάει από την ενδομήτρια ζωή και αποκτά τη συνειδητή αξία της τα πρώτα χρόνια της εφηβικής περιόδου (12-14 ετών), για να λειτουργήσει προσφέροντας την ηδονή και την ικανοποίηση (εκσπερμάτιση) στους αυνανισμούς που βιώνει ο έφηβος και στην ενήλικο περίοδο, όταν ο έφηβος και νεαρός άνδρας φθάσει στην πρώτη του σεξουαλική επαφή. Τότε βιώνει το πρώτο άγχος και την αγωνία για την ποιότητα της στύσης του αλλά και για το πόσο μεγάλο και σωστό είναι το μέγεθος του πέους του. Πολλά είναι τα αγόρια που αναζητούν το σωστό μέγεθος και πολεμούν για τα εκατοστά της στύσης διαβάζοντας ανεύθυνα δημοσιεύματα και βιβλία για το περίφημο «απαιτούμενο μέγεθος». Πολλοί όμως είναι και οι γονείς, μαμάδες και μπαμπάδες, που ψάχνουν το πέος του γιου τους κρυφά και φανερά, φοβούμενοι μήπως το παιδί τους έχει μικρό πέος, κάτι που θα του σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή του.


Οι μύθοι για το μέγεθος που (δεν) μετράει


H αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του πέους δεν είναι το ίδιο από άνδρα σε άνδρα και από φυλή σε φυλή, και ουσιαστικά η αύξησή του ολοκληρώνεται στα 17-18 χρόνια του έφηβου και επηρεάζεται από ορμονικές διαταραχές και προβλήματα που επιδρούν στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Αν όμως κάποιος ρωτούσε πόσο είναι σε μέγεθος ένα φυσιολογικό πέος, θα λέγαμε ότι αυτό κυμαίνεται από 10 ως 15 εκ. ενώ κάτω από τα 10 εκ. υπάρχει πρόβλημα μικροφαλίας που χρειάζεται ορμονολογική-ουρολογική εκτίμηση. Ενα πέος δεν κρίνεται για την ποιότητα της στύσης από το μέγεθός του, που μάλιστα ιατρικά έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο δύσκολα γίνεται σκληρό και απαιτείται μεγάλη ποσότητα αίματος για να υπάρξει σημαντική και σκληρή στύση. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η γυναίκα δεν κυνηγάει τα εκατοστά του πέους του άνδρα αλλά κυνηγάει τον ίδιο και θέλει περισσότερο το μυαλό του και την προσωπικότητά του παρά το πέος του που, όσο μεγάλο και ωραίο και αν είναι, δεν αρκεί για να την πείσει να κοιμηθεί μαζί του. Το μέγεθος του πέους ταλαιπωρεί το μυαλό του άνδρα που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δειλία να εκφράσει τη σεξουαλική του ορμή και επιθετικότητα προς τη γυναίκα, μετρώντας με τον χάρακα τα εκατοστά που πιστεύει ότι του λείπουν για να την κατακτήσει!


H ένοχη παχυσαρκία


Το πέος φαίνεται να επηρεάζεται από το πάχος και το χαλαρό κοιλιακό τοίχωμα, που βυθίζεται μέσα στο παχύσαρκο παιδί, προκαλώντας τον φόβο και την αγωνία στη μητέρα που το βλέπει μικρό και το θεωρεί προβληματικό. Πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι το λίπος προκαλεί αίσθηση μικρού πέους ενώ γενικώς η παχυσαρκία μειώνει τη στυτική λειτουργία και περιορίζει και την κινητικότητα των όρχεων, που βυθίζονται μες στους χοντρούς και λιπαρούς μηρούς.


H στύση χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση των συχνών επεισοδίων στη μικρή νεαρή ηλικία, που σιγά σιγά αραιώνουν και λιγοστεύουν στα χρόνια που κυλούν και ο άνδρας γερνάει. Τα συχνά στυτικά επεισόδια λειτουργούν αυτόματα και αιφνίδια όταν το αγόρι ακόμη και μες στη σχολική τάξη, εκεί όπου γράφει στον πίνακα, αισθάνεται το «φούσκωμα» στο παντελόνι του, προκαλώντας του αμηχανία, αγωνία και αίσθημα ντροπής μήπως αποκαλυφθεί.


