Πολυσυζητημένος στον κόσμο της όπερας και όχι μόνον, προσφάτως βραβευθείς στη Βρετανία για το άλμπουμ του «Sentimento», ο Ιταλός Αντρέα Μποτσέλι εγκαινιάζει αύριο βράδυ τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. H συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Ειδικές Εκδηλώσεις» και αποτελεί συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».




Οι διάσημοι αρχιμουσικοί Ζούμπιν Μέτα και Κουρτ Μαζούρ θα «σφραγίσουν» την εφετινή ενότητα «Συμφωνική Μουσική και Μεγάλοι Ερμηνευτές» στο ρωμαϊκό ωδείο. Ισόβιος καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ από το 1981 ο πρώτος, θα διευθύνει το συγκρότημα στη Συμφωνία αρ. 7 σε μι ελάσσονα του Μάλερ σε μια συναυλία που συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μουσικό Σωματείο «Τζίνα Μπαχάουερ» (24/8). Οσον αφορά τον δεύτερο, θα διευθύνει τις δύο συναυλίες της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Ραχμάνινοφ και Ντβόρζακ, ενώ την επόμενη ημέρα θα παρουσιαστούν έργα Βάγκνερ και Μπρούκνερ. Στην ίδια ενότητα εντάσσεται εξάλλου και η εμφάνιση της υψιφώνου Τζέσι Νόρμαν (30/6) σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει άριες από όπερες αλλά και τραγούδια των Γκέρσουιν και Ελινγκτον. Την καλλιτέχνιδα θα πλαισιώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Ρώσο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ.




Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνεργασία του αρχιμουσικού Νίκου Χριστοδούλου με την Ορχήστρα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, το σύνολο που ιδρύθηκε το 1959 από τον σερ Νέβιλ Μάρινερ και καταξιώθηκε σε διεθνές επίπεδο τόσο για τις «ζωντανές» του εμφανίσεις όσο και για τα δισκογραφικά του επιτεύγματα. H συναυλία θα δοθεί στις 19 Ιουνίου στο Ηρώδειο και περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα Μπετόβεν και Μότσαρτ, δύο συνθετών στην ερμηνεία των οποίων η συγκεκριμένη ορχήστρα έχει σπουδαία παράδοση.


Το Κοντσέρτο για δύο κιθάρες και ορχήστρα του αείμνηστου Δημήτρη Δραγατάκη θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ με σολίστ το κιθαριστικό ντούο των Ευάγγελου Ασημακόπουλου – Λίζας Ζώη στις 13 Ιουλίου. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν η εισαγωγή από την όπερα «Benvenuto Cellini» του Μπερλιόζ και το Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπάρτοκ. H συναυλία θα δοθεί σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του συγκροτήματος, Βρετανού Τζόναθαν Ντάρλινγκτον. Στις 19 του ιδίου μηνός εξάλλου το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συναυλία της Ορχήστρας της Φλαμανδικής Ραδιοφωνίας σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Αγραφιώτη. Θα ακουστούν η Εισαγωγή «Λεωνόρα III» του Μπετόβεν, το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε σι ύφεση μείζονα του Μπραμς με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο και η Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Σεζάρ Φρανκ.


Σε ό,τι αφορά την ενότητα «Λυρικό Θέατρο», εγκαινιάζεται στις 13 Ιουνίου με την όπερα του Σεν Σανς «Σαμψών και Δαλιδά» που θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή, μαέστρου Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. (Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στις 15, 17 και 18 Ιουνίου.) Την όπερα «Τηλέμαχος» του Γκλουκ παρουσιάζει στο Ηρώδειο το English Bach Festival. H σκηνοθεσία είναι του Αλέν Ζερμέν και τον ρόλο της Κίρκης ερμηνεύει η μεσόφωνος Ντέλα Τζόουνς. Στην ίδια ενότητα εντάσσεται και η όπερα του Νίκου Μαμαγκάκη «Ερωφίλη», που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 27 Σεπτεμβρίου και θα επαναληφθεί την επόμενη ημέρα. H όπερα αυτή, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Χορτάτση και γραμμένη για οκτώ σολίστ, αφηγητή, μπαλέτο, μεικτή χορωδία και μικρή συμφωνική ορχήστρα, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου, τον Πανάρετο ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και τον Φιλόγονο ο Σπύρος Σακκάς. Τη Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα της EPT διευθύνει ο συνθέτης.


