Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά θεάματα, ταινίες, εκθέσεις. Το καλοκαίρι ο κόσμος μετατρέπεται σε ένα μεγάλο φεστιβάλ, σε μια διεθνή σκηνή. Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού, επιτρέποντας στο κοινό να παρακολουθήσει μοναδικά θεάματα, μεγάλους ερμηνευτές και να απολαύσει ξεχωριστές καλλιτεχνικές στιγμές. Στην Ευρώπη και στην Αμερική, στα κατά τόπους φεστιβάλ, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πλέον θεσμό, θα συγκεντρωθεί η ελίτ της τέχνης. Ονόματα, από όλους τους χώρους, όπως οι Σάιμον Ρατλ, Ντέμπορα Βόιτ, Βαλέρι Γκέργκιεφ, Πέτερ Στάιν, Πίτερ Μπρουκ, Radiohead, Μπγιορκ θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των θαυμαστών τους. Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας αλλά και η Μπιενάλε που θα ανοίξει τις πύλες της στις 15 Ιουνίου στην ιταλική πόλη θα αποτελέσουν μαγνήτη για τους φανατικούς της έβδομης τέχνης και των εικαστικών.


Πλάι στις πρωτεύουσες του κόσμου η Αθήνα έχει και αυτή το μερίδιό της στη διεθνή καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ξεκινώντας από τον Αντρέα Μποτσέλι, που ανοίγει αύριο βράδυ το Ελληνικό Φεστιβάλ, αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, οι Κουρτ Μαζούρ, Ζούμπιν Μέτα και Τζέσι Νόρμαν. Για τους φίλους της τέχνης η Ανδρος φιλοξενεί έκθεση του Ζορζ Μπρακ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Εκτός Αθηνών, η Επίδαυρος κρατάει τα θεατρικά σκήπτρα, αν και οι εφετινές παραγωγές δεν προμηνύουν εκπλήξεις – οι ξένοι απουσιάζουν γενικώς. Στη Μικρή Επίδαυρο, οι εκδηλώσεις συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ενώ για τους «εναλλακτικούς» υπάρχουν τα αντίστοιχα φεστιβάλ. Οσο για τους πιστούς της ελληνικής μουσικής, δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τα είδωλά τους στις ανά την Ελλάδα περιοδείες.


Από όλα διαθέτει και αυτό το καλοκαίρι. «Το Βήμα» επιλέγει τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα και προτείνει εκδηλώσεις για κάθε γούστο. Με έγκαιρο προγραμματισμό, απαραίτητο συστατικό για να μη βρεθεί κανείς προ απροόπτου, ο οδηγός που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να σας ταξιδέψει στον κόσμο της τέχνης.


Κείμενα: Αφροδίτη Γραμμέλη, Σάκης Δημητρακόπουλος, Αυγουστίνος Ζενάκος, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Μαρία Θερμού, Μυρτώ Λοβέρδου, Γιώργος Σκίντσας, Ισμα M. Τουλάτου