H πρωινή στύση, γνώριμη σε όλους τους άνδρες ως «στύση της ούρησης», είναι χαρακτηριστικό δείγμα φυσιολογικής στύσης, που ανταποκρίνεται από τη μικρή ηλικία σχεδόν σε κάθε αφύπνιση του παιδιού, για να αραιώσει μέσα στα χρόνια που ο άνδρας αρχίζει να εμφανίζει οργανικά προβλήματα τα οποία αλλοιώνουν την πρωινή του στύση ως και την εξαφανίζουν υπό την επήρεια σοβαρότερων προβλημάτων υγείας ή μακροχρόνιων φαρμακευτικών θεραπειών (υπέρταση, καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, κατάθλιψη κ.ά.).


Σημαντική στύση θεωρείται και η νυχτερινή, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν ο άνδρας κοιμάται βαθιά και μπορεί σε διάστημα 6-8 ωρών να παρουσιάσει 3-5 στυτικά επεισόδια σκληρότητας, τα οποία δείχνουν ότι η στύση του είναι υγιής και φυσιολογική (αποτελεί αξιόπιστη ιατρική διερεύνηση σε άνδρα που αναφέρει στυτικό πρόβλημα και υπάρχει δυσκολία να δούμε αν είναι ψυχολογικό ή οργανικό).


Αλλες μορφές στύσης περιγράφονται σε φάσεις ηρεμίας και γλυκιάς χαλάρωσης του άνδρα που μπορεί να αισθανθεί τη σκληρότητα του πέους μέσα από μια συναισθηματική αναπόληση αγαπημένης συντρόφου ή διάχυτης σεξουαλικής αίσθησης η οποία περιλαμβάνει και φαντασιωσικό υλικό γυναίκας που ποθεί ή που βιώνει σεξουαλικές ηδονιστικές φάσεις μαζί της.


Εγκεφαλική διέγερση





Είναι ουσιαστικό κριτήριο
της σεξουαλικής διέγερσης στον άνδρα η στύση που ψυχικώς εκφράζεται με τη σεξουαλική έλξη, επιθυμία, πόθο, πάθος και ηδονή για τη γυναίκα-στόχο, που τη σκηνοθετεί φαντασιωσικά, τη νιώθει οπτικά (όραση), την αισθάνεται απτικά (αφή-άγγιγμα), την εισπράττει οσφρητικά (μυρωδιά), τη βιώνει ακουστικά (φωνή-ακοή) και την απολαμβάνει γευστικά (στοματική επαφή-γεύση).


Οι πέντε αυτές βασικές αισθήσεις που καταγράφουν την εγκεφαλική διέγερση προϋποθέτουν την εντολή της νευρογενούς και αιματικής λειτουργίας, ώστε το πέος να σηκωθεί, να διογκωθεί και να σκληρύνει, ώστε η στύση να είναι ικανή προκειμένου το πέος να αναζητήσει την τελική επαφή με το γυναικείο σώμα διεκδικώντας την εισχώρηση στον κόλπο.


H σεξουαλική διέγερση του άνδρα, ταυτισμένη με τη στύση, δεν περιχαρακώνεται στη σεξουαλική πράξη αλλά σε όλο το φάσμα της ερεθισματικής, ψυχοσωματικής αντίδρασης, που το παιχνίδι προσφέρει με τις φάσεις-στάσεις, προκειμένου να ετοιμαστεί και η γυναίκα αντίστοιχα με τη στύση του άνδρα, που είναι η κολπική εφύγρανση, ώστε η σεξουαλική πράξη να οδηγήσει την κορύφωση της οργασμικής εκφόρτισης και στους δύο (foreplay, orgasmic play). H εκσπερμάτιση καθορίζει αυτή τη βιολογική αποφόρτιση του άνδρα, όπου αρχίζει η στυτική χαλάρωση και η προοδευτική μείωση της στύσης, φέρνοντας το πέος στην προηγούμενη εικόνα προ της διέγερσης. H ψυχική επαναφορά του άνδρα είναι γρήγορη και άμεση, δίνοντας την προσαρμοστική λειτουργικότητά του, οδηγώντας τον στο «σημείο μηδέν» στο οποίο ήταν προτού ξεκινήσει η σεξουαλική επιθυμία.