Από τις πλέον αναμενόμενες στιγμές της ίδιας ενότητας εξάλλου η νέα, ειδικά σχεδιασμένη για το Ηρώδειο παραγωγή του περίφημου «Βιολιστή στη στέγη». Το έργο, σε μουσική Τζέρι Μποκ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1964, ενώ το 1971 έγινε κινηματογραφική ταινία η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία. Οι παραστάσεις του Ηρωδείου (2, 3, 4/9) θα δοθούν σε σκηνοθεσία Ατιλα Λανγκ, ενώ την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Οπερας του Βούπερταλ διευθύνει ο Σάιμον Ρέκερς.


Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου


H Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ θα κάνει την έναρξη των εφετινών εκδηλώσεων του Μουσικού Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Οι δύο βραδιές (4 και 5 Ιουλίου) είναι αφιερωμένες στη μουσική του Μότσαρτ με την ερμηνεία της «Μικρής Νυχτερινής Μουσικής», K. 525 σε σολ μείζονα για έγχορδα και της Συμφωνίας αρ. 40, K. 550 σε σολ ελάσσονα. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν, την πρώτη βραδιά, το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα, K. 622 σε λα μείζονα με σολίστ τον Σπύρο Μουρίκη και τη δεύτερη, το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 5 K. 219 σε λα μείζονα με σολίστ τον Αμερικανό Κουρτ Νίκανεν. Οι συναυλίες αποτελούν συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.


Δύο ρεσιτάλ υπό τον τίτλο «Τα Νυχτερινά» θα παρουσιάσει στις 11 και 12 Ιουλίου στον ίδιο χώρο η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Την πρώτη βραδιά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Σοπέν, Σούμαν, Ραβέλ, Μπάρτοκ, Σκριάμπιν και Ντεμπυσί, ενώ τη δεύτερη, έργα Σούμαν, Φορέ, Ντεμπυσί και Ραβέλ.


Μουσική ελλήνων συνθετών γραμμένη ειδικά για παραστάσεις αρχαίου δράματος περιλαμβάνει η τρίτη εβδομάδα του Μουσικού Ιουλίου (18, 19/7). Θα παρουσιαστεί η μουσική που συνέθεσε η Κατίνα Παξινού για τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή καθώς και μουσική των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, Νίκου Κυπουργού, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου, Γιώργου Τσαγκάρη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το πρώτο μέρος κάθε βραδιάς περιλαμβάνει μουσική και χορικά που αφορούν την τραγωδία, ενώ το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται σε μουσική γραμμένη για κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ερμηνεύει το συγκρότημα Alea ΙΙΙ σε μουσική διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου. Στην ερμηνεία των χορικών συμπράττει το φωνητικό σύνολο Εμμέλεια σε διεύθυνση Βαλέρι Ορέσκιν.


Ναύπλιο 20-29 Ιουνίου


Καλλιτέχνες διεθνούς εμβελείας περιλαμβάνει το εφετινό, 12ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, που διοργανώνεται σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιάννη Βακαρέλη. H διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 29 Ιουνίου και για πρώτη φορά περιλαμβάνει και παράσταση χορού (22/6, «Madrid Flamenco», από την ομάδα του Χοακίν Ρουίς).


H έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει στις 20/6 με τη συναυλία της μεσοφώνου Τερέσα Μπεργκάνθα. Την επομένη, η συμφωνική ορχήστρα Intrarti με την υψίφωνο Εσπεράντσα Φερνάντεθ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Μανουέλ ντε Φάλια και Χοακίν Ροντρίγκο.


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχιστεί στις 23/6 με τη σύμπραξη του βιολονίστα Σάσα Ροσντεσβένσκι με τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο, ενώ την επομένη προγραμματίζεται μια παράσταση με τίτλο «Broadway Musicals». Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Αλμα Μάλερ είναι η ομότιτλη παράσταση στις 25/6. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες «στιγμές» της εφετινής διοργάνωσης είναι η σύμπραξη του βιολοντσελίστα Στίβεν Ισερλις με τον Γιάννη Βακαρέλη (26/6), αλλά και εκείνη του πιανίστα Αντριέν Μάις με το ρωσικό κουαρτέτο Borodin (27/6). Το 12ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα συνεχιστεί με τη συναυλία που θα δώσουν σολίστ της ορχήστρας Gewandhaus της Λειψίας (28/6) και θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση του πιανίστα Μπρούνο Λεονάρντο Γκέλμπερ (29/6).


Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας.