Γενικά:
Με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ΚΦΕ καθιερώθηκε αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών και των ελάχιστων ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών στο συνολικό κόστος κατασκευής προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΚΦΕ και του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας στις επιχειρήσεις των εργολάβων και υπεργολάβων και γενικά σε κάθε επιτηδευματία που εκτελεί οποιαδήποτε επί μέρους εργασία σε οικοδομή που ανεγείρεται, καθώς και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή και την ανέγερση οικοδομών.


Σύμφωνα με τη διάταξη, υποκείμενοι στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών είναι οι οικοδομικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών, καθώς και οι εργολάβοι και υπεργολάβοι και γενικά οι επιτηδευματίες που εκτελούν οποιαδήποτε επί μέρους εργασία σε ανεγειρόμενη οικοδομή. Οι διατάξεις του άρθρου 35 του ΚΦΕ έχουν εφαρμογή μόνο για οικοδομές που ανεγείρονται και όχι για ιδιωτικά ή δημόσια τεχνικά έργα ή έργα δήμων, κοινοτήτων, δημοσίων επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.


Με τον όρο «ελάχιστο κόστος» νοείται το καθαρό κατασκευαστικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία αγοράς των υλικών με τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας και την αμοιβή εργασίας, η οποία προσφέρεται απευθείας ή μέσω υπεργολάβου, χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές και τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας.


* Προσδιορισμός του ελάχιστου κόστους: Με την παρ. 2 του άρθρου 35 του ΚΦΕ ορίζονται τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους κατασκευής της οικοδομής, καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής των επί μέρους εργασιών στο κόστος αυτό. Τα στοιχεία αυτά είναι σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη:


* Οι τιμές εκκίνησης κόστους κατά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη κόστους κατασκευής κτιρίων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.


* Οι συντελεστές αναγωγής των βοηθητικών χώρων των διαφόρων κατηγοριών οικοδομών σε κύριους χώρους.


* Οι συντελεστές αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως μέγεθος, ποιότητα και αριθμός όψεων.


* Οι πίνακες των ελάχιστων ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών στο συνολικό κόστος. Σε επί μέρους εργασίες ή σε κτίρια με ιδιαιτερότητες όπου δεν ορίζονται ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής, αυτά καθορίζονται από τον μηχανικό μελετητή της οικοδομής πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.


* Υποβολή πίνακα με τα ποσοστά κόστους: Μετά το πέρας των εργασιών ανέγερσης της οικοδομής ο κύριος αυτής, αν πρόκειται για επί μέρους εργασίες που έγιναν στην οικοδομή που ανεγέρθηκε από εργολάβους, υπεργολάβους και γενικά επιτηδευματίες που ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες, ή η επιχείρηση που έχει αναλάβει την ανέγερση της οικοδομής και την πώληση αυτής υποβάλλει στην αρμόδια ΔΟΥ πίνακα με τα τελικά ποσά κόστους των επί μέρους εργασιών, τα πλήρη στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, τον συνολικό αριθμό των εκδοθέντων στοιχείων και τη συνολική αξία αυτών.


Εξαιρετικά προκειμένου για επί μέρους εργασίες που έγιναν χωρίς την ανάθεσή τους σε εργολάβο ή υπεργολάβο αλλά με τη χρησιμοποίηση ημερομίσθιων τεχνιτών και εργατών, αυτό γίνεται δεκτό για συνολικό ποσό ως το 20% του συνολικού κόστους κατασκευής. Το όριο αυτό δεν ισχύει για επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα απασχολούν δικό τους προσωπικό για τον σκοπό αυτόν.


Αν κατά την εκτέλεση των εργασιών υπάρχουν μεταβολές στα ποσοστά συμμετοχής του αρχικού πίνακα, ο κύριος της οικοδομής ή η κατασκευάστρια επιχείρηση συμπληρώνουν στον τελικό πίνακα τα αναθεωρημένα ποσοστά συμμετοχής με αιτιολόγηση των μεταβολών αυτών.


* Ηλεκτροδότηση της οικοδομής: Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 35 του ΚΦΕ, η προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας του ιδιοκτήτη της οικοδομής ή της επιχείρησης που κατασκευάζει αυτήν, από την οποία προκύπτει ότι υποβλήθηκαν οι πίνακες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση της οικοδομής.


Με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 35 ορίζεται ότι για όσες υποθέσεις εμπίπτουν στις διατάξεις αυτού του άρθρου, δηλαδή για οικοδομικές εργασίες που γίνονται με βάση οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδίδονται μετά τις 31.12.1994, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 1882/1990, οι οποίες αναφέρονται στη διαδικασία ηλεκτροδότησης των οικοδομών.


Με την υπ’ αριθμ. 1044713/902/Α0012/ΠΟΛ. 1113/22.5.2002 υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι κατά την αποπεράτωση της οικοδομής της οποίας η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1.1.1995 οι υπόχρεοι φορολογούμενοι υποβάλλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ αίτηση με την οποία ζητούν βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση της οικοδομής, συνυποβάλλοντας και τα παραστατικά στοιχεία που προβλέπονται από την υπ’ αριθμ. 1137140/2439/ΠΟΛ. 1277/5.12.1994 απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.


Η βεβαίωση ηλεκτροδότησης χορηγείται αμέσως χωρίς καμία άλλη διαδικασία, δηλαδή χωρίς να ελέγχονται τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί.


Η απόφαση αφορά υποθέσεις για τις οποίες η αίτηση ηλεκτροδότησης έχει υποβληθεί μετά την 22α Μαΐου 2002 και για όσες υποθέσεις εκκρεμεί ο έλεγχος τους και δεν έχει χορηγηθεί η αντίστοιχη βεβαίωση σύνδεσης του ακινήτου με τη ΔΕΗ.


Οι υποθέσεις αυτές θα ελέγχονται με βάση συγκεκριμένο δείγμα το οποίο θα ορίζεται κάθε φορά.


* Επιβολή προστίμου: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 35 του ΚΦΕ, σε περίπτωση που υποβάλλεται τελικός πίνακας ο οποίος περιέχει ανακριβή στοιχεία ως προς τα μεγέθη του έργου, τα στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, καθώς και ως προς την αξία των δηλωθέντων φορολογικών στοιχείων, επιβάλλεται εις βάρος του υπόχρεου πρόστιμο ίσο με το 50% της διαφοράς του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας που προκύπτει από την ανακρίβεια.


Ειδικώς για ανακρίβεια που αναφέρεται στα στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών από την οποία δεν προκύπτει διαφορά φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ως 300 ευρώ.


Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης θ’ της παρ. 5 του άρθρου 25 του Ν. 2523/1997, η επιβολή του πιο πάνω προστίμου ισχύει και μετά την ισχύ του νόμου αυτού.


* Καθορισμός των στοιχείων για τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους: Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 35 ορίζεται ότι τα στοιχεία για τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού μετά από εισήγηση επιτροπής που αποτελείται από τρεις οικονομικούς υπαλλήλους, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έναν μηχανικό μόνιμο υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ, έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων και ως δύο ακόμη πρόσωπα που διαθέτουν ειδικές γνώσεις ή ιδιάζουσα εμπειρία.


* Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων που υποβάλλονται: Με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 35 του ΚΦΕ καθορίζονται:


* Οι λεπτομέρειες και η διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού.


* Η συγκρότηση της επιτροπής που αναφέρθηκε πιο πάνω.


* Ο τύπος, το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 35.


Με την υπ’ αριθμ. 1137140/2439/Α0012/ΠΟΛ. 1277/9.12.1994 υπουργική απόφαση καθορίστηκαν τα στοιχεία, ο τύπος και το περιεχόμενο των εντύπων, η διαδικασία προσδιορισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών, καθώς και ο προσδιορισμός του ελάχιστου ποσού των ακαθαρίστων εσόδων των εργολάβων, υπεργολάβων και εν γένει των επιτηδευματιών που εκτελούν οποιαδήποτε επί μέρους εργασία σε ανεγειρόμενη οικοδομή.


Η πιο πάνω υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 1022847/432/Α0012/ΠΟΛ. 1093/8.3.2002 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ η οποία ισχύει από 1.1.2002.