Οι κανόνες τού after play





Αυτή η γρήγορη
επαναφορά και το άμεσο σβήσιμο του άνδρα αφήνουν ψυχικό κενό στη γυναίκα, που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να επανέλθει στην ψυχική της ηρεμία και να αισθανθεί συναισθηματική πληρότητα και ικανοποίηση, κάτι που ο άνδρας τις περισσότερες φορές το ξεχνάει ή αδιαφορεί γι’ αυτή την ανάγκη της γυναίκας. Είναι γνωστές και ωμές οι περιγραφές των γυναικών, που δείχνουν τον άνδρα μετά την εκσπερμάτισή του να γυρίζει πλευρό και να ροχαλίζει σε ελάχιστα λεπτά αν είναι στο σπίτι του ή να ψάχνει το παντελόνι του κοιτώντας το ρολόι του, εκφράζοντας την αγωνία του για τη γρήγορη φυγή του. Δεν είναι λίγες οι φορές που τηλεφωνεί στον φίλο του ή ανοίγει την τηλεόραση, βλέποντας ακόμη και κάτι άσχετο, αφήνοντας δίπλα τη σύντροφο να εισπράττει την αδιαφορία και την ψυχρότητά του.


Το κλείσιμο της σεξουαλικής επαφής, που κοιμίζει το πέος στον άνδρα και ηρεμεί το αιδοίο και τον κόλπο στη γυναίκα, πρέπει να έχει συναισθηματική τρυφερότητα και αίσθημα ευχαρίστησης του άνδρα προς τη γυναίκα, ώστε να είναι ένα γλυκό και όμορφο κλείσιμο, καλλιεργώντας ένα καλό και φιλήδονο επόμενο άνοιγμα (after play). Ο άνδρας με την οργασμική κορύφωση χάνει για αρκετό χρόνο τη στυτική του ικανότητα και χρειάζεται χαλάρωση και ελαφρά ηρεμία για να ξαναδιεγερθεί και να έχει καλή στύση, έτοιμη για τον επόμενο κύκλο της σεξουαλικής επαφής. Πολλές φορές, αγνοώντας ότι είναι απαραίτητη η χρονική αυτή περίοδος ηρεμίας που ονομάζεται «ανερέθιστη περίοδος», κυριαρχείται από το άγχος μιας γρήγορης επόμενης στύσης, ιδιαίτερα μάλιστα αν αισθάνεται γρήγορος και πρόωρος στην εκσπερμάτιση της πρώτης επαφής με τη σύντροφο.


Αλλά και η γυναίκα πολλές φορές τον αγχώνει, ειδικά όταν είναι σε σεξουαλική διέγερση και απαιτεί μια στύση για να συνεχιστεί το σεξουαλικό παιχνίδι, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει αμέσως μετά το τελείωμά του. H παγίδα της δεύτερης φοράς μπερδεύει και φορτίζει και τους δύο συντρόφους όταν την απαιτούν και τη θεωρούν απόδειξη της σεξουαλικής τους ορμής στο πόσο ο ένας θέλει τον άλλον.


H αγωνία που σκοτώνει


Το κυνήγι της στύσης βασανίζει τον άνδρα σε όλα τα χρόνια της σεξουαλικής του ζωής. Ο καθρέπτης της σεξουαλικής υγείας του τού δείχνει μέσα στα χρόνια ότι μπορεί η στύση να τον προδώσει και να του δημιουργήσει αρκετά ψυχολογικά προβλήματα δηλητηριάζοντας την ποιότητα ζωής του, τη σχέση του με τη σύντροφό του, ακόμη τη σχέση του με το παιδί του, φθάνοντας στα όρια της κατάθλιψης, της απελπισίας αλλά και της αυτοκτονίας, κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες, όπου η αγωνία για τη στύση είναι πολύ μεγαλύτερη στο μυαλό του νεαρού άνδρα. H στύση, που ταυτίζεται με τη θετική ψυχολογία και την ψυχική ισορροπία ενός ολοκληρωμένου άνδρα, λειτουργεί σαν το εργαλείο το οποίο πείθει τη γυναίκα για το πόσο σημαντική είναι στη ζωή του, μπορεί να φέρει αντιμέτωπους τους δύο συντρόφους, όταν το άγχος φωλιάσει στο μυαλό του άνδρα και η ψυχική εικόνα του απειληθεί και αμφισβητηθεί από τον ίδιο, αναζητώντας τη στύση ως τη βασική πηγή επικοινωνίας με τη σύντροφό του.


«Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω;»





H στύση που λειτουργεί
μέσα από τον βαθμό της σκληρότητας και της διάρκειας της σκληρότητας κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να χαθεί όταν ο σημαντικότερος εχθρός, που είναι το άγχος, μπει στο μυαλό του άνδρα και στο κρεβάτι της σχέσης.


Το άγχος δυναμιτίζει τη στυτική απόδοση, γκρεμίζει την αυτοπεποίθηση του εραστή και ανατρέπει την αξιοπιστία του μπροστά στα μάτια της γυναίκας. Το άγχος, που στις ημέρες μας φαίνεται να τρώει όσα αφορούν την ανθρώπινη ζωή, σκοτώνει πραγματικά το σεξ και ξεφουσκώνει στην κυριολεξία εκείνον ο οποίος πλέον κάθε φορά που προσπαθεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του αισθάνεται ότι γίνεται ρεζίλι και εξευτελίζεται με το χάσιμο της στύσης και την περιφρονητική απογοήτευση της ερωτικής συντρόφου. H στύση κυνηγάει τον άνδρα που τη θέλει προτού διεγερθεί, στον φόβο του ότι μπορεί να τη χάσει.


Σε κάθε σκέψη του μπαίνει το ερώτημα: «Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω;». Συνεχώς τη σκέφτεται και τη φαντάζεται σαν το θηρίο που τελικά τον τρώει ενώ το βλέμμα του είναι στο πέος του την ώρα που προσπαθεί με μηχανικές κινήσεις να χαϊδέψει τη σύντροφό του, χωρίς όμως να αισθάνεται καμία διέγερση, αφού στην ουσία το βλέμμα του είναι άδειο και δεν βλέπει μπροστά του τίποτε, παρά μόνο τη στύση που μπλοκάρει, δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει. Πανικός, δραματοποίηση, θυμός και φόβος τον κάνουν να φέρεται σπασμωδικά και ανώριμα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να σώσει την «τιμή» του.


Μπορεί να παλεύει ώρες με τη σύντροφό του για να επιτύχει έστω και μία στυτική διόγκωση, ώστε να επιχειρήσει την εισχώρηση, αποφεύγοντας το αίσθημα ότι εξευτελίζεται και ότι είναι ανίκανος. Ο εκνευρισμός κυριαρχεί όμως και στους δύο ή πολλές φορές η γυναίκα προσπαθεί να τον χαλαρώσει με φράσεις όπως «δεν πειράζει, μη το σκέφτεσαι, δεν είναι τίποτε», εκείνος όμως νιώθει ακόμη πιο ένοχα και αμήχανα αισθανόμενος ότι τον παρηγορεί και τον θεωρεί ανίκανο, άρα τον λυπάται. Συχνές είναι όμως και οι αντιδράσεις της γυναίκας που μιλάει απότομα υποτιμητικά, απορριπτικά. Τις περισσότερες φορές και οι δύο αποφεύγουν να συναντηθούν ξανά, κατεβάζοντας την αυλαία μιας άθλιας παράστασης…


Εξω όμως από την ψυχολογική διαταραχή μιας στυτικής δυσλειτουργίας όπου πράγματι το άγχος, ο φόβος της αποτυχίας και ο ρόλος του στόχου προς το τέλειο και το ιδανικό, πολλά οργανικά προβλήματα χαλούν τη στυτική λειτουργία και αλλοιώνουν την ποιότητα της στύσης η οποία φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά μέσα στα χρόνια.


