Glastonbury 2003 27-30 Ιουνίου




To μεγαλύτερο ροκ φεστιβάλ της Ευρώπης συνεχίζει σταθερά στη Worthy Farm στο Πίλτον, στην καρδιά του Σόμερσετ. Είναι δε τέτοια η δυναμική του που μόλις 24 ώρες από την έκδοσή τους εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια, χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί τα μεγάλα ονόματα του φεστιβάλ. Οσοι επιθυμούν να πάρουν έστω και μια γεύση μέσω της μικρής οθόνης, το BBC καλύπτει επιμελώς το φεστιβάλ από το 1997 με τουλάχιστον 30 ώρες από τις συναυλίες που πραγματοποιούνται. Σίγουρα ονόματα και από τις περίπου 10 σκηνές του φεστιβάλ είναι οι Radiohead, οι REM, ο Μόμπι, οι Zwan, ο Ντέιβιντ Γκρέι, oι Streets, οι Supergrass και ο Ντέιβιντ Γκάχαν μεταξύ πολλών άλλων.


Πληροφορίες στο τηλ. 0044 01159129129 και στο www.glastonburyfestivals.co.uk.


V2003 17-18 Αυγούστου


Εχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ κυρίως εναλλακτικής ροκ και ποπ μουσικής. Πραγματοποιείται στο Hylands Park του Τσέλμσφορντ και στο Γουέστον Παρκ του Στάφορντσιρ ταυτόχρονα καθώς οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο ένα μέρος το Σάββατο την επομένη παίζουν στο άλλο και αντίστροφα. Τα ονόματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι πολλά και καλά: οι Ash, οι Colplay, οι Queens Of The Stone Age, οι Foo Fighters, οι Red Hot Chili Peppers, οι Cardigans, οι Underworld, ο Ντέιβιντ Γκρέι και η Πόλι Τζ. Χάρβεϊ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 42,50 στερλίνες για κάθε ημέρα, 70 στερλίνες για το Σαββατοκύριακο και 80 στερλίνες για το Σαββατοκύριακο συν το κάμπινγκ.


Πληροφορίες στο τηλ. 0044 08701202002 και στο www.vfestival.com.


Reading και Leeds 2003 22-24 Αυγούστου




To ιστορικό βρετανικό φεστιβάλ, όπως πάντα, έτσι και εφέτος έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για μία ακόμη φορά πραγματοποιείται σε δύο τοποθεσίες ταυτόχρονα, όπως το V2003. Το πρόγραμμά του, πάντα εντυπωσιακό, εφέτος περιλαμβάνει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ροκ, όπως οι Linkin Park, οι Blink 182, οι Metallica, οι White Stripes, οι Black Rebel Motorcycle Club, οι Placebo, ο Μπεκ, oι Doves και οι The Streets. Τα εισιτήρια για κάθε ημέρα κοστίζουν 40 στερλίνες και 95 για το τριήμερο.


Πληροφορίες στο www.readingfestival.com. Ελβετία


37ο Montreux Jazz Festival 4-20 Ιουλίου


Ως το σημαντικότερο φεστιβάλ της Ευρώπης τείνει να καθιερωθεί το Φεστιβάλ του Μοντρέ διότι, πέρα από τα κορυφαία ονόματα της τζαζ ή μαύρης μουσικής που παρουσίαζε κατά το παρελθόν, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο παρελαύνουν από τις διάφορες σκηνές του καλλιτέχνες που καταλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής. Οι Jethro Tull, οι Radiohead, ο Τζορτζ Μπένσον, η Νάταλι Κόουλ, η Μπόνι Ράιτ, ο Γκάρι Μουρ, οι Morcheeba, οι Simply Red, ο Τζαμίροκουαϊ, οι Pretenders, ο Βαν Μόρισον αλλά και οι Goldfrapp, ο Echoboy, η Μπεθ Ορτον, οι Flaming Lips, ο Τρίκι, η Λόρι Αντερσον, ο Τζόε Τζάκσον, οι King Krimson, o Τόνι Μπένετ και η Κασσάνδρα Γουίλσον είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο πλούσιο πρόγραμμά του.


Πληροφορίες στο τηλ. 0041 848800800 και στο www.montreuxjazz.com. Δανία


Roskilde Festival 2003 26-30 Ιουνίου




Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης παρελαύνει από το περίφημο δανέζικο φεστιβάλ με όλα τα είδη της μουσικής. Από την Μπγιορκ, τον Ντέιβ Γκάχαν και τους Coldplay ως την Μπεθ Γκίμπονς, τους Blur, τους Iron Maiden, τον Σαλίφ Κεϊτά, τους Metallica και τους Massive Attack, για τέσσερις ημέρες η Βόρεια Ευρώπη θα γιορτάζει στους ήχους της σύγχρονης μουσικής.


Πληροφορίες στο τηλ. 70156565 και στο www.roskilde-festival.dk. Ισπανία


Sonar 2003 12-14 Ιουνίου


Το σημαντικότερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη και καταφέρνει πάντα να συνδυάζει τον κλασικό ήχο με όλες τις σημαντικές νέες τάσεις. Εφέτος γιορτάζει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας και ανάμεσα στους εξαιρετικούς καλεσμένους του περιλαμβάνονται ο Aphex Twin, η Μπγιορκ, οι Ladytron, ο Λοράν Γκαρνιέ, οι Oxide & Neutrino, oι Underworld και οι Κατλ Κοξ.


Πληροφορίες στο www.sonar.es. ΗΠΑ – Ευρώπη


Ozzfest 2003


Οπως πολύ καλά εξηγεί στο μότο του, 21 συγκροτήματα και 14 ώρες μουσικής από το μόνο μουσικό γεγονός που πρέπει να σας ενδιαφέρει. Για μία ακόμη χρονιά η «σκληρή» παρέα του Οζι Οζμπουρν παίρνει τους δρόμους και, αφού περάσει από όλες σχεδόν τις αμερικανικές πόλεις, όχι μόνο θα διασχίσει και την Ευρώπη αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει μια στάση και στη χώρα μας στις 8 Σεπτεμβρίου. Πάντως όσοι θέλουν να απολαύσουν τον «βασιλιά» του χαρντ ροκ Οζι, τον κορυφαίο Μέριλιν Μάνσον ή τους Korn και τους Datsuns, καλό θα είναι να ελέγξουν τις ημερομηνίες και τα εισιτήρια στο επίσημο site ozzfest.com.