Οσοι περίμεναν ότι το εφετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου θα τους επεφύλασσε εκπλήξεις θα απογοητευθούν. Οι παραδοσιακοί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, θίασοι όχι μόνο θα δώσουν το παρών για μία ακόμη χρονιά αλλά επιπλέον αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων. Επιπλέον απουσιάζουν οι ξένοι συντελεστές, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, ενώ οι περισσότεροι θίασοι και σκηνοθέτες προτίμησαν να στραφούν στις τραγωδίες του Ευριπίδη. Τα Επιδαύρια θα διαρκέσουν από τις 4 Ιουλίου ως τις 23 Αυγούστου και θα παρουσιαστούν συνολικά οκτώ παραγωγές.


H πρώτη παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο αργολικό θέατρο είναι αυτή του Θεάτρου Τέχνης στις 4 και 5 Ιουλίου. Θα παρουσιαστεί η τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, αφού πέρυσι η παράσταση δεν δόθηκε στην Επίδαυρο λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς εφέτος μεγάλος απών θα είναι ο Μίμης Κουγιουμτζής, ο οποίος χάθηκε πρόσφατα και στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η παράσταση εφέτος. Τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Τα σκηνικά είναι του Διονύση Φωτόπουλου και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Γιάννης Βόγλης και τους άλλους ρόλους οι Ρένη Πιττακή, Κάτια Γέρου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Βασίλης Παπαβασιλείου και Γιάννης Φέρτης.




Στις 11 και 12 Ιουλίου θα δοθεί η παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» από τον θίασο Διαδρομή. Τη σκηνοθεσία και την απόδοση υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τα σκηνικά ο Αντώνης Χαλκιάς. Οι χορογραφίες είναι του Φωκά Ευαγγελινού. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Σαμψιάρης κ.ά.


Ακολουθεί στις 18 και 19 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το οποίο θα ανεβάσει την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε μετάφραση K. X. Μύρη, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και σκηνικά – κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Στον ομώνυμο ρόλο θα εμφανιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ η Μάγια Λυμπεροπούλου θα ερμηνεύσει την Κλυταιμνήστρα. Συμμετέχουν ακόμη οι Δημήτρης Αλεξανδρής, Αρτό Απαρτιάν, Γιάννης Νταλιάνης κ.ά.


Την «Εκάβη» του Ευριπίδη παρουσιάζει στις 25 και 26 Ιουλίου το Αμφι-θέατρο σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Τον ρόλο της Εκάβης θα ερμηνεύσει η Αννα Συνοδινού, η οποία επιστρέφει στην Επίδαυρο, ενώ την Πολυξένη θα ερμηνεύσει η Λήδα Τασοπούλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αγνής Ντούτση και η μουσική του Γιώργου Κουρουπού.


Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετέχει στα Επιδαύρια με τους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου που θα παρουσιαστούν την 1η και στις 2 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. Ο Νίκος Χαραλάμπους αφήνει τη σκηνοθεσία και επιστρέφει στην υποκριτική ερμηνεύοντας τον Σμικρίνη και μαζί του θα συμπρωταγωνιστήσει ο Δημήτρης Πιατάς στον ρόλο του Ονήσιμου.


Ακολουθούν οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Στις 8 και 9 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σε σκηνικά και κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου και μουσική Θοδωρή Αμπαζή. Τον ρόλο της Μήδειας θα ερμηνεύσει η Ταμίλα Κουλίεβα. Τον θίασο συμπληρώνουν οι Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης κ.ά.




H δεύτερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου αφορά και πάλι τραγωδία του Ευριπίδη και συγκεκριμένα τον «Ιωνα» που θα παρουσιαστεί στις 15-16 Αυγούστου. Σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτεχνεί ο Διονύσης Φωτόπουλος, ενώ η μετάφραση είναι της Νικολέτας Φριντζίλα. Τον ρόλο του Ιωνα ερμηνεύει ο νεαρός Χρήστος Λούλης. Συμπρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Οικονόμου, Νίκος Καραθάνος, Κοσμάς Φοντούκης, Μαρία Ναυπλιώτου κ.ά.


H αυλαία των Επιδαυρίων θα πέσει με τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 22 και 23 Αυγούστου σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με πρωταγωνιστές τους Κώστα Σαντά, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Αλέξανδρο Μυλωνά και Χρήστο Στέργιογλου.


Ηρώδειο 29 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου


Εφέτος ο χώρος του Ηρωδείου μόνο φιλόξενος για το θέατρο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Για του λόγου το αληθές, οι θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στη σκιά της Ακρόπολης μόλις που φθάνουν τις τέσσερις. Οι ξένες συμμετοχές περιορίζονται σε δύο: στις 12 Ιουλίου θα δοθεί μια παράσταση παντομίμας με τον μετρ του είδους, τον Μαρσέλ Μαρσό, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με το είδος που υπηρετεί. Ο γάλλος καλλιτέχνης, ο οποίος εδώ και πέντε δεκαετίες δεσπόζει στις σκηνές του κόσμου με τις παραστάσεις του, έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα που θα έχει τον χαρακτήρα ενός αποχαιρετισμού στο κοινό. Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα παρουσιασθεί η παράσταση του Shakespeare Theatre της Ουάσιγκτον με το έργο «Ο κύκλος του Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Μάικλ Καν.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα απαρτίζουν παραστάσεις ελληνικών θιάσων.


Αναλυτικά στις 29 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παρουσιάσει το έργο του Μολιέρου «Κατά φαντασίαν ασθενής» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Παρτσαλάκη και την Ελευθερία Βιδάκη.


Ακολουθεί στις 31 Ιουλίου η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θέατρου Κέρκυρας με το έργο του Βικτόρ Ουγκό «Οι Αθλιοι» σε μετάφραση και διασκευή Παναγιώτη Μέντη, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Παύλο Χαϊκάλη.


Στις 4 και 5 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο του Μποστ «Μήδεια». Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Θεατρικής Εταιρείας Στοά και του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου και μουσική Βασίλη Δημητρίου, με πρωταγωνιστές τη Λήδα Πρωτοψάλτη, τον Θ. Παπαγεωργίου, τον Παύλο Ορκόπουλο κ.ά.


Ο θεατρικός κύκλος στο Ηρώδειο θα κλείσει στις 26 και 27 Αυγούστου, οπότε θα παιχθεί η κωμωδία του Αριστοφάνη «Σφήκες» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, με πρωταγωνιστές τους Κώστα Βουτσά, Σωτήρη Τζεβελέκο και Δημήτρη Αρώνη.


Πληροφορίες: Ελληνικό Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, τηλ. 210 3221.459, www.hellenicfestival.gr