Μετά τα σαράντα τι;


Ο άνδρας μετά τα 40 χρόνια ζωής του αρχίζει να εμφανίζει οργανικές παθήσεις, πληρώνοντας το τίμημα της ευμάρειας, της καλοζωίας και της καρέκλας του επιτυχημένου του γραφείου. H παχυσαρκία, η υπέρταση, η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων μπαίνουν για τα καλά στη ζωή του. Το δε κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ και την κακή διατροφή διαμορφώνουν το τέλειο σκηνικό της ατελούς στύσης. Νοσήματα που θεωρούνται ευρύτατα διαδεδομένα τα τελευταία 20 χρόνια στον ανδρικό πληθυσμό εμφανίζουν μαζί με την πληθώρα των συμπτωμάτων και σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα, που ξεκάθαρα είναι η στυτική διαταραχή.


Καρδιά+πίεση+διαβήτης=άσ’ τα να πάνε…





Κυρίως η στεφανιαία νόσος,
ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, που πυκνά συχνά συνυπάρχουν σε έναν άνδρα πάνω από τα 50 χρόνια, δείχνουν και τη σεξουαλική ανικανότητα που ο συγκεκριμένος άνθρωπος παγιδεύεται για τα καλά. H στύση φαίνεται εδώ να δείχνει την κακή της εικόνα, κυρίως με τη μαλθακή της παρουσία, αφήνοντας πίσω την καλή σκληρότητα και τη διάρκεια, απαραίτητη για να λειτουργήσει η σεξουαλική επαφή των δύο συντρόφων. H στύση που φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρές απώλειες μέσα από τα συγκεκριμένα νοσήματα επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από την περιφερική αγγειοπάθεια, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την πλούσια αιμάτωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους.


H αιμάτωση αυτή, που σιγά σιγά χωλαίνει και μικραίνει, φωτογραφίζει την αδυναμία στύσης, όλων των ειδών – πρωινές, νυχτερινές ή στύσεις που η ψυχική επιθυμία προκαλεί στον άνδρα. H στύση φαίνεται όμως να προσβάλλεται και νευρογενώς αφού ο σακχαρώδης διαβήτης χαλάει τα αγγεία και τα νεύρα του πέους. Με την πάροδο του χρόνου, όσο το οργανικό νόσημα καταστρέφει το βιολογικό υπόστρωμα του άνδρα επιδεινώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα της στύσης αλλά ρίχνει και ψυχολογικά τον άνδρα που, ενώ θέλει, στην ουσία δεν μπορεί. H σκέψη του γεμίζει από ιδέες ότι σεξουαλικά ξόφλησε και ότι πλέον η σεξουαλική του ζωή πέθανε αφήνοντας τη νοσταλγία και την αναζήτηση του παρελθόντος στη σημερινή πραγματικότητα.


Πολλές φορές και οι ιατρικές θεραπείες και τα φάρμακα τον οδηγούν να αισθάνεται την «πολυτέλεια» της αναζήτησης μιας σεξουαλικής ζωής που δεν υπάρχει πια. Ακόμη και οι θεραπευτές γιατροί δεν ενισχύουν τη σεξουαλική του ζωή ενώ δεν τον ρωτούν τι αισθάνεται σεξουαλικά και όταν αυτός ρωτήσει πολλές φορές οι απαντήσεις είναι απόλυτες και τον κατακεραυνώνουν: «Δεν σκέφτεσαι ότι σώθηκες από το έμφραγμα και το μυαλό σου είναι στο σεξ;». Ασφαλώς θα αδικούσαμε και εκείνους τους γιατρούς που δίνουν πραγματική σημασία και αξία για τη σεξουαλική ζωή του αρρώστου τους ενισχύοντας το δικαίωμα στο σεξ και την ανάγκη ο άνθρωπος ο οποίος πάσχει από ένα σοβαρό νόσημα να μην καταδικαστεί στη σεξουαλική σιγή. Είναι μάλιστα αξιόλογο το ότι προσπαθούν να πείσουν και τη γυναίκα σύντροφο, η οποία μες στον φόβο της για τη ζωή του άνδρα της, αρνείται το σεξ, αισθανόμενη έτσι ότι τον προστατεύει από τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του επάνω στο παιχνίδι της ηδονής και της απόλαυσης.


