H ελληνική συναυλιακή πραγματικότητα θέλει σχεδόν όλους τους τραγουδιστές, τα συγκροτήματα και τα σχήματα που σημείωσαν επιτυχία τον περασμένο χειμώνα να εμφανίζονται το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Αλλωστε φεστιβάλ πραγματοποιούνται σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό της περιφέρειας. Μόνο που ως συνήθως οι ημερομηνίες ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή ή λίγο προτού αρχίσουν οι εκδηλώσεις. Εφέτος πάντως το καλοκαίρι θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα οι Πυξ Λαξ, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Δημήτρη Μπάση, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τον Μανώλη Λιδάκη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και έπεται συνέχεια…


21 Ιουνίου


Τα έργα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» του συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, καθώς επίσης και μια επιλογή από παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας. H τελευταία θα έχει τη δομή της Εστουδιαντίνας, της κλασικής δηλαδή μικρασιατικής ορχήστρας, η οποία θα αποτελείται από 35 μουσικούς με παραδοσιακά όργανα. Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της, ενώ θα τη συνοδεύσει και χορωδία. Τέλος, η συναυλία θα πλαισιωθεί με αναφορές και προβολές από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. H συναυλία του Γιώργου Νταλάρα τελεί υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και της Unesco.


26 Ιουνίου




Το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος το ανέκδοτο έργο του συνθέτη με τίτλο «Αμοργός», το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Τα μελοποιημένα μέρη θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες οδηγίες του Μάνου Χατζιδάκι. Ως γνωστόν, η μουσική μεταφορά της «Αμοργού» απασχόλησε τον συνθέτη επί εικοσαετία, χωρίς όμως τελικά να ολοκληρωθεί.


Τα μελοποιημένα μέρη της «Αμοργού» ερμηνεύουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ενώ αφηγητής είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Στο δεύτερος μέρος της συναυλίας-αφιερώματος στον Μάνο Χατζιδάκι παρουσιάζεται ο «Μεγάλος Ερωτικός», ένας από τους σημαντικότερους κύκλους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Αλλωστε ο ίδιος ο συνθέτης είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο «μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική και ελληνική». Ερμηνεύουν η Ελλη Πασπαλά και ο Μανώλης Λιδάκης. Συμμετέχουν επίσης η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.


2 Ιουλίου




Μονεμβασία, Λήμνος, Μακρόνησος, Αϊ-Στράτης, Λέρος, Σάμος, Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Οι πόλεις-σταθμοί της ζωής του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζονται μέσα από τα έργα του «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης. H εικαστική επιμέλεια της μουσικής παράστασης είναι του Αλέκου Φασιανού, ενώ τα έργα ερμηνεύουν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και οι Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Μπέζος, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Κάκια Ιγερινού. H σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Λαπατά και τα σκηνικά – κοστούμια της Ντόρας Λελούδα.


13 Αυγούστου


H Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη παρουσιάζει τα έργα «H κηδεία του Σαρπηδόνος» του Γιάννη A. Παπαϊωάννου, το «Κοντσέρτο για πέντε σολίστ και ορχήστρα» του Θόδωρου Αντωνίου και το έργο «Προμηθέας» ή «Το ποίημα της φωτιάς» έργο 60, για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα του Αλεξάντρ Σκριάμπιν, γραμμένο το 1910 – συμφωνικό ποίημα του πρωτοποριακού ρώσου συνθέτη, στα τελευταία έργα του οποίου ο μυστικισμός έπαιζε σημαντικό ρόλο. Συμπράττει ο πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ συμμετέχει η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. H φωτιστική παρέμβαση είναι του Λευτέρη Παυλόπουλου.


22 Αυγούστου


Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την Ηπειρο και τη Θράκη ως τα Δωδεκάνησα και από τη Δυτική Πελοπόννησο ως την Καππαδοκία παρουσιάζει το Λύκειο Ελληνίδων υπό τον γενικό τίτλο «Ας αρχίσουν οι χοροί…». Στόχος της παράστασης, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Λευτέρης Δρανδάκης, είναι να αναδειχθεί η ποικιλία των δημοτικών χορογραφημάτων. Τη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων θα πλαισιώνουν οι τραγουδιστές Χρόνης Αηδονίδης, Σάββας Σιάτρας, Ζαχαρίας Καρούνης ενώ θα λάβει μέρος και ο Διονύσης Σαββόπουλος.