Βιέννη 9 ΜαΪου – 16 Ιουνίου


Μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι το Φεστιβάλ της Βιέννης που ήδη άρχισε και περιλαμβάνει και εφέτος ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα. Εκτός από τις παραγωγές λυρικού θεάτρου που καλύπτουν τέσσερις αιώνες δημιουργίας, πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί γύρω από τον θεματικό άξονα με τίτλο «Προπαγάνδα: Μουσική, εξουσία, χειραγώγηση». Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο αυτό, η Συμφωνία του Λένινγκραντ του Σοστακόβιτς, το Ρέκβιεμ του Μπερλιόζ και η Συμφωνία αρ. 3 («Ερόικα») του Μπετόβεν.


Πληροφορίες στο www.festwochen.at.


Μπρέγκεντς 16 Ιουλίου – 18 Αυγούστου


Μια φιλόδοξη παραγωγή του δημοφιλούς «West Side Story» του Λέοναρντ Μπερνστάιν σε μουσική διεύθυνση Γουέιν Μάρσαλ και σκηνοθεσία της πολυσυζητημένης το τελευταίο διάστημα Φραντσέσκας Ζαμπέλο δίνει τον τόνο στο εφετινό φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρουσίαση του έργου του Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης αλλά και την «Πονηρή αλεπουδίτσα» του Γιάνατσεκ.


Πληροφορίες στο www.bregenzerfestspiele.com.


Σάλτσμπουργκ 26 Ιουλίου – 31 Αυγούστου


«Αρωμα» Ελλάδας στο εφετινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Στο πλαίσιο της περίφημης διοργάνωσης θα παρουσιαστεί η όπερα του αυστριακού συνθέτη Εγκον Βέλες «Βάκχες», βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Το εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες παραγωγές (μεταξύ άλλων «H απαγωγή από το Σεράι» του Μότσαρτ και «Τα παραμύθια του Χόφμαν» του Οφενμπαχ), αναβιώσεις, συναυλιακές παρουσιάσεις (π.χ., «H Αιγυπτία Ελένη» του Στράους με τη διάσημη υψίφωνο Ντέμπορα Βόιτ στον ομώνυμο ρόλο), αλλά και έργα ειδικά γραμμένα για το Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του Χέντσε «L’ Upupa und der Triumph der Sohnesliebe». Διπλό «παρών» θα δώσουν οι διεθνούς φήμης αρχιμουσικοί Βαλέρι Γκέργκιεφ («Ντον Κάρλος» του Βέρντι και «Σαμψών και Δαλιδά» του Σεν Σανς) και Νικολάους Αρνονκούρ («H μεγαλοψυχία του Τίτου», «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλίες των Φιλαρμονικών Βερολίνου και Ισραήλ, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πίτσμπουργκ, αλλά και διασήμων σολίστ όπως οι πιανίστες Αλφρεντ Μπρέντελ και Μαουρίτσιο Πολίνι.


Πληροφορίες στο www.salzburgfestival.com. Γερμανία


Σλέσβιγκ-Χολστάιν 12 Ιουλίου – 31 Αυγούστου


H Μεγάλη Βρετανία είναι εφέτος η τιμώμενη χώρα ενός φεστιβάλ που έχει γίνει γνωστό για τα διάσημα ονόματα που φιλοξενεί κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα παρουσιαστούν πολλά έργα βρετανών συνθετών, ενώ στις εκδηλώσεις θα πρωταγωνιστήσουν διάσημοι βρετανοί καλλιτέχνες και σύνολα. Ανάμεσά τους η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φελίσιτι Λοτ και ο Αντριου Ντέιβις. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι παγκόσμιες πρώτες που περιλαμβάνει εφέτος η διοργάνωση.


Πληροφορίες στο www.shmf.de.


Μπαϊρόιτ 25 Ιουλίου – 28 Αυγούστου


Παρά τα κατά καιρούς «παρατράγουδα» ως προς τη διαδοχή του υπερογδοντάχρονου πλέον Βόλφγκανγκ Βάγκνερ στην κορυφή της περίφημης διοργάνωσης, το να παρακολουθήσει κανείς μια παράσταση στον «ναό» του μεγάλου γερμανού συνθέτη αποτελεί πάντα μια μεγάλη πρόκληση. H έναρξη του εφετινού φεστιβάλ θα γίνει με μια νέα παραγωγή του «Ιπτάμενου Ολλανδού» σε μουσική διεύθυνση Μαρκ Αλμπρεχτ. Ο Ανταμ Φίσερ διευθύνει τις παραστάσεις της περίφημης Τετραλογίας («Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν») και ο Κρίστιαν Τίλεμαν τον «Τάγχοϊζερ». Σε μουσική διεύθυνση Αντριου Ντέιβις θα δοθούν οι παραστάσεις του «Λόενγκριν».


Πληροφορίες στο www.bayreutherfestspiele.de. Ελβετία


Λουκέρνη 14 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου


Το εφετινό 65ο κατά σειρά Φεστιβάλ της Λουκέρνης εγκαινιάζεται με συναυλίες της άρτι ιδρυθείσας Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Λουκέρνης σε μουσική διεύθυνση του περίφημου Κλάουντιο Αμπάντο, ο οποίος μέσα στον Ιούνιο συμπληρώνει τα 70 του χρόνια. Στην εφετινή διοργάνωση έχουν προγραμματιστεί 18 συνολικά πρεμιέρες έργων. Ανάμεσα στις πλέον αναμενόμενες στιγμές, το έργο του Τσίμερμαν «Requiem fur einen jungen Dichter» («Ρέκβιεμ για έναν νεαρό ποιητή») που θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Ινγκο Μετσμάχερ.


Πληροφορίες στο www.lucernefestival.ch. Ιταλία


Βερόνα 21 Ιουνίου – 31 Αυγούστου




Για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα του θερινού Φεστιβάλ Οπερας στην Αρένα της Βερόνας περιλαμβάνει τα γνωστότερα αριστουργήματα του ιταλικού κυρίως λυρικού ρεπερτορίου που παρουσιάζονται με τη συμμετοχή λαμπρών αστεριών. H έναρξη θα γίνει με την «Τουραντότ» του Πουτσίνι, όπου τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Τζιοβάνα Καζόλα (την οποία είδαμε πρόσφατα στον ίδιο ρόλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Τον Καλάφ ενσαρκώνει ο Χοσέ Κούρα. Ο ίδιος θα ερμηνεύσει τον ρόλο του Αλφρέντο στη συναυλιακή παρουσίαση της «Τραβιάτα» στις 31 Ιουλίου με την περίφημη ρουμάνα υψίφωνο Αντζελα Γκεοργκίου στον ρόλο της Βιολέτας. Ο διάσημος ιταλός βαρύτονος Λέο Νούτσι θα ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο στον βερντιανό «Ριγκολέτο».


Πληροφορίες στο www.arena.it. Μεγάλη Βρετανία


Φεστιβάλ Οπερας του Glyndebourne 19 Μαΐου – 31 Αυγούστου




Και ενώ οι πρεμιέρες των έργων «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ και «La Boheme» του Πουτσίνι έχουν ήδη δοθεί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη παράσταση του «Ιδομενέα» του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του γνωστού για τις νεωτεριστικές του τάσεις Πίτερ Σέλαρς. Στη συγκεκριμένη παραγωγή ο διάσημος Σάιμον Ρατλ θα διευθύνει την Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού. Το εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εξάλλου παραστάσεις των «Γάμων του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, τη «Νυχτερίδα» του Στράους καθώς και τη «Θεοδώρα» του Χέντελ σε σκηνοθεσία επίσης του Πίτερ Σέλαρς.


Πληροφορίες στο www.glyndebourne.com.


BBC Proms 18 Ιουλίου – 13 Σεπτεμβρίου


Στους ελληνικούς μύθους είναι αφιερωμένο το εφετινό Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της λεγομένης κλασικής μουσικής το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα πάμπολλα έργα που εμπνεύστηκαν από τους ελληνικούς μύθους συνθέτες οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό φάσμα. Εν αρχή ην ο Τρωικός Πόλεμος ο οποίος «συνδέει» αρκετές όπερες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις του οποίου διεξάγονται κατά βάση στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Ανάμεσά τους, ο «Βασιλιάς Πρίαμος» του Μάικλ Τίπετ, οι «Τρώες» του Μπερλιόζ, η «Ηλέκτρα» του Στράους αλλά και η όπερα του Πέρσελ με τίτλο «Διδώ και Αινείας». Ο μύθος του θεού Απόλλωνα είναι ο συνεκτικός κρίκος μιας ακόμη ομάδας έργων. Μεταξύ άλλων, ο «Απόλλων Μουσηγέτης» του Στραβίνσκι, η «Περσεφόνη» του ίδιου συνθέτη, ο «Ηλιος» του Καρλ Νίλσεν αλλά και ο «Θάνατος του Ορφέα» του Μπερλιόζ. Από τον τραγικό μύθο του Οιδίποδα είναι εμπνευσμένη, τέλος, η τρίτη ομάδα έργων του φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών, το βασισμένο στην τραγωδία του Σοφοκλή αριστούργημα του Στραβίνσκι «Βασιλιάς Οιδίπους». H διοργάνωση πλαισιώνεται επίσης από εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Μπερλιόζ – εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του – αλλά και του Σεργκέι Προκόφιεφ, επ’ ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από τον θάνατό του.


Πληροφορίες στο www. bbc.co.uk/proms. Ρωσία


Αγία Πετρούπολη 5 Μαΐου – 5 Αυγούστου




Εντυπωσιακά μεγαλύτερο σε διάρκεια σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, το Φεστιβάλ «Λευκές Νύχτες» της Αγίας Πετρούπολης έχει εφέτος εορταστικό χαρακτήρα. H εορτή μάλιστα είναι τριπλή: 300 χρόνια της ίδιας της μαγευτικής ρωσικής πόλης, 10 χρόνια ύπαρξης της διοργάνωσης, 50 χρόνια ζωής του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της, του διάσημου μαέστρου Βαλέρι Γκέργκιεφ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και εξαιρετικά ποικίλο: αριστουργήματα της ρωσικής λυρικής αλλά και συμφωνικής δημιουργίας σε συνδυασμό με έργα των Μπετόβεν, Μπερλιόζ και Μάλερ. Ανάμεσα στις σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης η παρουσίαση της βαγκνερικής τετραλογίας, 100 χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στο θέατρο Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ). Εντυπωσιακή είναι, τέλος, και η αντιπροσώπευση της σύγχρονης μουσικής. Μεταξύ των αστεριών που θα «παρελάσουν» από τη διοργάνωση ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, η Ολγα Μποροντίνα, η Αννα Νετρέμπκο και η Ρενέ Φλέμινγκ.


Πληροφορίες στο www. mariinsky.ru.