Υπάρχει θεραπεία;





Τα τελευταία χρόνια,
όπου ο άνδρας αναγνωρίζει ανοιχτά την καλή ποιότητα ζωής την οποία προσφέρει η σεξουαλική συνέχεια, έχει εξοικειωθεί με την αναζήτηση θεραπειών και προσεγγίσεων διόρθωσης της σεξουαλικής ανεπάρκειάς του.


Ακόμη, με την καλύτερη πληροφόρηση που δίνει σήμερα η ιατρική κοινότητα και η γυναίκα σύντροφος φαίνεται να είναι πιο δεκτική σε θεραπευτικές τεχνικές οι οποίες προσφέρουν στυτική επαναφορά στον άνδρα που έχασε οργανικά τη στύση του. Πολλές μελέτες καταγράφουν τη θετική ψυχολογία του άνδρα που εισπράττει διεκδικώντας τη σεξουαλική του ζωή σε σχέση με εκείνον που παραιτείται και βουλιάζει στην κατάθλιψη της ασθένειας και στην άρνηση να δει το σεξουαλικό του πρόβλημα μέσα από την ιατρική βοήθεια που η σύγχρονη ανδρολογία-ουρολογία προσφέρει. Φάρμακα που σημάδεψαν το κλείσιμο του προηγούμενου αιώνα έκαναν τον άνδρα να νιώσει πιο δυνατός και κυρίως το «μπλε χάπι» (Viagra) του έφερε νέες προοπτικές και αισιόδοξες λογικές αλλά και λύσεις στην ποιότητα της στύσης και στην καλύτερη απόδοση.


Είναι όμως καλό να πούμε ότι ακόμη πολλά φάρμακα θα δώσουν περισσότερη και καλύτερη σεξουαλική ζωή στον άνδρα ως τα βαθιά γεράματα θα βλέπει το σεξ ως απαραίτητο μέρος της ζωής του και της σχέσης του με τη σύντροφό του ενώ οι χειρουργικές τεχνικές και οι ενέσεις που ξυπνούν το κουρασμένο πέος κερδίζουν έδαφος στους εκατομμύρια άνδρες που παγκοσμίως με μεγάλη ευκολία κάνουν χρήση και εισπράττουν την ικανοποίηση και τη χαρά του έρωτα. Σχεδόν πάνω από 500 εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο αναζητούν θεραπείες που προσφέρουν την πολυπόθητη στύση μέσα από σωστά ιατρικά δεδομένα και όχι φυσικά μέσα από τον δρόμο της υπερβολής και της ανοησίας που κάποιοι καταφεύγουν, θέλοντας να γίνουν οι «Σούπερμαν» του σεξ.


Είναι καλό να ξέρουμε ποια βιολογικά νοσήματα μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και ποια φάρμακα επίσης μπορεί να μειώσουν τη στυτική ποιότητα, όταν είναι αναγκαία και απαραίτητα για τη θεραπεία των οργανικών αυτών νοσημάτων. Επίσης ποιες τεχνικές και φαρμακευτικές προσεγγίσεις βοηθούν τη στυτική αφύπνιση προσφέροντας καλύτερη στύση, καλύτερη εισχώρηση στον κόλπο της συντρόφου και περισσότερη ψυχοσωματική ικανοποίηση και στους δύο. Είναι απαραίτητο να πούμε ότι θεραπείες της στυτικής αποκατάστασης γίνονται μόνο από τους αντίστοιχους εξειδικευμένους γιατρούς, που με τη δική τους ιατρική οδηγία προσφέρουν σωστή και ασφαλή θεραπεία χωρίς κινδύνους και επιπλοκές σε σχέση με άλλες φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες αποκλείουν την οποιαδήποτε αυθαίρετη και επιπόλαιη λήψη φαρμάκων. Το σεξ προϋποθέτει τον αυτοσεβασμό, την ωριμότητα και την υπεύθυνη διεκδίκηση της ιατρικής γνώσης και φροντίδας.