Δεκατέσσερις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν στρέψει την απόλυτη προσοχή τους στο φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από χώρες της Ασίας θεωρείται ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για τους Αγώνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥΠ – οι οποίες δεν στηρίζονται σε πρωτογενή δική της έρευνα αλλά σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών των επτά χωρών που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας των Αγώνων – πολίτες από το Πακιστάν, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εν υπνώσει τρομοκρατικές ομάδες» με στόχους αθλητές ξένων αντιπροσωπειών και εγκαταστάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ορισμένοι πολίτες από τις χώρες αυτές έχουν τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά αλλοδαποί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με την ΕΥΠ εκφράζουν τόσο προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. M. Χρυσοχοΐδη όσο και προς τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Π. Αποστολίδη την απογοήτευσή τους σχετικά με τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες «ζωντανές» πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία της «ισλαμικής απειλής».


Βρετανικές, ιταλικές και αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν έναν νέο δρόμο που έχει «χαραχθεί» προς την Ελλάδα μέσω Αλγερίας. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται ναυτιλιακές αλλοδαπές εταιρείες του Νόμου 89 που με έδρα τον Πειραιά διακινούν λαθρομετανάστες «μεταμφιεσμένους» σε πληρώματα από το Πακιστάν μέσω της Αλγερίας προς την Ελλάδα. H 11η Σεπτεμβρίου και όσα ακολούθησαν επέφεραν δραστικό περιορισμό στη δυνατότητα των κυκλωμάτων αυτών να διακινούν εύκολα από το Πακιστάν ανθρώπους προς την Ευρώπη, τα «παράθυρα» όμως του νόμου για τη ναυτολόγηση των πληρωμάτων παραμένουν.


Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους ζητούν, προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτοι ισλαμιστές τρομοκράτες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα, να διερευνηθούν αγορές ακινήτων οι οποίες έχουν γίνει από υπεράκτιες εταιρείες την τελευταία διετία και να εφαρμοστούν αυστηρά οι νέες διατάξεις για το ξέπλυμα του χρήματος, πράγμα που θα επιτρέψει τη δίωξη συνεργών των τρομοκρατών.


Οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η συνεργασία τους με υπηρεσίες των Παλαιστινίων, της Συρίας και, μέσω των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας τούς διασφαλίζουν ακριβή εικόνα των «κινδύνων». Οι ελληνικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν πρωτογενώς πληροφορίες από αραβόφωνους πληθυσμούς, καθώς οι λίγοι αιγυπτιώτες πληροφοριοδότες που χρησιμοποιούσαν πλησιάζουν την ηλικία της σύνταξης.


Οι Αμερικανοί ευθέως αμφισβητούν την ακρίβεια αυτής της εικόνας αναφέροντας ότι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να ελέγξουν ομοεθνείς τους που θέλουν να «χτυπήσουν» τους Αγώνες. Ενας νέος παράγοντας ανησυχίας είναι η τυχόν κινητοποίηση φανατικών ισλαμιστών που είναι πολίτες χωρών-μελών της EE. Πρόσφατα δύο από αυτούς, βρετανοί υπήκοοι, «χτύπησαν» το μπαρ «Μάικς Πλέις» στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς η επίθεση αυτή δημιουργεί ένα νέο σημαντικό προηγούμενο, καθώς τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει ανθρώπους από τις χώρες Σένγκεν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα. H προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων να μην ισχύσει η Συνθήκη Σένγκεν για ένα διάστημα λίγο πριν από τους Αγώνες και στη διάρκειά τους δεν μοιάζει να ευοδώνεται γιατί:


* H χώρα δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή.


* Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι στην περίπτωση που ισλαμιστές τρομοκράτες από χώρες της EE βρίσκονται στην Ελλάδα εν «υπνώσει» θα έχουν έλθει πριν από καιρό.


Τα σενάρια αυτά δημιουργούν έναν εξαιρετικά διευρυμένο κύκλο υπόπτων που περιλαμβάνει σχεδόν όποιον κινείται από και προς τη χώρα μας από χώρες από τις οποίες θα μπορούσε να προέρχεται ένας υποψήφιος «καμικάζι».


Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πάντως είναι αισιόδοξοι ότι η χώρα θα διαθέτει ενημερωμένο κεντρικό αρχείο αλλοδαπών πριν από την έναρξη των Αγώνων ενώ πιστεύουν ότι διπλωματικοί υπάλληλοι σε ευαίσθητες προξενικές θέσεις (Ρωσία, Πακιστάν, Αίγυπτος) είναι σε θέση να «ακτινογραφήσουν» όσους θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τους Αγώνες. Υπηρεσίες άλλων υπουργείων, όπως του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ολοκληρώνουν την αγορά υλικού για την αντιμετώπιση χημικής επίθεσης και εκπαιδεύουν το ανάλογο προσωπικό. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι «τα πάντα θα παιχθούν πριν από κάποιο περιστατικό στο επίπεδο των πληροφοριών».