Προσανατολισμένο στις ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές από όλον τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στο αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά, είναι το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Κάθε χρόνο το πρόγραμμα συμπληρώνεται με αφιερώματα σε έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη καθώς και σε έναν της νεότερης γενιάς. Το σύνολο των ταινιών που προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι περίπου εκατό.


Πληροφορίες: www.aiff.gr, τηλ. 210 6061.428. Δράμα 14-20 Σεπτεμβρίου


Το φεστιβάλ φιλοξενεί αποκλειστικά ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα. Στη διάρκειά του πραγματοποιούνται παραλλήλως δύο φεστιβάλ: το ελληνικό και το διεθνές. Το 28ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα με σπουδαστικές ταινίες, ντοκυμαντέρ, μυθοπλασίας, καθώς και το πρόγραμμα «Ελληνες του κόσμου» το οποίο αποτελείται από ταινίες που γυρίστηκαν από έλληνες σκηνοθέτες στο εξωτερικό. Επιπλέον υπάρχει και το πληροφοριακό τμήμα. Το σύνολο των ταινιών που προβάλλονται και στα δύο ελληνικά τμήματα είναι, με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών, 85-100. Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελείται μόνο από διαγωνιστικό τμήμα, όπου προβάλλονται περίπου 80 ταινίες μικρού μήκους από 40 ως 50 χώρες από τις πέντε ηπείρους. Οπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ πλαισιώνεται και από παράλληλες εκδηλώσεις. Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει έκθεση του «Αθήνα 2004» που θα περιλαμβάνει τις δάδες με τις οποίες μεταφέρθηκε η ολυμπιακή φλόγα όλες τις χρονιές διεξαγωγής των Αγώνων. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν δύο ρετροσπεκτίβες: η μία με ταινίες μικρού μήκους από τις σκανδιναβικές χώρες και η άλλη με ταινίες από τη Βραζιλία. Στο Φεστιβάλ της Δράμας απονέμονται βραβεία στους καλύτερους, ενώ από εφέτος θα υπάρξει και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. H ταινία που θα διακριθεί θα είναι αυτομάτως υποψήφια για βραβείο Felix.


Πληροφορίες: www.dramafilmfestival.gr, τηλ. 210 3300.309 και 210 3302.818. Ρόδος 10-14 Σεπτεμβρίου


Θεματικό φεστιβάλ με άξονα την οικολογία, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για το Περιβάλλον «Ecocinema» ύστερα από δύο χρόνια φιλοξενίας του στη Ζάκυνθο μεταφέρεται στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στη Ρόδο. Προβάλλονται ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμαντέρ, animation και μυθοπλασίας σε όλα τα φορμά, δηλαδή και βίντεο και φιλμ. Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό. Ακόμη δεν είναι γνωστό το πρόγραμμα προβολών, αλλά αναμένεται να παρουσιαστεί και το τελευταίο ντοκυμαντέρ της Ανιές Βαρντά με τίτλο «Δύο χρόνια μετά – Οι ρακοσυλλέκτες κι εγώ». Επιπλέον θα υπάρξει αφιέρωμα με ταινίες για το νερό, καθώς και αφιέρωμα στον οικολόγο και σκηνοθέτη φιλέλληνα Τόμας Σούλτσε Βέστρουμ, ο οποίος επί εικοσαετία έχει γυρίσει ταινίες στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.


Πληροφορίες: www.ecocinema.gr, τηλ. 210 7254.056-7. Αθήνα και Θεσσαλονίκη 13-20 Σεπτεμβρίου και 19-25 Σεπτεμβρίου


H τέχνη του χορού ενώνεται με την τέχνη του κινηματογράφου στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού – Videodance 2003. Θα προβληθούν, με βάση τα δεδομένα προηγούμενων ετών, περίπου 70 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και ντοκυμαντέρ από όλον τον κόσμο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εγκαταστάσεις, δηλαδή προβολή ταινιών σε συνδυασμό με μουσικά – ηχητικά δρώμενα. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται τόσο στην Αθήνα (ο ακριβής χώρος διεξαγωγής του δεν είναι ακόμη γνωστός) όσο και στη Θεσσαλονίκη.


Πληροφορίες: www.filmfestival.gr/videodance, τηλ. 210 6453.669 και 2310 378.400. Σάμος Σεπτέμβριος – Οκτώβριος


Πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1998 σε συνεργασία με το Πνευματικό Ιδρυμα της Σάμου «Νικόλας Δημητρίου». Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο 6ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκυμαντέρ της Σάμου θα προβληθούν ταινίες που αφορούν θεματικά όλες τις παραμέτρους της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Μεσογείου ή έχουν σκηνοθετηθεί από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στις μεσογειακές χώρες. Πέραν των προβολών, υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και συζητήσεις. Το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.


Πληροφορίες: τηλ. 210 8253.065 και 22730 62286.