Αβινιόν 18-27 Ιουλίου


Και αυτό το καλοκαίρι η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Αβινιόν, τη θεατρική πόλη της Γαλλίας, όπου για 10 ημέρες θα φιλοξενηθούν παραστάσεις, θεατρικές συζητήσεις και καλλιτεχνικές συναντήσεις. Ξεχωρίζουν η τελευταία παραγωγή του Θεάτρου του Ηλιου της Αριάν Μνουσκίν με το «Τελευταίο Καραβανσεράι», μια παράσταση για τους μετανάστες, με τους ίδιους να κρατούν τους ρόλους της ζωής τους. Στα μέσα Ιουλίου ο Πίτερ Μπρουκ ανεβάζει τον «Θάνατο του Κρίσνα» σε κείμενο των Ζαν-Κλοντ Καριέρ και Μαρί-Ελέν Ετιέν, σε μια προσπάθεια, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, «να προσφέρει λίγο φως και να εξοικειώσει το κοινό με την έννοια του θανάτου, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να συνηθίσουμε». Ακολουθεί ο «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ερικ Λακασκάντ με τη συνεργασία του Εϊμούντας Νεκρόσιους. Στην Αβινιόν θα δοθεί η πρεμιέρα της «Νόρας ή Το σπίτι της κούκλας» του Ιψεν που ανεβάζει ο Τόμας Οστερμάιερ, ο 34χρονος διευθυντής της Σαουμπύνε, ο οποίος εκπροσωπεί πλέον το σύγχρονο βερολινέζικο θέατρο. H ματιά του πάνω στο κλασικό αριστούργημα του Ιψεν μεταφέρει την πλοκή σε ένα στούντιο όπου γυρίζεται μια σαπουνόπερα.


Πληροφορίες: στο τηλέφωνο 0033(0)4 90141414 και στη διεύθυνση http//www.festival-avignon.com/ Αυστρία


Σάλτσμπουργκ 26 Ιουλίου – 31 Αυγούστου


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις φιλοξενεί το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο «Βόιτσεκ» του Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Μίχαελ Τάλμαϊερ, ο «Επιθεωρητής» του Γκόγκολ από τον Αλβις Ερνάνις, η παράσταση που βασίζεται στο «Χοιροστάσιο» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο «Πέερ Γκυντ» του Ιψεν από τον Γιόχαν Κρέσνικ καθώς και «H κυρά της θάλασσας» του νορβηγού συγγραφέα σε διασκευή της Μόνικα Γκύντερσντόρφερ. Τέλος ο Κρίστιν Στούκι σκηνοθετεί το «Κάθε χώρα» του Χόφμανσταλ.


Πληροφορίες: www.salzburgfestival.com Μεγάλη Βρετανία


Εδιμβούργο 11-30 Αυγούστου


Ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις φιλοξενεί και αυτό το καλοκαίρι το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το οποίο από το 1947 συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον. Στο εφετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν «Ο γλάρος» του Αντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, το «Σαν Ντιέγκο» του Ντέιβιντ Κρεγκ σε σκηνοθεσία δική του και της Μαρίζα Ζανότι και ο «Αμλετ» του Σαίξπηρ που ανεβάζει ο θίασος του Θεάτρου του Μπέρμιγχαμ.


Πληροφορίες: http//www.eif.co.uk/


Στράτφορντ-Απον-Εϊβον


Το ετήσιο φεστιβάλ στη γενέτειρα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ περιλαμβάνει και αυτό το καλοκαίρι παραστάσεις με τα κλασικά αριστουργήματα του βάρδου.


Πληροφορίες: http//www.stratford-upon-avon.co.uk/